Φρέσκο, σπιτικό ψωμί με τραγανή κρούστα και απαλό εσωτερικό
Η αναζήτηση γρήγορων λύσεων μαγειρικής για υγιεινά και θρεπτικά φαγητά έχει γίνει σχεδόν αυτοσκοπός την σημερινή εποχή.
Η παρασκευή ψωμιού σε φριτέζα αέρα είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να φέρετε τη φρεσκάδα και τα θρεπτικά στοιχεία του ζεστού ψωμιού στο τραπέζι σας, ακόμη κι να δεν σκαμπάζετε πολλά περί μαγειρικής.
Οφέλη από την παρασκευή ψωμιού σε φριτέζα αέρα
Σε σύγκριση με τους συμβατικούς φούρνους, οι φριτέζες αέρα θερμαίνονται πολύ γρήγορα και μαγειρεύουν πιο γρήγορα, εξοικονομώντας ενέργεια.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιος ξηρός καρπός παχαίνει πολύ περισσότερο από τους άλλους
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 7 λάθη στις αγορές που δεν κάνουν ποτέ οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων
Ο ζεστός αέρας μέσα σε μια φριτέζα κάνει το ψωμί να αποκτήσει τραγανή κρούστα σαν να πρόκειται για ψωμί από αρτοποιείο και χωρίς τα συντηρητικά και τα ανθυγιεινά πρόσθετα. Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα είδη ψωμιού, όλα με την ίδια συσκευή. Η φριτέζα αέρος έχει αντικολλητική επιφάνεια και έτσι καθαρίζεται πιο γρήγορα από έναν παραδοσιακό φούρνο.
Βάλτε φαντασία προσθέτοντας βότανα, μπαχαρικά ή ακόμα και τυρί στη ζύμη σας και πάμε να καταπλήξουμε τα πλήθη!
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα καταλάβετε εάν τα αυγά σας έχουν χαλάσει χωρίς να τα σπάσετε
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πού και γιατί απαγορεύεται να βάζουμε ξύδι
Η τέλεια συνταγή ζύμης για ψωμί στην φριτέζα αέρα
Συστατικά
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Οδηγίες
1. Συνδυάστε τα ξηρά υλικά: Ρίξτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.
2. Προσθέστε υγρά υλικά: Ρίξτε σταδιακά χλιαρό νερό και ελαιόλαδο στο μείγμα μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
3. Ζημώστε ελαφρά: Σε αλευρωμένη επιφάνεια μεταφέρουμε τη ζύμη και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Πλάθετε τη ζύμη σας σε στρογγυλό καρβέλι ή ρολό. Χαράξτε την κορυφή με ένα μαχαίρι δημιουργώντας κάποιο σχέδιο.
4. Προθερμάνετε τη φριτέζα σας στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου πέντε λεπτά. Ο χρόνος προθέρμανσης είναι σημαντικός και αν χάσετε αυτό το βήμα, το ψωμί σας μπορεί να αρχίσει να ψήνεται πολύ αργά.
5. Ψήστε το ψωμί σας
Τοποθετήστε τη διαμορφωμένη ζύμη στο καλάθι της φριτέζας αέρα. Ψήνετε στους 200°C για 15 με 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει το ψωμί. Θα πρέπει να δημιουργεί κούφιους ήχους όταν χτυπάτε στον πάτο. Αφού το ψήσετε, το βγάζετε από τον φούρνο. Αφήστε το να κρυώσει στη σχάρα για λίγα λεπτά μετά το ψήσιμο, ώστε να σβήσει ο ατμός και η εξωτερική κρούστα να παραμείνει τραγανή. Όταν κρυώσει σε επίπεδο που θα το έκανε εύκολο στο χειρισμό, κόψτε το σε φέτες και απολαύστε το με βούτυρο, μαρμελάδα ή το αγαπημένο σας άλειμμα.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρέσκο ψωμί από σούπερ μάρκετ: Πόσοι άνθρωποι το έχουν αγγίξει πριν από εμάς
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς καθαρίζουμε και πλένουμε σωστά το σπανάκι
Περισσότερες συμβουλές
- Προσθέστε βότανα, τυρί ή μπαχαρικά στη ζύμη σας για ενίσχυση της γεύσης
- Μην γεμίζετε υπερβολικά το καλάθι της φριτέζας: Ψήστε τα κομμάτια της ζύμης χωριστά για να ψηθούν ομοιόμορφα
- Παρατηρήστε προσεκτικά: Οι φριτέζες διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την αποτελεσματικότητα , αλλά το να προσέχετε το ψωμί θα αποτρέψει το υπερβολικό ψήσιμο.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους για να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στο ψωμί σας και να το κάνετε καλύτερο για το έντερο σας καθώς και για τη γενική υγεία.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα συνέλθουμε γρήγορα από την υπερφαγία και το hangover της Πρωτοχρονιάς
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έχετε καούρα; Εύκολες σπιτικές θεραπείες για γρήγορη ανακούφιση