Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις λέξεις με την ίδια έννοια, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές
Το τσάι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ποτό παγκοσμίως, μετά το νερό. Ενώ η ετικέτα “με καφεΐνη” σε ορισμένα προϊόντα τσαγιού είναι αυτονόητη, υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το ντεκαφεϊνέ τσάι και το τσάι χωρίς καφεΐνη. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο περιγραφών;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι όμως δεν μας κατασκοπεύει μόνο το κινητό αλλά και το … air fryer! Πού πάνε τα στοιχεία μας; Έρευνα Ένωσης Καταναλωτών
Μπορεί να υποθέσετε ότι ο όρος ντεκαφεϊνέ σημαίνει ότι ένα ποτό δεν περιέχει ίχνη καφεΐνης, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα φύλλα του τσαγιού χωρίς καφεΐνη έχουν υποβληθεί σε διαδικασία ντεκαφεϊνέ, όπως γίνεται με τον καφέ, η οποία αφαιρεί όσο το δυνατόν περισσότερη καφεΐνη. Οι κατασκευαστές συνήθως το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας έναν από τους τέσσερις διαλύτες : χλωριούχο μεθυλένιο, οξικό αιθυλεστέρα, διοξείδιο του άνθρακα ή νερό. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο, μια ελάχιστη ποσότητα καφεΐνης εξακολουθεί να βρίσκεται στο προϊόν μετά την επεξεργασία του.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτσι εντόπισαν οι επιστήμονες το μολυσμένο μαρούλι στα σάντουιτς που προκάλεσε 2 θανάτους και 300 ασθένειες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται κοινό φάρμακο για τη γρίπη εν μέσω έξαρσης των ιώσεων – Περιέχει ξένα σώματα
Το Art of Tea μίλησε με τον ειδικό σε θέματα τσαγιού Nigel Melican σχετικά με τη θεωρία «30 δευτερολέπτων χωρίς καφεΐνη», η οποία προτείνει ότι είναι δυνατό να αφαιρέσετε την περισσότερη καφεΐνη από τα φύλλα τσαγιού πλένοντάς τα για 30 δευτερόλεπτα. Κατέρριψε την ιδέα, δηλώνοντας, «απλώς δεν μπορείτε να αποκαφεϊνώσετε σημαντικά το τσάι χρησιμοποιώντας ένα πλύσιμο με ζεστό νερό 30 δευτερολέπτων».
Μόνο το αληθινό τσάι μπορεί να είναι ντεκαφεϊνέ, γιατί είναι το μόνο τσάι με οποιαδήποτε καφεΐνη που πρέπει να αφαιρεθεί αρχικά. Το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι και το λευκό τσάι είναι όλα φύλλα του ίδιου φυτού – Camellia sinensis. Το χρώμα και η γεύση τους αλλάζουν μέσω της διαδικασίας οξείδωσης , αλλά όλα ξεκινούν ως η ίδια καλλιέργεια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση τούρτας – δηλητήριο με 4 αδήλωτα αλλεργιογόνα και 3 καρκινογόνες χρωστικές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Κίνδυνος για τα παιδιά από αρωματικά αιθέρια έλαια με επικίνδυνη ουσία
Χωρίς καφεΐνη, από την άλλη πλευρά, ισχύει μόνο για τσάι που δεν περιείχε ποτέ καφεΐνη εξαρχής και επομένως δεν είναι πραγματικά τσάι. Η μέντα, το rooibos, το χαμομήλι, ο ιβίσκος και το τσάι τζίντζερ είναι όλα αφεψήματα από βότανα. Αυτά τα βότανα και τα λουλούδια δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καμία διαδικασία αποκαφεΐνωσης, καθώς είναι φυσικά χωρίς καφεΐνη.
Αν και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου καφεΐνη στο ντεκαφεϊνέ τσάι, το ρόφημα μπορεί να επηρεάσει ακόμα άτομα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην ουσία. Εάν θέλετε πραγματικά να κόψετε την καφεΐνη από τη διατροφή σας, ίσως θα πρέπει να επιλέξετε ρόφημα από βότανα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Όσο φάγαμε, φάγαμε! Νέα χρονιά – νέοι στόχοι για πιο υγιεινές επιλογές διατροφής για όλη την οικογένεια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σπιτικός φυσικός χυμός μήλου ή αχλαδιού: Ο κίνδυνος από καρκινογόνα τοξίνη και πώς θα τον αποφύγετε