Για να δώσετε μία ξεχωριστή νότα στην κομπόστα σας με καλοκαιρινά φρούτα, δοκιμάστε αυτή τη συνταγή με μπαχαρικά.
Πολλοί άνθρωποι ξεχωρίζουν τα καρυκεύματα σε γλυκά και αλμυρά, αλλά οι σεφ και οι επαγγελματίες μάγειρες συμβουλεύουν ότι αυτό είναι λάθος. Στην Ελλάδα και την Τουρκία, για παράδειγμα, η σάλτσα ντομάτας, για παράδειγμα στα σουτζουκάκια, καρυκεύεται συχνά με κανέλα και στο Μεξικό, η φρουτοσαλάτα πασπαλίζεται με πιπέρι καγιέν. Και στις δύο περιπτώσεις, το μπαχαρικό χρησιμοποιείται για να προσθέσει αρκετή αντίθεση και να κάνει κάθε μπουκιά πιο ενδιαφέρουσα.
Σε δημοσίευμα της Associated Press, παρουσιάζεται ένας τρόπος να «ζωντανέψει» μια απλή κομπόστα καλοκαιρινών φρούτων με μπαχαρικά.
Σε μια συνταγή από το βιβλίο «COOKish», που περιορίζει τις συνταγές σε μόλις έξι συστατικά χωρίς να θυσιάζει τη γεύση, προστίθεται μαύρο πιπέρι και σκόνη τσίλι, ένα μείγμα που μπορεί να περιλαμβάνει όχι μόνο πικάντικο καγιέν αλλά και κύμινο, σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη, σε γλυκές φράουλες. Το πιάτο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τέλεια με μια μερίδα παγωτό βανίλια ή γιαούρτι συνοδευτικά.
Η αναλογία είναι ένα κουταλάκι του γλυκού για ένα κιλό γλυκές φράουλες. Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το τσίλι με το ινδικό μείγμα μπαχαρικών, garam masala, που περιλαμβάνει θερμαντικά μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρύφαλλο, αλλά και μαύρο πιπέρι, μουστάρδα και κόλιανδρο. Χρειάζεται μόλις 20 λεπτά να μαγειρευτεί και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος μούρα θέλετε.
Κομπόστα φράουλας εσπεριδοειδών και μπαχαρικών
Μερίδες: 4 έως 6
- 1 κιλό φράουλες, ξεφλουδισμένες και κομμένες στα τέσσερα
- 2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
- Τριμμένο ξύσμα από 1 λάιμ ή 1 λεμόνι ή ½ μέτριο πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη ή garam masala
- ¼ κουταλάκι του γλυκού χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Πρέζα αλάτι kosher ή ροζ
Σε ένα μεσαίο μπολ, ρίξτε τα δύο τρίτα των μούρων με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και το ξύσμα. Έπειτα, αφήστε τα στην άκρη. Σε μια μικρή κατσαρόλα, καβουρδίστε τη σκόνη τσίλι, ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσει. Προσθέστε τα υπόλοιπα μούρα, την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, το πιπέρι, το αλάτι και ¼ φλιτζάνι νερό. Σιγοβράστε, ανακατεύοντας, για 5 λεπτά και μετά πολτοποιήστε τα μούρα για να θρυμματιστούν. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει το μείγμα. Περιχύστε αμέσως τα μούρα στο μπολ και ανακατεύουμε. Αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά και μετά απολαύστε με παγωτό ή κρέμα.