Ιδιαίτερα θρεπτικό και εξαιρετική προσθήκη σε σάλτσες, ντιπ και ντρέσινγκ
Τα τελευταία χρόνια, το ταχίνι έχει αποτελέσει βασικό συστατικό σε σύγχρονες και γρήγορες συνταγές. Εκτός από την ξεχωριστή του γεύση, η ολοένα ευρύτερη και συχνότερη χρήση του οφείλεται στα ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά του και τη συμβολή του στην προαγωγή της υγείας.
Η καθημερινή κατανάλωση ταχινιού συμβάλλει στον καλύτερο λιπιδαιμικό έλεγχο και κυρίως, στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο σουσάμι και κατ’ επέκταση στο ταχίνι, συμβάλλουν στη μειωμένη απορρόφηση της χοληστερόλης αλλά και στη μείωση της παραγωγής της από τον οργανισμό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | O πρώτος νεκρός από την γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ – Ο τρόμος των μεταλλάξεων και η απειλή νέας πανδημίας
Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το ταχίνι αποτελεί μία φυτική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι σημαντικό για την ενίσχυση και διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, δύο πολυφαινόλες που περιέχει, βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Μελέτες που αξιολόγησαν την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης σουσαμιού στους πόνους της οστεοαρθρίτιδας γονάτου, κατέληξαν σε ξεκάθαρα αποτελέσματα: η καθημερινή κατανάλωση σουσαμιού μείωσε τον πόνο αλλά και τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα! Πρόκειται, επομένως, και για ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελέγξτε στα ψυγεία σας: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι από κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας (φωτο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το Υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας ξεμπροστιάζει τη Danone καταγγέλοντας νοθεία του γάλακτος με … νερό!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση για κινδύνους καρκίνου στα μπουκάλια αλκοολούχων ποτών, όπως στα τσιγάρα
Τέλος, τα πολυακόρεστα λιπαρά αλλά και τα λιποδιαλυτά μικροστοιχεία, όπως η βιταμίνη Α και Ε που περιέχει το ταχίνι, δρουν ενάντια ακόμα και στη γήρανση καθώς καθυστερούν την εμφάνιση των ρυτίδων και των πανάδων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα μικροπλαστικά στον αέρα βλάπτουν την πεπτική, αναπαραγωγική και αναπνευστική υγεία – Νέα μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκός συναγερμός για γυναικείο άρωμα – Περιέχει απαγορευμένη ουσία που επηρεάζει την αναπαραγωγή
Πώς να φτιάξετε μόνοι σας ταχίνι
Βήμα 1: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C (ή στους 160°C στον αέρα) και στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα ψησίματος. Προσθέστε το σουσάμι και απλώστε σε ομοιόμορφη στρώση. Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Βήμα 2: Σε ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας χτυπήστε τους σπόρους σουσαμιού για 5-6 λεπτά, ξύνοντας τα τοιχώματα περιστασιακά με το κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χρησιμοποιήστε το αμέσως ή μεταφέρετε σε αποστειρωμένο βάζο ή αεροστεγές δοχείο και ψύξτε μέχρι τη χρήση. Κρατά έως 4 εβδομάδες. Ανακατέψτε καλά κάθε φορά πριν τη χρήση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφικό πείραμα: Δημοσιογράφος κατανάλωνε συνέχεια αυγά για μία εβδομάδα και έμεινε έκπληκτη με το αποτέλεσμα
Διατροφική αξία ανά κουταλιά της σούπας
- Θερμίδες: 105
- Πρωτεΐνη: 4 γρ
- Λιπαρά: 10 γρ
- Κορεσμένα: 2 γρ
- Υδατάνθρακες: 0 γρ
- Ζάχαρα: 0γρ
- Φυτικές ίνες: 2 γρ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δείτε τι έγινε όταν κάποιος “βούτηξε” μπισκότα σε μπύρα