Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι τα αμύγδαλα vegan;

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΕίναι τα αμύγδαλα vegan;
spot_img

Η αλήθεια για την κακή φήμη των αμυγδάλων.

Το γάλα αμυγδάλου είναι ουσιαστικά ένα μείγμα αμυγδάλων και νερού και πολλές μάρκες προσθέτουν γλυκαντικά ή ζάχαρη, καθώς και εμπλουτισμούς βιταμινών και μετάλλων. Το γάλα αμυγδάλου είναι δημοφιλές στον καφέ, στα δημητριακά πρωινού και σε ένα ευρύ φάσμα συνταγών με βάση τα φυτά. Είναι πλέον διαθέσιμο σχεδόν σε κάθε καφετέρια, σούπερ μάρκετ ή εστιατόριο που πηγαίνετε.

Η κριτική κατά των αμυγδάλων μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην εκρηκτική δημοτικότητα του γάλακτος αμυγδάλου, η οποία έλαβε χώρα στη δεκαετία του 2010. Καθώς όλο και περισσότεροι άρχισαν να ασχολούνται με τα φυτικά προϊόντα και να μιλούν για τα προβλήματα του διατροφικού μας συστήματος, τα μέσα ενημέρωσης και η λαϊκή κουλτούρα αντεπιτέθηκαν, αποφασίζοντας να κατηγορήσουν τους χορτοφάγους για την κατανάλωση αμυγδάλων.

Πολλές δημοσιεύσεις συχνά αναφέρουν τα αμύγδαλα σε άρθρα που ισχυρίζονται ότι οι vegans καταστρέφουν τον πλανήτη. Η πρωινή εκπομπή This Morning προειδοποίησε κάποτε τους τηλεθεατές να μην πίνουν γάλα αμυγδάλου αν έχουν «περιβαλλοντική συνείδηση», ενώ ο Piers Morgan χαρακτηρίζει τακτικά τους χορτοφάγους «υποκριτές» επειδή τρώνε αμύγδαλα στην εκπομπή του.

Παραλλαγές του γάλακτος αμυγδάλου υπάρχουν σε ορισμένους πολιτισμούς εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά η δημοτικότητά του ως εναλλακτικό γάλα φυτικής προέλευσης ξεκίνησε τον 21ο αιώνα. Πριν από περίπου μια δεκαετία, το 2014, το γάλα αμυγδάλου έγινε πρωτοσέλιδο όταν ξεπέρασε τη σόγια ως το αγαπημένο φυτικό γάλα των ΗΠΑ.

Διατηρεί αυτόν τον τίτλο σήμερα, με το γάλα σόγιας και βρώμης να ακολουθούν. Η παγκόσμια αγορά γάλακτος αμυγδάλου αξίζει περίπου 5,46 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το περιβαλλοντικό κόστος των αμυγδάλων

Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα αμύγδαλα είναι αμφιλεγόμενα είναι επειδή καταναλώνουν πολύ γλυκό νερό. Περίπου το 80% των αμυγδάλων παγκοσμίως καλλιεργούνται στην Καλιφόρνια, μια πολιτεία που βιώνει τακτικά ξηρασίες. Μεταξύ των ετών 2012 και 2016, εποχή κατά την οποία το γάλα αμυγδάλου έγινε για πρώτη φορά δημοφιλής, η Καλιφόρνια βίωσε τις χειρότερες ξηρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Ως ένα βαθμό, τα αμύγδαλα αξίζουν αυτή την κατηγορία. Οι ξηροί καρποί χρειάζονται τεράστια ποσότητα γλυκού νερού για να αναπτυχθούν, και η καλλιέργεια αμυγδάλων καταναλώνει το εννέα τοις εκατό του γλυκού νερού της Καλιφόρνιας.

Πρόκειται για σημαντική ποσότητα, και το γεγονός ότι τα αμύγδαλα έγιναν πιο δημοφιλή με την πάροδο των ετών επιδείνωσε το πρόβλημα. Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, οι καλλιεργητές έχουν αρχίσει να φυτεύουν αμυγδαλιές σε θερμές και ξηρές περιοχές, όπως η δυτική κοιλάδα Σαν Χοακίν, όπου τα αποθέματα νερού είναι εύθραυστα. Αυτό σημαίνει ότι μια τεράστια, και αυξανόμενη, ποσότητα υπόγειων υδάτων αρδεύεται για να διατηρηθούν αυτά τα δέντρα υγιή σε δύσκολες συνθήκες.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα αμύγδαλα καταναλώνουν νερό και οι άνθρωποι έχουν δίκιο να τα χαρακτηρίζουν ως μη φιλικά προς το περιβάλλον από αυτή την άποψη. Το λάθος που κάνει η κοινωνία, ωστόσο, είναι να πιστεύει ότι είναι χειρότερα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ενώ το 9% του γεωργικού νερού της Καλιφόρνιας χρησιμοποιείται για τα αμύγδαλα, περίπου το 16% χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια μιας καλλιέργειας που ονομάζεται μηδική, η οποία καλλιεργείται κυρίως για τη διατροφή των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, καθώς και άλλων εκτρεφόμενων ζώων.

Μια έκθεση του Food and Water Watch που δημοσιεύθηκε το 2023 διαπίστωσε ότι μόνο η γαλακτοκομική γεωργία χρησιμοποιεί 538 εκατομμύρια γαλόνια την ημέρα. Ενώ μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature το 2020 ανέφερε ότι η παραγωγή βοείου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι «ο κύριος μοχλός» της λειψυδρίας στις δυτικές ΗΠΑ.

Είναι τα αμύγδαλα vegan;

Η εκτίμηση ότι τα αμύγδαλα δεν είναι vegan εξαιτίας της μεταναστευτικής μελισσοκομίας δεν ισχύει. Τα αμύγδαλα, μαζί με το αβοκάντο και άλλα λαχανικά, είναι κατάλληλα για vegans. Ο ορισμός του βιγκανισμού, όπως περιγράφεται από τη Vegan Society, αφορά την αποφυγή της χρήσης και της εκμετάλλευσης των ζώων «όπου είναι δυνατόν και πρακτικά εφικτό».

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι χορτοφάγοι υποστηρίζουν τη μεταναστευτική μελισσοκομία. Πολλοί προσπαθούν να αγοράζουν προϊόντα που προέρχονται από φάρμες που δεν βασίζονται σε αυτήν, και οι vegans αγωνίζονται επίσης για ένα φυτικό σύστημα διατροφής όπου οι καλλιέργειες καλλιεργούνται πιο φυσικά και η μεταναστευτική μελισσοκομία δεν είναι βιώσιμη ή απαραίτητη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο