Τα κεφτεδάκια της αλυσίδας επίπλων ΙΚΕΑ αποτελούν για την πολυεθνική “την κότα με τα χρυσά αυγά” – Λόγω της πανδημίας η εταιρεία αποκάλυψε την συνταγή για να μην τα στερηθούν οι φανατικοί…
Ποιος δεν τα έχει δοκιμάσει; Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου ΙΚΕΑ με 424 καταστήματα σε 52 χώρες, πουλάει κάθε χρόνο, πάνω από ένα δισεκατομμύριο από τα σουηδικά κεφτεδάκια, που είναι πλέον σήμα κατατεθέν και έχουν γίνει το σύμβολο της φιλικής του εικόνας.
Η ιδέα για τα κεφτεδάκια δεν υπήρχε από την αρχή. Ο ιδρυτής των ΙΚΕΑ Ingvar Kamprad δημιούργησε χώρους καφέ και ξεκούρασης για να μην χάνει τους πελάτες που κουράζονταν και πεινούσαν. Αρχικά σερβιρίζονταν μόνο κέικ και καφές, καθώς όμως η Ikea μεγάλωνε, άρχισε να προσφέρει παραδοσιακά πιάτα, όπως πουρές, σολομός, λουκάνικα και τα δημοφιλή κεφτεδάκια που έκαναν το ντεμπούτο τους το 1985. Η επιλογή αυτού του περιορισμένου μενού έγινε δεδομένου ότι το μενού θα ήταν παρόμοιο σε καταστήματα σε διαφορετικές χώρες, οπότε η ομάδα που είχε αναλάβει τα εστιατόρια, αναζήτησε τρόφιμα που ήταν δημοφιλή σε διαφορετικούς πολιτισμούς.
Τα κεφτεδάκια αποδείχθηκαν η «κότα με τα χρυσά αυγά» για τον κολοσσό επίπλων, καθώς εκτός από την νοστιμιά τους, ήταν επίσης αποτελεσματικά στην κατάψυξη, τη μεταφορά και τη γρήγορη προετοιμασία τους.
Τα κεφτεδάκια «επέζησαν» από μια επιζήμια ανάκληση το 2013, αφού βρέθηκαν ίχνη κρέατος αλόγου σε μια παρτίδα στην Ευρώπη. Όμως κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η Ikea έκλεισε τα εστιατόριά της και κυκλοφόρησε τη συνταγή για να τα μαγειρεύουν οι πελάτες της στο σπίτι.
«Γνωρίζουμε ότι σε κάποιους μπορεί να λείπουν τα κεφτεδάκια μας, γι’ αυτό κυκλοφορήσαμε μια εναλλακτική λύση για το σπίτι, η οποία, χρησιμοποιώντας εύκολα προσβάσιμα υλικά, θα βοηθήσει όσους αναζητούν λίγη έμπνευση στην κουζίνα», δήλωσε η Lorena Lourido, υπεύθυνη εστιατορίων των Ikea, σε δελτίο τύπου.
Συνταγή για 16 – 20 κεφτεδάκια
Υλικά:
- 500 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
- 250 γραμμάρια κιμά χοιρινό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο (τριμμένη ή ψιλοκομμένη)
- 100 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
- 1 αυγό
- 5 κουταλιές της σούπας πλήρες γάλα
- Αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
- Συνδυάστε το μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά και ανακατέψτε καλά για να σπάσουν τυχόν σβώλοι. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τη φρυγανιά, το αυγό και ανακατέψτε. Προσθέτουμε το γάλα και αλατοπιπερώνουμε καλά.
- Πλάθετε το μείγμα σε μικρές, στρογγυλές μπάλες. Τοποθετούμε σε καθαρή πιατέλα, σκεπάζουμε και φυλάμε στο ψυγείο για 2 ώρες (για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το μαγείρεμα).
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί, προσθέστε απαλά τα κεφτεδάκια σας και ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Όταν ροδίσει, προσθέστε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και σκεπάστε. Τοποθετήστε σε ζεστό φούρνο, στους 350 βαθμούς Φαρενάιτ ή 180 βαθμούς Κελσίου και ψήστε για άλλα 30 λεπτά.