Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το μπέικιν πάουντερ και με τι μπορείτε να το αντικαταστήσετε

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΤι είναι το μπέικιν πάουντερ και με τι μπορείτε να το αντικαταστήσετε
spot_img

Απλές εναλλακτικές για να αντικαταστήσετε το μπέικιν πάουντερ σε συνταγές αρτοσκευασμάτων.

Το Μπέικιν πάουντερ είναι μια ξηρή χημική διογκωτική ουσία, μείγμα διττανθρακικής σόδας με ένα ξηρό όξινο συστατικό και χρησιμοποιείται αντί της μαγιάς, για να αυξήσει τον όγκο και να ελαφρύνει την υφή των αρτοσκευασμάτων. Η εισαγωγή του μπέικιν πάουντερ έφερε επανάσταση κυρίως στην αρτοποιία όσον αφορά την ελαχιστοποίηση του χρόνου και της εργασίας που απαιτείται για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων και οδήγησε στη δημιουργία νέων τύπων κέικ, μπισκότων και άλλων αρτοσκευασμάτων.

Οι “μαγικές” του ιδιότητες το κάνουν απαραίτητο υλικό σε κάθε λειτουργική κουζίνα αλλά τώρα που το σπίτι πρέπει να μυρίσει Χριστούγεννα, είναι απαραίτητο και στους περιστασιακούς μάγειρες. Τι γίνεται λοιπόν όταν κάποιος αποφασίζει να φτιάξει κουλουράκια, βασιλόπιτα ή κέικ, δεν έχει μπέικιν πάουντερ στο ντουλάπι και δεν μπορεί να βρει άμεσα. Υπάρχει κάποιο άξιο υποκατάστατο;

 Σύμφωνα με το realsimple υπάρχουν 8 άλλες επιλογές που μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά με το ίδιο αποτέλεσμα. Το πιο απλό είναι να χρησιμοποιήσετε αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του το οποίο περιέχει μπέικιν πάουντερ. Και το ανθρακούχο νερό (χωνευτική σόδα χωρίς ζάχαρη) είναι μία καλή εναλλακτική απλώς πρέπει αντί για οποιοδήποτε άλλο υγρό στη συνταγή όπως νερό ή γάλα να προσθέσετε τη σόδα. Μία άλλη επιλογή είναι η χρήση μαγειρικής σόδας μαζί άλλα συστατικά όπως κρέμα ταρτάρ, χυμός λεμονιού, βουτυρόγαλα, μελάσα, γιαούρτι και ξύδι.

Ο χυμός λεμονιού μαζί με μαγειρική σόδα  ( ανάμιξη ½ κουταλάκι χυμού λεμονιού με ¼ κουταλάκι μαγειρικής σόδας) είναι μία κατάλληλη εναλλακτική αλλά προτιμάται σε αρτοσκευάσματα που θέλουμε να έχουν γεύσεις εσπεριδοειδών.

Το μπέικιν πάουντερ συνήθως περιέχει κρέμα ταρτάρ, οπότε αυτή είναι η καλύτερη ανταλλαγή. Για να το φτιάξετε, ανακατέψτε μαζί 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και 1/2 κουταλάκι του γλυκού κρέμα ταρτάρ. Δεδομένου ότι η κρέμα ταρτάρ είναι άοσμη, δεν θα επηρεάσει τη γεύση του τελικού προϊόντος, επομένως πρόκειται για μια ευέλικτη υποκατάσταση.

Το βουτυρόγαλα γνωστό και ως όξινο γάλα, μαζί με σόδα είναι και αυτό μία καλή επιλογή.  Προσθέστε ένα επιπλέον 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα στα ξηρά συστατικά σας. Στη συνέχεια, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι βουτυρόγαλα στα υγρά υλικά σας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και την ίδια αναλογία λειτουργεί και το μείγμα γιαουρτιού με μαγειρική σόδα.

Η Μελάσα που είναι ελαφρώς όξινη μαζί με μαγειρική σόδα σε αναλογία  σε αναλογία 1/4 φλιτζάνι μελάσα με 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα θα φέρει μεν το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά το προϊόν θα είναι λίγο πιο γλυκό.

Το ξύδι σε συνδυασμό με μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης, για να αντικαταστήσετε το μπέικιν πάουντερ σε συνταγές ψησίματος. Το ξίδι έχει μια ξεχωριστή γεύση, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα σε συνταγές που απαιτούν άφθονη ζάχαρη, όπως μπισκότα και κέικ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα