O καρπός κακάο απέχει μακράν σε γεύση από την κλασική σοκολάτα που όλοι αγαπάμε.
Οι σπόροι κακάο είναι η ακατέργαστη μορφή της αγαπημένης σε όλους, σοκολάτας, όμως έχουν μια τελείως διαφορετική γεύση από αυτήν. Η γεύση της σοκολάτας που όλοι γνωρίζουμε, προκύπτει από πολλά στάδια επεξεργασίας καθώς και προσθήκης γλυκαντικών. Ο αρχικός καρπός είναι αρκετά πιο φρουτώδης σε γεύση.
Ο καρπός του κακάο είναι μακρόστενος, σαν μια μικρότερη προσομοίωση μπάλας αμερικανικού ποδοσφαίρου, περίπου όσο το χέρι ενός ενήλικα, και μπορεί να είναι κόκκινος ή και κίτρινος. Το εξωτερικό του φρούτου αποτελείται από σκληρό κέλυφος, το οποίο μπορεί να κοπεί με ένα οδοντωτό μαχαίρι κουζίνας.
Μέσα στο κέλυφος υπάρχουν δύο διαφορετικά βρώσιμα μέρη, μόνο το ένα από τα οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή σοκολάτας, οι σπόροι, οι οποίοι είναι κατανεμημένοι σε σειρές, ο καθένας στο μέγεθος ενός μεγάλου φασολιού. Γύρω από κάθε σπόρο και γεμίζοντας τον υπόλοιπο χώρο στον καρπό υπάρχει ένας λευκός φρουτώδης πολτός, ο οποίος κατα την παρασκευή σοκολάτας απορρίπτεται. Ο Craig Hepworth, δοκίμασε ακατεργαστο καρπο κακάο και μοιράζεται την εμπειρία του στο FloridaFruitGeek.
“Για να φάτε φρούτα κακάο, ρίχνετε έναν από αυτούς τους σπόρους που καλύπτονται με πολτό στο στόμα σας και ρουφάτε τη γλυκιά σάρκα από τον σπόρο”, λέει. “Ο πολτός έχει μια υπέροχη σύνθετη φρουτώδη και γλυκόξινη γεύση, με νότες εσπεριδοειδών, μάνγκο, ίσως και ανανά. Η σάρκα μου θυμίζει πολύ τα πολύπλοκα φρουτώδη μείγματα σε μια cherimoya και atemoya, τροπικά φρούτα του γένους Annona. Μερικές φορές υπάρχει μια νότα γεύσης σοκολάτας μαζί με όλες τις φρουτώδεις γεύσεις στον πολτό”. Όταν βέβαια δοκίμασε τον ίδιο το σπόρο, η σοκολάτα ήταν εκεί. “Δαγκώνετε τον σπόρο και βιώνετε την εκρηκτική γεύση της σοκολάτας στην αγνή, αδάμαστη, αδιάλυτη μορφή της. Αυτό το υλικό είναι ισχυρό, είναι πικρό, δεν είναι καθόλου γλυκό, αλλά έχει έντονη γεύση σοκολάτας/κακάο. Εάν έχετε φάει ποτέ τις ωμές μύτες κακάο που πωλούνται σε ξηρή μορφή, αυτό είναι πολύ κοντά στη γεύση, αν και αυτοί που είναι φρέσκοι από τα φρούτα έχουν επίσης απαλή υφή και γεύση ξηρού καρπού”,συνέχισε.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν μπορούν όλοι να τρώνε τους σπόρους του καρπού του κακάο, αλλά μερικοί αγαπούν τη γεύση των ακατέργαστων σπόρων κακάο και η εμπειρία της κατανάλωσης φρούτων κακάο, κόκκων και σάρκας φρούτων ταυτόχρονα, είναι το “απόγειο της εμπειρίας σοκολάτας“, όπως υποστηρίζουν και οι λάτρεις του κακάο.