Συμβουλές από την Consumer Reports για την αποφυγή της σπατάλης τροφίμων.
Της Δέσποινας Χάρου
Το να πετάμε φαγητό που περίσσεψε δεν είναι μόνο σαν να πετάμε χρήματα, αλλά είναι και πολύ άδικο αν αναλογιστούμε πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό.
Το Consumer Reports προσφέρει μερικές εύκολες συμβουλές για να μην πετάτε φαγητό και να εξοικονομείτε παράλληλα χρήματα. Ο αρχισυντάκτης του Consumer Reports, με την ιδιότητα του ως σεφ παρέχει συμβουλές για καταπολέμηση της σπατάλης.
Πρόσφατα μετέτρεψε το κρέας που περίσσεψε για να φτιάξει πολλά διαφορετικά γεύματα για μια εβδομάδα. Για παράδειγμα, έχει χρησιμοποιήσει μοσχαρίσιο στιφάδο ως επικάλυψη στα νάτσος, ψωμάκια χοτ ντογκ για επιδόρπιο και ψωμάκια με χάμπουργκερ για ψητό τυρί. Αυτό που θυμίζει μια τεχνική που χρησιμοποιώ και εγώ προκειμένου να μην πετάξω. Τρίβω τα μπιφτέκια που μου έχουν απομείνει σε καινούρια σάλτσα για μακαρόνια. Είναι πολύ νόστιμα και δεν έχω πετάξει τίποτα! Σε αυτήν τη περίπτωση, που δηλαδή θα μετατρέψουμε ένα κρέας σε διαφορετική συνταγή, ο σεφ προτείνει πως θα ήταν καλό να μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν πιο απλά γίνεται ώστε να μπορεί πιο εύκολα να μετατραπεί η γεύση.
Μια άλλη συμβουλή που δίνει είναι ο προγραμματισμός γευμάτων (το κάνω και αυτό). Για παράδειγμα στην περίπτωση λαχανικών, όπως σαλάτα με κουνουπίδι ή φασολάκια, τα κατεψυγμένα είναι μια λύση καθώς ξεπαγώνουμε μόνο τη μερίδα που θα χρησιμοποιήσουμε. Επίσης προτείνει να χρησιμοποιούμε λαχανικά με τον γνωστό κανόνα της εστίασης FiFο (first in first out), ωστε να καταναλώνουμε πρώτα αυτά που είναι προς αλλοίωση.
Όσον αφορά την αποθήκευση τροφίμων, η Consumer Reports λέει ότι η διατήρηση των ειδών παντοπωλείου στα σωστά ράφια και στους κάδους στο ψυγείο σας μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων και να εξοικονομήσετε χρήματα. Ανατρέξτε στις ενδείξεις που υπάρχουν στα συρτάρια και στα ράφια του ψυγείου από τον κατασκευαστή, υπάρχει λόγος που υπάρχουν!