Κρυφοί κίνδυνοι υγιεινής από συσκευές και εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα αλλά ξεχνάμε να απολυμάνουμε
Η εικόνα μιας καθαρής κουζίνας δεν εγγυάται και την υγιεινή της. Παρόλο που πολλοί από εμάς απολυμαίνουμε πάγκους, πλένουμε επιφάνειες κοπής και κρατάμε τα χέρια μας καθαρά, αρκετά από τα καθημερινά μας εργαλεία κουζίνας κρύβουν αόρατους υγειονομικούς κινδύνους. Από τον αθώο ανοιχτήρι κονσέρβας μέχρι τον φαινομενικά ακίνδυνο αποχυμωτή, οι συσκευές αυτές συχνά μένουν με υπολείμματα τροφών, υγρασία ή λάδια που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τοξικές κουτάλες: Εντοπίστηκαν κι άλλα σκεύη με επικίνδυνες ουσίες που μεταναστεύουν στο φαγητό – Έχει γεμίσει η Ευρώπη
Ανοξείδωτο αλλά επικίνδυνο αποδεικνύεται το ανοιχτήρι κονσέρβας, που έρχεται σε επαφή με εξωτερικά μέρη μεταλλικών κουτιών γεμάτων σκόνη, λίπη ή υπολείμματα τροφών. Αντίστοιχα, το μπλέντερ, εάν δεν αποσυναρμολογείται πλήρως για πλύσιμο, κρατά υγρασία και οργανικά υπολείμματα κάτω από τη λεπίδα και τη φλάντζα, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για μικροβιακή ανάπτυξη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται δημοφιλές ποτό – Πιθανότητα έκρηξης από υπερπίεση στο κουτί!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μούχλα σε έτοιμα ζυμαρικά – Κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης και αλλεργικής αντίδρασης
Το θερμόμετρο τροφίμων είναι ένας άλλος παραγνωρισμένος ένοχος. Αν δεν απολυμαίνεται σωστά πριν και μετά τη χρήση, μπορεί να μεταφέρει επικίνδους παθογόνους μικροοργανισμούς όπως το E. coli και ο Campylobacter από τα ωμά κρέατα στα μαγειρεμένα. Το ίδιο ισχύει για το πιεστήριο σκόρδου, τους τρίφτες, αλλά και τον καφετιέρα, της οποίας το εσωτερικό παραμένει υγρό και συχνά ακαθάριστο, ευνοώντας την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων.
Η τοστιέρα, ο μύλος μπαχαρικών, τα μαχαίρια κουζίνας και τα εξαρτήματα μίξερ αποτελούν επίσης σημεία που αγνοούμε στην καθημερινή καθαριότητα, αφήνοντας χώρο για σταδιακή συσσώρευση οργανικών υπολειμμάτων και επιμολύνσεων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γύρος κοτόπουλο: Αποκαλύφθηκε πώς δηλητηριάστηκαν τα 648 άτομα – Επιμένουν οι ιδιοκτήτες: «Φέραμε επανάσταση στον κλάδο»
Το ανησυχητικό είναι πως, παρότι όλα αυτά τα εργαλεία φαίνονται καθαρά εξωτερικά, μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση, την ποιότητα και την ασφάλεια του φαγητού μας. Μούχλα, βακτήρια, αλλοιωμένα έλαια και σκόνες συσσωρεύονται ύπουλα σε χαραμάδες και μικρές επιφάνειες, αρκεί μία χρήση για να περάσουν στον οργανισμό μας.
Η λύση όμως είναι απλή. Με λίγη επιπλέον προσοχή και χρόνο, τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα μπορούν να απολυμανθούν εύκολα με ζεστό νερό, σαπούνι, ξύδι ή απολυμαντικά μαντηλάκια. Το σημαντικό είναι να αποσυναρμολογούνται πλήρως, να στεγνώνουν καλά και να μη μένουν ξεχασμένα στον νεροχύτη ή στο συρτάρι.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καύσωνας: Πώς η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει σώμα αλλά και την ψυχολογία μας
Η καθαριότητα δεν τελειώνει στην επιφάνεια. Οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια πραγματικά ασφαλή κουζίνα και μια που απλώς δείχνει καθαρή. Μην αφήνετε τα καθημερινά σας εργαλεία να γίνουν απειλή για την υγεία σας.