Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα 9 μυστικά για πεντανόστιμες πατάτες

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΤα 9 μυστικά για πεντανόστιμες πατάτες
spot_img

Μπορεί η πατάτα να ταιριάζει εύκολα με τα περισσότερα φαγητά, όμως, δεν είναι τόσο εύκολη στο μαγείρεμα αφού εάν κάποιος δε γνωρίζει τα παρακάτω εννιά μυστικά… την πάτησε.

Το πρώτο είναι να μην ξεχνάμε ότι η κάθε ποικιλία πατάτας ενδείκνυται για διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος. Δεν κάνουν όλες για τηγανητές, ψητές ή βραστές. Συνεπώς, καλό είναι να ξέρουμε που βαδίζουμε προτού μπούμε στην κουζίνα και αρχίσουμε το μαγείρεμα. Μία ερώτηση στον μανάβη ή στον παραγωγό θα μας διαφωτίσει.

Δεύτερο μυστικό, εάν τις μαγειρεύουμε βραστές, είναι να μην τις βράζουμε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Αντίθετα, είναι προτιμότερο να τις σιγοβράζουμε και όταν θα μπορούμε να τρυπήσουμε την πατάτα με το μαχαίρι χωρίς να μείνει… η μισή πάνω του, τότε θα ξέρουμε ότι είναι έτοιμη.

Το ίδιο ισχύει και για τον πουρέ πατάτας. Ποτέ δεν τον βάζουμε να ψηθεί σε δυνατή φωτιά, αλλά σε χαμηλή θερμοκρασία γιατί αλλιώς η υφή του θα είναι αραιή και όχι βελούδινη όπως είναι το επιθυμητό.

Αισίως φτάνουμε στο μυστικό νούμερο τέσσερα, το οποίο έχει να κάνει με την ποσότητα αλατιού και καρυκευμάτων που χρησιμοποιούμε. Το αλάτι στο νερό όχι μόνο αρωματίζει την πατάτα, αλλά της επιτρέπει να βράσει σε πιο ζεστή θερμοκρασία, ενώ το μαύρο πιπέρι, το φύλλο δάφνης και το θυμάρι μπορούν να απογειώσουν τη γεύση της, τονίζουν οι σεφ και δεν έχουμε λόγο να μην τους εμπιστευτούμε.

Το πέμπτο μυστικό έχει να κάνει με το ψήσιμο στο φούρνο. Συνίσταται να μην τις βάζουμε ωμές, αλλά να τις έχουμε βράσει λίγο πρώτα, ώστε να γίνουν ωραίες και τραγανές εξωτερικά και αφράτες εσωτερικά – ο στόχος πάντα αυτός είναι – ειδικά εάν πρόκειται να σερβιριστούν με μπριζόλα.

Όσον αφορά στα καρυκεύματα, όταν μαγειρεύουμε γλυκοπατάτες, καλύτερα να βγάλουμε από τις επιλογές μας τη μαύρη ζάχαρη, το πεκάν ή το μέλι αφού αυτά είναι ήδη γλυκά και τις “αποτελειώνουν” στη γλύκα. Τουλάχιστον αυτό είναι το μυστικό νούμερο έξι με τους σεφ να συνιστούν καλύτερα κάποια σάλτσα ντομάτας, ακόμα και καπνιστή που θα δώσει άλλη νοστιμιά.

Το έβδομο μυστικό είναι να μην τις ψήνουμε ποτέ πάνω σε αλουμινόχαρτο ή λαμαρίνα γιατί θα καούν, αλλά να δημιουργούμε με αλάτι ένα στρώμα προστασίας πάχους περίπου ενός εκατοστού, ώστε να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με το ταψί.

Μια ανάσα πριν το τέλος και ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στο βούτυρο ή την κρέμα που πιθανό θα χρησιμοποιήσουμε για να μαγειρέψουμε τις πατάτες μας. Δεν πρέπει να είναι κρύα την ώρα που η πατάτα μας θα είναι καυτή. Για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα πρέπει να ζεσταίνονται παράλληλα.

Ένατο και τελευταίο μυστικό είναι να τις περνάμε από τον ατμό είτε ολόκληρες είτε ξεφλουδισμένες σε υψηλή θερμοκρασία και με νερό στη βάση του ατμομάγειρα μέχρις ότου να μπορούμε να τις τρυπάμε με πιρούνι και να το τραβάμε πάλι έξω με ευκολία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα