Το διαδίκτυο βρίθει από συνταγές για μαγείρεμα γαλοπούλας σε φριτέζα αέρος, ωστόσο δεν έχουν όλοι το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Εν όψει των εορτών, η παραδοσιακή, πλέον σε αρκετά μέρη του κόσμου, γαλοπούλα είναι από τα πιάτα που ξεχωρίζουν στα τραπέζια των ημερών και μπορεί το μαγείρεμα της σε φριτέζα αέρος, να μην αποτελεί παραδοσιακό τρόπο, ωστόσο -μάλλον- αξίζει την προσπάθεια. Κάποιοι βέβαια διαφωνούν ότι η γαλοπούλα σε φριτέζα αέρα δίνει ένα σωστό και νόστιμο αποτέλεσμα. Ακολουθεί μία συνταγή που θα…”κάνει τους καλεσμένους σας ευτυχισμένους” αλλά και μία όχι και τόσο καλή εμπειρία από ψήσιμο γαλοπούλας σε φριτέζα αέρα.
Η Συνταγή
Σύμφωνα με το TheRecipeCritic, η γαλοπούλα σε φριτέζα αέρος έχει ένα ζουμερό αλλά και γρήγορο αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας μόνο, καρυκεύματα, ελαιόλαδο, πάπρικα, σκόνη σκόρδου, αλατοπίπερο και βούτυρο.
Αλέιψτε τη γαλοπούλα με το λάδι και μπαχαρικά και έπειτα κόψτε το βούτυρο και το βάλτε το κάτω από τη φλούδα της γαλοπούλας. Τοποθετήστε την πέτσα της γαλοπούλας προς τα κάτω στο καλάθι της φριτέζας. Ψήστε στους 350 βαθμούς για 20 λεπτά. Γυρίστε τη γαλοπούλα και μαγειρέψτε για επιπλέον 10-15 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος της γαλοπούλας σας. Μαγειρέψτε μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 165 βαθμούς. Αφήστε τη να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά και μετά κόψτε τη σε φέτες.
Επιπλέον χρήσιμα tips
- Μην ξεχάσετε να την ξεπαγώσετε με ασφάλεια. Οι γαλοπούλες μπορούν να αργήσουν να ξεπαγώσουν! Βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει τη γαλοπούλα σας στο ψυγείο σας μερικές μέρες πριν προγραμματίσετε να τη μαγειρέψετε. Τότε, θα είναι όλα έτοιμα όταν έρθει η μεγάλη μέρα!
- Έλεγχος θερμοκρασίας: Πριν σερβίρετε τη γαλοπούλα, είναι σημαντικό να ξέρετε αν έχει ψηθεί πλήρως, και αυτό συμβαίνει όταν η εσωτερική της θερμοκρασία φτάσει τους 180ο C αν μετρηθεί στο μηρό ή τους 170ο C στο στήθος. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος όταν είναι έτοιμο και ελέγξτε το για να βεβαιωθείτε.
- Αφήστε τη να ξεκουραστεί: Αυτό το βήμα παραλείπεται τόσο συχνά επειδή όλοι είναι πολύ ανυπόμονοι να φάνε, αλλά αυτή η διαδικασία είναι πραγματικά σημαντική. Αφήνοντας τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί, της δίνει χρόνο να απορροφήσει όλους τους χυμούς που έβγαλε όσο ψηνόταν. Αν την κόψετε αμέσως, ίσως να τη οδηγήσει να ξεραθεί από πολύ έως εντελώς.
Η εμπειρία
Η εμπειρία ψησίματος γαλοπούλας σε φριτέζα αέρος δεν ήταν και τόσο επιτυχημένη, για τη Lucy Marshall όπως έγραψε η Mirror. Το αποτέλεσμα όπως υποστηρίζει ήταν πολύ τραγανή πέτσα αλλά όχι τόσο καλό ψήσιμο στο εσωτερικό, βέβαια μπορεί να εξαρτάται και από τον τύπο της φριτέζας.
Αντί να βάλει τη γαλοπούλα στο φούρνο λοιπόν, χρησιμοποίησε μια φριτέζα αέρος 4,3 λίτρων για να είναι ευρύχωρη. Όπως λέει, μαγείρεψε την γαλοπούλα για 25 λεπτά και έπειτα τη γύρισε και την μαγείρεψε για άλλα 30. “Μετά από 15 λεπτά το δέρμα φαινόταν και μύριζε καταπληκτικά. Η γαλοπούλα φαινόταν τόσο τραγανή στην κορυφή. Ωστόσο, ανησυχούσα ότι το πάνω μέρος φαινόταν σχεδόν τελειωμένο, αλλά τα πλαϊνά ήταν πολύ ανοιχτόχρωμα”. Πράγματι ή γαλοπούλα δεν είχε ψηθεί τελείως στο εσωτερικό και έτσι την έβαλε για λίγο ακόμα στο φούρνο που ήταν ακόμα ζεστός από τα άλλα τρόφιμα.
Έτσι καταλήγει πως την επόμενη φορά θα ψήσει τη γαλοπούλα στο φούρνο για να βεβαιωθεί πως έχει ψηθεί σωστά στο εσωτερικό, όμως θα χρησιμοποιήσει τη φριτέζα για αυτό το “υπέροχο τραγανό φινίρισμα”. Όπως και να έχει, μιας και η φριτέζα είναι ένα πολυεργαλείο της κουζίνας πλέον, αξίζει τον κόπο μια δοκιμή τα φετινά Χριστούγεννα.