Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προθέρμανση φούρνου: Πότε έχει νόημα και πότε είναι χαμένος χρόνος και χρήμα

ΑρχικήΟικιακάΠροθέρμανση φούρνου: Πότε έχει νόημα και πότε είναι χαμένος χρόνος και χρήμα
spot_img

Η σημασία των υλικών του φαγητού.

Η πρώτη οδηγία σχεδόν σε κάθε συνταγή που περιλαμβάνει τον φούρνο είναι να τον προθερμάνετε στην απαιτούμενη θερμοκρασία. Αλλά αν ποτέ παραλείψατε κατά λάθος αυτό το βήμα, έχετε έναν φούρνο που αργεί πολύ για να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία ή προσπαθείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια, ίσως έχετε σκεφτεί: Είναι απαραίτητο; Η απλή απάντηση, είναι ότι εξαρτάται.

Σύμφωνα με το Bon Appétit, η προθέρμανση δεν είναι απαραίτητη για πιάτα με σάλτσα ή για συνταγές αργού ψησίματος όπως τα κοκκινιστά, τα οποία εξαρτώνται πολύ λιγότερο από λεπτές χημικές αντιδράσεις για να φαίνονται

Ειδικά για τα αρτοσκευάσματα, η αρχική έκρηξη υψηλής θερμότητας είναι σημαντική για να σταθεροποιηθεί το εξωτερικό της δομής, ώστε να διατηρήσουν το σχήμα τους, και είναι κρίσιμη για την επίτευξη της επιθυμητής υφής.

Η υψηλή θερμότητα μετατρέπει γρήγορα το λίπος στις κρούστες πίτας σε ατμό για να δημιουργηθούν τα αφράτα στρώματα που είναι το αποκορύφωμα μιας υπέροχης πίτας, προκαλεί τη σταθεροποίηση των άκρων της ζύμης μπισκότων ώστε να μην απλώνονται υπερβολικά και αποτελεί κρίσιμο μέρος για οτιδήποτε χρειάζεται να φουσκώσει.

«Η θερμοκρασία αποτελεί μέρος της διαδικασίας χημικής αντίδρασης για τα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με ένα διογκωτικό παράγοντα, όπως το μπέικιν πάουντερ», έγραψε η Jenna Smith, εκπαιδεύτρια διατροφής και ευεξίας, στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Urbana-Champaign.

«Όταν το μπέικιν πάουντερ αναμιγνύεται σε ένα μείγμα ή μια ζύμη, παράγονται φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα και αν δεν το βάλετε γρήγορα σε προθερμασμένο φούρνο, το προϊόν δεν θα φουσκώσει όπως θα έπρεπε. Τα ψωμιά με μαγιά προτιμούν επίσης έναν προθερμασμένο φούρνο, ο οποίος επιτρέπει την τελική «διόγκωση» ή το φούσκωμα. Το να το βάλετε σε κρύο φούρνο μπορεί να κάνει το ψωμί πυκνό, ξηρό και εύθρυπτο».

Ομοίως, οτιδήποτε βασίζεται σε αυγά όπου η αφράτη υφή είναι το κλειδί, όπως τα σουφλέ ή οι φριτάτες, θα επωφεληθούν από το να μπουν απευθείας σε φούρνο που είναι ήδη ζεστός.

Για οτιδήποτε υγρό ή σάλτσα (όπως ένα ψητό κατσαρόλας ή μακαρόνια με τυρί), αντικείμενα για τα οποία δεν είναι σημαντική η αρχική έκρηξη θερμότητας (όπως μπέικον ή ψητές πατάτες), πιάτα που μαγειρεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και περισσεύματα που πρόκειται να ξαναζεσταθούν, δεν χρειάζεται να προθερμάνετε το φούρνο σας.

Βέβαια, ο χρόνος μπορεί να είναι διαφορετικός αν προσπαθείτε να ακολουθήσετε μια συνταγή, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε άλλα στοιχεία για να προσδιορίσετε το βαθμό ψησίματος, όπως σημειώνοντας την εμφάνισή του ή χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης για να μετρήσετε τη θερμοκρασία του. Και για ορισμένες εργασίες, όπως το ψήσιμο ξηρών καρπών, έχετε πραγματικά καλύτερα αποτελέσματα όταν τα ξεκινάτε σε κρύο φούρνο, καθώς η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε πιο ομοιόμορφο ψήσιμο.

Όταν πρόκειται για το ψήσιμο λαχανικών και πρωτεϊνών σε ταψί ή σε ρηχό ταψί, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Ενώ αυτά τα συστατικά θα ψηθούν μια χαρά ξεκινώντας σε χαμηλότερη θερμοκρασία, μπορεί να μην ροδίσουν τόσο πολύ σε σύγκριση με το να ξεκινήσετε σε υψηλότερη θερμοκρασία. Ανάλογα με το αντικείμενο, θα μπορούσατε απλώς να τα διατηρήσετε στο φούρνο μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό χρώμα, αλλά ορισμένα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων άπαχων πρωτεϊνών όπως στήθος κοτόπουλου ή χοιρινά παϊδάκια, κινδυνεύουν να φτάσουν στη βέλτιστη εσωτερική θερμοκρασία προτού ροδίσουν.

Τέλος, σημαντικό είναι να γνωρίζετε τον τρόπο προθέρμανσης του φούρνου σας. Ορισμένοι φούρνοι με θερμαντικά στοιχεία στην κορυφή και στον πυθμένα είναι σχεδιασμένοι να χρησιμοποιούν και τα δύο για να ζεστάνουν γρήγορα την κοιλότητα και στη συνέχεια το επάνω στοιχείο απενεργοποιείται μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία.

«Σε φούρνους που προθερμάνθηκαν χρησιμοποιώντας τόσο το πάνω όσο και το κάτω στοιχείο, τα τρόφιμα που τοποθετήθηκαν πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος προθέρμανσης κάηκαν στην κορυφή», διαπίστωσε το Cook’s Illustrated. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, το φαγητό σας είναι συνήθως καλύτερο να μπαίνει σε προθερμασμένο φούρνο. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο βασικά για οτιδήποτε περιέχει αλεύρι ή αυγά (ή τα υποκατάστατά τους για γλυκά χωρίς γλουτένη ή vegan).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο