Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συσκευασία: Γυαλί ή πλαστικό; Ιδού η απορία

ΑρχικήΟικιακάΣυσκευασία: Γυαλί ή πλαστικό; Ιδού η απορία
spot_img

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το ποιο υλικό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε, και για ποιους λόγους. Συνήθως, οι περισσότερες από αυτές καταλήγουν στο γυαλί ως την ιδανική επιλογή. Όμως, το αν τα γυάλινα δοχεία είναι πραγματικά πολύ καλύτερη για τον πλανήτη μας, είναι μια συζήτηση που απαιτεί περισσότερη και εις βάθος έρευνα.

Γιατί το γυαλί είναι τόσο υπέροχο

Το γυαλί είναι 100% ανακυκλώσιμο, και μπορεί συνεχώς να ανακυκλώνεται χωρίς απώλεια στην ποιότητα ή την καθαρότητα.

Είναι επίσης κατασκευασμένο από βιοδιαθέσιμα υλικά.

Λόγω της ανακυκλώσιμης ποιότητάς του, η χρήση γυαλιού μειώνει τις εκπομπές αερίων και τη χρήση πρώτων υλών – μπορεί να μετατραπεί σε ένα νέο ανακυκλωμένο γυάλινο αντικείμενο ανά πάσα στιγμή.

Από την άποψη της υγείας, το γυαλί κερδίζει επίσης πολλές άλλες επιλογές, καθώς δεν απορροφά μυρωδιές ή γεύσεις και δεν μεταφέρει τοξικές ουσίες σε τρόφιμα ή ποτά.

Τα μειονεκτήματα των γυάλινων δοχείων

Το γυαλί δεν είναι τόσο βολικό όσο το πλαστικό: είναι βαρύ και εύθραυστο (π.χ. δεν είναι ιδανικό για παιδιά).

Η μεταφορά του είναι πιο ακριβή λόγω του αυξημένου βάρους και της ανάγκης για υλικά συσκευασίας κατά τη μεταφορά. Ένα γυάλινο μπουκάλι 500mL ζυγίζει περίπου 400g, αλλά ένα αντίστοιχο μπουκάλι PET 500mL ζυγίζει περίπου 10g.

Ενώ τα γυάλινα δοχεία – κατάλληλα για τρόφιμα ή ποτά – είναι 100% ανακυκλώσιμα, άλλα είδη γυαλιού όπως τα παράθυρα δεν είναι, επειδή κατασκευάζονται μέσω διαφορετικής διαδικασίας.

Συχνά, από τα περισσότερα γυάλινα δοχεία τροφίμων δημιουργείται υπερβολική μόλυνση και καταλήγουν σε “δευτερεύοντα” προϊόντα όπως πλακάκια, σκυρόδεμα και τούβλα.

Μεγάλο μέρος του γυαλιού που χρησιμοποιείται δεν ανακυκλώνεται στην πραγματικότητα. Το θλιβερό ποσοστό ανάκτησης για το γυαλί φτάνει μόλις το 10%.

Τέλος χρειάζεται κάτι λίγο λιγότερο από 1 λίτρο βενζίνης για να παραχθεί 1 κιλό νέο γυαλί.

Υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους το πλαστικό δεν είναι.. cool

Πρώτον, το πλαστικό βασίζεται στο πετρέλαιο, μια μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών (ΕΠΕ), τα πλαστικά κατασκευάζονται από συνδυασμό υγραερίου, υγρών φυσικού αερίου και φυσικού αερίου.Αυτές οι ίδιες μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μολύνουν τον αέρα με εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Συνεπώς, η ζήτηση για πλαστικό έχει αφήσει ένα τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με μια τελευταία παγκόσμια ενεργειακή ανασκόπηση που διενεργήθηκε από την BP, η αύξηση της χρήσης πετροχημικών μπορεί να αποδοθεί στη ζήτηση για παραγωγή πλαστικών υλικών. Εκτιμάται ότι η Κίνα είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 30% της παγκόσμιας κατασκευής πλαστικών.

Σε αντίθεση με το γυαλί, το πλαστικό δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μειωθεί μόνο (να αναπαραχθεί σε μικρότερη ποιότητα) και τελικά να μετατραπεί σε ένα αντικείμενο αποβλήτων που δεν μπορεί πλέον να ανακυκλωθεί ξανά.

Ένα άλλο αρνητικό: το πλαστικό δεν διασπάται ποτέ πραγματικά, αντιθέτως μετατρέπεται σε μικροπλαστικά που καταλήγουν παντού. Ενώ η κατανάλωση μικροσκοπικών πλαστικών θραυσμάτων δεν έχει ακόμη βρεθεί ότι οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές, ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι έχουν γίνει πολύ λίγες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία.

Το ποσοστό ανακύκλωσης πλαστικών είναι απίστευτα χαμηλό, με μόνο το 9% του παγκόσμιου πλαστικού να ανακυκλώνεται στην πραγματικότητα.

Από την άποψη της υγείας, το πλαστικό είναι σαφώς η πιο «αδύναμη» επιλογή. Πολλοί από εμάς το γνωρίζουμε αυτό, από τότε που οι «δυνητικά επιβλαβείς» ιδιότητες του “BPA” έγιναν καλά τεκμηριωμένες ιδιότητες. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια πληθώρα προϊόντων “χωρίς BPA” που καταλήγουν στα ράφια, που διατίθενται στην αγορά ως η “ασφαλέστερη” επιλογή.

Το να πεταχτούν όλα τα πλαστικά αντικείμενα δεν είναι απαραίτητα η απάντηση για τον πλανήτη μας. Το πλαστικό είναι ένας χρήσιμος πόρος, εξ ου και η μαζική υιοθέτησή του. Μερικά από τα βασικά οφέλη του ως υλικό:

  • Είναι ελαφρύ (το γυαλί κοστίζει περισσότερο για την αποστολή),
  • Είναι βολικό (το γυαλί είναι βαρύτερο και σπάει εύκολα),
  • Είναι πολλαπλών χρήσεων (υπάρχουν πολλοί τύποι πλαστικού προσαρμοσμένοι σε πολλές χρήσεις), και
  • Είναι φθηνό

Το σημαντικό είναι να αποφύγουμε να συμβάλουμε στην παγκόσμια κρίση πλαστικών. Δείτε πώς:

  • Απορρίψτε εντελώς τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης
  • Επαναχρησιμοποιείστε παλαιά πλαστικά αντικείμενα
  • Ανακυκλώστε όταν είναι δυνατόν, και
  • Αποφύγετε την αγορά νέου πλαστικού.

Συμπέρασμα

Όπως συμβουλεύει το GreenQueen, χρησιμοποιήστε ανακυκλωμένο γυαλί όποτε είναι δυνατόν και συνεχίστε να επαναχρησιμοποιείτε το γυάλινο αντικείμενο πριν το ανακυκλώνετε ξανά. Εάν δεν έχετε αρκετά γυάλινα δοχεία, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα παλαιότερα πλαστικά σας. Το κυριότερο: εξαντλήστε τις δυνατότητες των υπάρχοντων σκευών, και αν είναι πλέον αναγκαίο, αγοράστε νέα σκεύη από ανακυκλωμένο γυαλί.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα