Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τσάι ντεκαφεϊνέ και τσάι χωρίς καφεΐνη: Ποια είναι η διαφορά;

ΑρχικήΝέαΥγείαΤσάι ντεκαφεϊνέ και τσάι χωρίς καφεΐνη: Ποια είναι η διαφορά;
spot_img

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις λέξεις με την ίδια έννοια, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές

Το τσάι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ποτό παγκοσμίως, μετά το νερό. Ενώ η ετικέτα “με καφεΐνη” σε ορισμένα προϊόντα τσαγιού είναι αυτονόητη, υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το ντεκαφεϊνέ τσάι και το τσάι χωρίς καφεΐνη. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο περιγραφών;

Μπορεί να υποθέσετε ότι ο όρος ντεκαφεϊνέ σημαίνει ότι ένα ποτό δεν περιέχει ίχνη καφεΐνης, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα φύλλα του τσαγιού χωρίς καφεΐνη έχουν υποβληθεί σε διαδικασία ντεκαφεϊνέ, όπως γίνεται με τον καφέ, η οποία αφαιρεί όσο το δυνατόν περισσότερη καφεΐνη. Οι κατασκευαστές συνήθως το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας έναν από τους τέσσερις διαλύτες : χλωριούχο μεθυλένιο, οξικό αιθυλεστέρα, διοξείδιο του άνθρακα ή νερό. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο, μια ελάχιστη ποσότητα καφεΐνης εξακολουθεί να βρίσκεται στο προϊόν μετά την επεξεργασία του.

Το Art of Tea μίλησε με τον ειδικό σε θέματα τσαγιού Nigel Melican σχετικά με τη θεωρία «30 δευτερολέπτων χωρίς καφεΐνη», η οποία προτείνει ότι είναι δυνατό να αφαιρέσετε την περισσότερη καφεΐνη από τα φύλλα τσαγιού πλένοντάς τα για 30 δευτερόλεπτα. Κατέρριψε την ιδέα, δηλώνοντας, «απλώς δεν μπορείτε να αποκαφεϊνώσετε σημαντικά το τσάι χρησιμοποιώντας ένα πλύσιμο με ζεστό νερό 30 δευτερολέπτων».

Μόνο το αληθινό τσάι μπορεί να είναι ντεκαφεϊνέ, γιατί είναι το μόνο τσάι με οποιαδήποτε καφεΐνη που πρέπει να αφαιρεθεί αρχικά. Το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι και το λευκό τσάι είναι όλα φύλλα του ίδιου φυτού – Camellia sinensis. Το χρώμα και η γεύση τους αλλάζουν μέσω της διαδικασίας οξείδωσης , αλλά όλα ξεκινούν ως η ίδια καλλιέργεια.

Χωρίς καφεΐνη, από την άλλη πλευρά, ισχύει μόνο για τσάι που δεν περιείχε ποτέ καφεΐνη εξαρχής και επομένως δεν είναι πραγματικά τσάι. Η μέντα, το rooibos, το χαμομήλι, ο ιβίσκος και το τσάι τζίντζερ είναι όλα αφεψήματα από βότανα. Αυτά τα βότανα και τα λουλούδια δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καμία διαδικασία αποκαφεΐνωσης, καθώς είναι φυσικά χωρίς καφεΐνη.

Αν και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου καφεΐνη στο ντεκαφεϊνέ τσάι, το ρόφημα μπορεί να επηρεάσει ακόμα άτομα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην ουσία. Εάν θέλετε πραγματικά να κόψετε την καφεΐνη από τη διατροφή σας, ίσως θα πρέπει να επιλέξετε ρόφημα από βότανα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Όσο φάγαμε, φάγαμε! Νέα χρονιά – νέοι στόχοι για πιο υγιεινές επιλογές διατροφής για όλη την οικογένεια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σπιτικός φυσικός χυμός μήλου ή αχλαδιού: Ο κίνδυνος από καρκινογόνα τοξίνη και πώς θα τον αποφύγετε

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο