Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόση ζάχαρη μπορούμε να τρώμε καθημερινά;

ΑρχικήΟικιακάΠόση ζάχαρη μπορούμε να τρώμε καθημερινά;
spot_img

cibum team

Η ζάχαρη – καλώς ή κακώς – είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.

Αν και τα τελευταία χρόνια η τάση είναι για προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη (ακόμη και στα γλυκά) ή και για εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η στέβια, είναι σχεδόν αδύνατο να την αποφύγει εντελώς κανείς, καθώς υπάρχει, έστω και σε πολύ μικρές ποσότητες, σε πάρα πολλά προϊόντα διατροφής.

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίσουμε την πρόσθετη ζάχαρη και τα φυσικά σάκχαρα, που υπάρχουν σε φρούτα και λαχανικά.

Τα φυσικά σάκχαρα έρχονται μαζί με φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, που περιέχει ένα φρούτο ή λαχανικό, ενώ η πρόσθετη ζάχαρη απλώς νοστιμεύει ένα τρόφιμο, χωρίς να προσφέρει κάτι παρά θερμίδες (αυτό ισχύει για τη λευκή ζάχαρη, η ακατέργαστη έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο, σίδηρο, βιταμίνες Β, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο).

Δυστυχώς δεν υπάρχει απλή απάντηση στο πόση ζάχαρη μπορούμε να καταναλώνουμε ημερησίως.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (AHA), η μέγιστη πρόσληψη ζάχαρης καθημερινά (είτε πρόκειται για φυσικά σάκχαρα, είτε για πρόσθετη ζάχαρη), πρέπει να είναι:

  • 150 θερμίδες ή 37,5 γραμμάρια (9 κουταλάκια του γλυκού) για τους άνδρες
  • 100 θερμίδες ή 25 γραμμάρια (9 κουταλάκια του γλυκού) για τις γυναίκες

Για να γίνει πιο αντιληπτό, ένα κουτάκι Coca Cola των 355 ml, περιέχει περίπου 140 θερμίδες από ζάχαρη.

Από την άλλη, οι επίσημες διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ, συστήνουν να μην υπερβαίνουν οι θερμίδες από τη ζάχαρη το 10% των καθημερινών θερμίδων που λαμβάνουμε. Για έναν άνθρωπο που καταναλώνει 2.000 θερμίδες, αυτό αντιστοιχεί σε 200 θερμίδες ή 50 γραμμάρια ζάχαρης καθημερινά.

Και αυτό, όμως, λένε οι ειδικοί, είναι σχετικό διότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο τρόπο ζωής. Πχ. κάποιοι άνθρωποι με πολύ δραστήριο τρόπο ζωής, σίγουρα μπορούν να καταναλώσουν ακόμη και μεγαλύτερες ποσότητες, δίχως πρόβλημα.

Ωστόσο, χρειάζεται σε κάθε περίπτωση προσοχή η κατάχρησης της ζάχαρης, διότι έχει συνδεθεί με πολλές παθήσεις, όπως ο διαβήτης 2.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα