cibum team
Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για το πιο σύνηθες συντηρητικό, το σορβικό οξύ, που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες για την παράταση της ζωής των τροφίμων και την προστασία τους από τους μικροοργανισμούς. Πολλά είναι όμως και αυτά που δεν έχουν ειπωθεί. Ποια η θέση των επιστημόνων, των κρατικών φορέων και των βιομηχανιών και τι πρέπει να πιστέψει ο καταναλωτής; Οι επαγγελματίες τροφίμων υποστηρίζουν ότι είναι το πιο αθώο συντηρητικό χωρίς επιπτώσεις και συνέπειες για την υγεία παράλληλα όμως η βιομηχανία τροφίμων δέχεται διαχρονικά, επιθέσεις, κυρώσεις και πρόστιμα για την εκτεταμένη χρήση του. Και εν κατακλείδι πόσο αθώα είναι μία ουσία που στην ελεύθερη μορφή της, σε σκόνη, ερεθίζει τα μάτια, την αναπνευστική οδό και σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα τρόφιμα προκαλεί κνησμό και στοματικό ερεθισμό, αλλά παρόλα αυτά η EFSA (European Food Safety Authority) αλλά και ο Ελληνικός κώδικας τροφίμων και ποτών δίνει το πράσινο φως για την χρήση του?