Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι τρώμε παραδοσιακά την παραμονή και ανήμερα των Θεοφανείων

ΑρχικήΝέαΤι τρώμε παραδοσιακά την παραμονή και ανήμερα των Θεοφανείων
spot_img

Γιατί φέτος μπορούν να μην κάνουν νηστεία οι πιστοί την Παραμονή

Τα Θεοφάνεια γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου κάθε χρόνο και είναι ημέρα αργία. Το 2025 πέφτουν ημέρα Δευτέρα και μας χαρίζουν το πρώτο τριήμερο του έτους.

Τι τρώμε Παραμονή των Φώτων

Τα Θεοφάνια εντάσσονται στο Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, το χρονικό διάστημα χωρίς καμιά νηστεία. Έτσι, η κατανάλωση ψαριού την ημέρα των Θεοφανίων έχει περάσει στην σύγχρονη παράδοση περισσότερο λόγω του Αγιασμού των υδάτων. Η μόνη εξαίρεση στο Δωδεκαήμερα είναι η παραμονή των Θεοφανίων, όπου οι πιστοί τηρούν νηστεία και μάλιστα αλάδωτη.

Ο λόγος; Για να μπορέσουν να κοινωνήσουν την επόμενη ημέρα στην εκκλησία και όχι να λάβουν τον καθιερωμένο Αγιασμό. Αν, όμως, η παραμονή είναι ημέρα Σάββατο ή Κυριακή – όπως φέτος – τρώμε και λάδι.

Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας για να καταναλωθεί ο Μεγάλος Αγιασμός απαιτείται μονάχα να μην έχει φάει ή πιεί ο πιστός κάτι από τις 12:00 τα μεσάνυχτα μέχρι εκείνη την ώρα.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο Ιερό Πηδάλιο έγραψε «ο λόγος που νηστεύουμε την Παραμονή των Θεοφανείων, αντίστοιχα και την Παραμονή των Χριστουγέννων, είναι προκειμένου να αναπληρώσουμε τη Νηστεία που χάνουμε, όταν οι εορτές αυτές πέφτουν Τετάρτη ή Παρασκευή, ημέρες δηλαδή κατά τις οποίες η νηστεία καταλύεται λόγων των Μεγάλων αυτών Εορτών».

Το φαγητό της παραμονής των Φώτων

Αν υπάρχει κάποιο φαγητό που να έχει συνδεθεί με την εορτή των Φώτων είναι τα ψαροκόλλυβα, το οποίο προέρχεται από την Κρήτη.

Το έφτιαχναν οι πιστοί την παραμονή -που είναι ημέρα νηστείας- και περιλαμβάνει όλα τα όσπρια (φασόλια, ρόβι, λαθούρι, αρακά, ρεβύθια) και σιτάρι βρασμένα μαζί.

Μάλιστα, τα παλιά χρόνια, εκείνη την ημέρα οι άνθρωποι τάιζαν με το ίδιο φαγητό και τα ζώα τους.

Τι τρώμε τα Θεοφάνεια

Την ημέρα των Φώτων, στα Θεοφάνεια, μπορούμε να φάμε τα πάντα καθόσον δεν είναι ημέρα νηστείας. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, η παράδοση λέει πως ανήμερα των Φώτων, τρώμε ψάρι. Και πραγματικά είναι ό,τι πρέπει μετά το φαγοπότι με τα κρεατικά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς! 

Ιδέες για το παραδοσιακό τραπέζι των Θεοφανίων, είναι:

-Τσιπούρα στο φούρνο με λαχανικά

-Λαβράκι στο φούρνο με λαχανικά

-Καλαμαράκια

-Χταπόδι με μακαρόνια

-Λαχανοντολμάδες

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου του σκουλήκι μήκους 1 μέτρου

Η μόλυνση προκαλείται με κατανάλωση μολυσμένων τροφών με αυγά του σκώληκα ή με ώριμο σκώληκα

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο