Το vegan τυρί μπορεί να αφορά, κυρίως, ανθρώπους που ακολουθούν μια φυτική διατροφή, αλλά αποτελεί ένα έδεσμα που ο καθένας μπορεί να απολαύσει. Ορισμένες εύκολες συνταγές προσφέρονται και για τον πειραματισμό κάθε επίδοξου μάγειρα στο σπίτι του.
Το βίγκαν γάλα και τυρί είναι τα δημοφιλέστερα προϊόντα βιγκανισμού, που στη διάρκεια της πανδημίας φαίνεται ότι γνώρισε σημαντική ώθηση. Μια ένδειξη δίνουν τα στοιχεία της Google, σύμφωνα με την οποία οι αναζητήσεις αυξήθηκαν σχεδόν 50% την τελευταία διετία.
Η βίγκαν διατροφή βασίζεται στην ιδέα της αποδοκιμασίας κάθε μορφής βασανισμού και εκμετάλλευσης των ζώων. Κι επειδή το ρεύμα έχει αρχίσει να γίνεται ισχυρό, είναι αναμενόμενο να αυξάνονται και οι εταιρείες που παράγουν μεν προϊόντα βίγκαν, χωρίς, παράλληλα να έχουν αποστραφεί τα συμβατικά προϊόντα που εξακολουθούν και βασίζονται στην εκμετάλλευση των ζώων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξωθούν ορισμένους αφοσιωμένους στη διατροφή βίγκαν να αναζητούν τρόπους παρασκευής δικών τους προϊόντων. Και το τυρί βίγκαν προσφέρεται γι’ αυτό.
Κατ’ αρχάς ας δούμε τι είναι το vegan τυρί. Το πρώτο βίγκαν γάλα παρασκευάστηκε στην Κίνα με τη χρήση τόφου που είχε υποστεί ζύμωση. Το vegan τυρί από ρεβίθια είναι η πιο δημοφιλής εναλλακτική, ωστόσο, μπορεί να γίνει από ποικιλία ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους και μακαντάμια. Περιέχουν υγιή λίπη χωρίς χοληστερόλη ή πυτιά, η οποία βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητας στο τυρί από ζωικό γάλα.
Το βίγκαν τυρί προσφέρεται πια σε μια μεγάλη ποικιλία, από μοτσαρέλα μέχρι τσένταρ, ενώ στην Ελλάδα δημοφιλείς είναι εκδοχές λευκού φυτικού τυριού, συνδεδεμένου κυρίως με τις θρησκευτικές νηστείες. Το μέγεθος της αγοράς τυριών βίγκαν παγκοσμίως εκτιμήθηκε σε 2,7 δισ. δολάρια το 2019 και αναμένεται να φθάσει τα 4,6 δισ. δολάρια έως το 2027. Ενας παράγοντας που ενισχύει αυτή την αγορά είναι η αυξανόμενη συχνότητα δυσανεξίας ανθρώπων στη λακτόζη, που βρίσκεται κυρίως στο ζωικό γάλα και στα προϊόντα του.
Πώς να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι
Πέρα από τα πάμπολλα τυριά βίγκαν που κυκλοφορούν στην αγορά, υπάρχει μια πολύ εύκολη συνταγή για να φτιάξετε ένα βίγκαν τυρί στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι 1 φλιτζάνι κάσιους, 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Προσθέστε τα υλικά στον κάδο του μπλέντερ και ανακατέψτε τα καλά μέχρι να γίνουν κρέμα. Όσο το μίγμα έχει κρεμώδη υφή, θυμίζει άλειμμα τυριού ή μαγιονέζα, αλλά αν το βάλετε στο ψυγείο, θα αποκτήσει την πραγματική υφή τυριού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε ζυμαρικά, την πίτσα ή άλλα πιάτα.