Μυστικά για να απογειώσετε τη γεύση σε ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα
Το αγαπημένο, εύκολο πιάτο των περισσοτέρων είναι τα μακαρόνια μπολονέζ, δηλαδή τα μακαρόνια με κιμά! Πεντανόστιμο και υγιεινό, πρόκειται για ένα πιάτο – πανδαισία ωφέλιμων συστατικών: Άπαχη πρωτεΐνη από το κιμά, λαχανικά, μυρωδικά και γλυκές ντομάτες.
Ο διάσημος σεφ, Jamie Oliver, έχει φτιάξει τη δική του εκδοχή στο πιάτο που υπόσχεται να απογειώσει τη γεύση και να ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει μπορείτε να το μαγειρέψετε μια φορά και να το απολαύσετε όλη την εβδομάδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το Κυπριακό φαγητό που ψηφίστηκε ως το χειρότερο
Συνταγή για σπαγγέτι μπολονέζ του Jamie Oliver
Συστατικά
- Τρία κόκκινα κρεμμύδια
- Δύο σκελίδες σκόρδο
- Τρία καρότα
- Τρία μπαστούνια σέλινο
- Δύο κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
- Δύο φέτες καπνιστό μπέικον ή πανσέτα
- Ελαιόλαδο
- 500 γρ άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς
- 400 γραμμάρια κονσέρβας ντομάτες ψιλοκομμένες
- Μια κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- Μια κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο, ή ξύδι από κόκκινο κρασί
- Τρία φρέσκα φύλλα δάφνης
- Ένας βιολογικός κύβος ζωμού βοείου κρέατος με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
- 500 γραμμάρια μακαρόνια
- 40 γρ τυρί παρμεζάνα, προαιρετικά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτή είναι η λιχουδιά που πωλείται σε σούπερ μάρκετ και pet shops και στέλνει τα σκυλάκια στην εντατική
Μέθοδος
Αρχικά, ξεφλουδίστε το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα καρότα, κόψτε το σέλινο σε μπαστουνάκια και ξεπλύνετε τα φύλλα δεντρολίβανου. Αφήστε αυτά στην άκρη. Στη συνέχεια, κόψτε το μπέικον ή την πανσέτα σας σε λεπτές φέτες και βάλτε ένα μεγάλο τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά .
Ρίξτε τα προετοιμασμένα υλικά σας και αφήστε τα να σιγοβράσουν για περίπου 10 με 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Έπειτα προσθέστε τον κιμά – ανακατέψτε και δυναμώστε τη φωτιά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διαλειμματική νηστεία: 6 σημάδια ότι δεν κάνει για εσένα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι 10 κορυφαίες τροφές που αυξάνουν την ντοπαμίνη και διώχνουν το άγχος και την κατάθλιψη
Προσθέστε τις ντομάτες, το ξύδι και τα φύλλα δάφνης. Θρυμματίστε τον κύβο ζωμού και ανακατέψτε με 400 ml βραστό νερό κατευθείαν στο τηγάνι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για να μειωθούν τα υγρά σε μια πιο πηχτή, πιο αρωματική σάλτσα. Πασπαλίζουμε με πιπέρι, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου μία ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο γυμναστής Γιώργος Δαρεμάς εξηγεί γιατί οι έφηβοι άφησαν ποδόσφαιρο και μπάσκετ και κατακλύζουν τα γυμναστήρια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτσι θα ξεφλουδίσετε πανεύκολα το βραστό αυγό, χωρίς να πετάξετε το μισό ασπράδι με το τσόφλι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Όχι, αυτές οι τροφές δεν είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη – Διατροφικά λάθη που επηρεάζουν αρνητικά τις δίαιτες
Αφαιρέστε το καπάκι και αφήστε το να ψηθούν για άλλα 15 λεπτά ενώ ετοιμάζετε στα μακαρόνια. Βράστε το σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Ο Τζέιμι τόνισε ότι είναι καλύτερα τα μακαρόνια να βράζονται al-dente παρά να μαλακώσουν.
Δοκιμάστε τη σάλτσα λίγο πριν τη σερβίρετε για να δείτε αν χρειάζεται περισσότερο ξύδι ή πιπέρι και στη συνέχεια απλώστε την στα μακαρόνια. Πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα και αφήνετε το Bolognese να κρυώσει εντελώς. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και βάλτε ό,τι μείνει σε αεροστεγές δοχείο για να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.