Τα ευρήματα πολλών μελετών δίνουν απαντήσεις.
Οι εναλλακτικές φυτικές επιλογές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Η αύξηση της δημοτικότητας των vegan τυριών αντικατοπτρίζει ευρύτερες αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις και τις αξίες των καταναλωτών, με όλο και περισσότερα άτομα να αναζητούν επιλογές φυτικής προέλευσης που ευθυγραμμίζονται με τις υγειονομικές, περιβαλλοντικές και ηθικές πεποιθήσεις τους.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της παραγωγής, δυνητικά βακτήρια που προκαλούν ασθένειες μπορούν να πολλαπλασιαστούν στους ξηρούς καρπούς που χρησιμοποιούνται.
Πρόσφατες εργαστηριακές έρευνες ανίχνευσαν αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOAH) συνολικά τέσσερις φορές. Για τρία προϊόντα, η μετρούμενη τιμή ήταν ακόμη υψηλότερη από τη μέγιστη περιεκτικότητα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το εργαστήριο βρήκε, επίσης κορεσμένους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων.
Καθώς αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για τις ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών, στη Γερμανία, στα πλαίσια του εθνικού σχεδίου παρακολούθησης (BÜp), τα vegan τυριά που βασίζονται σε ξηρούς καρπούς ελέγχθηκαν ως προς τη μικροβιολογική τους κατάσταση. Ευτυχώς στα ευρήματα αυτής της έρευνας βρέθηκαν παθογόνοι μικροοργανισμοί ανιχνεύθηκαν μόνο σε λίγα προϊόντα.
Βάκιλλος ο κηρόχρους ανιχνεύθηκε σε οκτώ από τα 357 εξετασθέντα δείγματα (2,2%) και κλωστηρίδιο το διαθλαστικό ανιχνεύθηκε σε ένα από τα 339 εξετασθέντα δείγματα (0,3%). Η σαλμονέλα, οι θετικοί στην κοαγκουλάση σταφυλόκοκκοι και η λιστέρια δεν ανιχνεύθηκαν σε κανένα δείγμα.
«Τα αποτελέσματα αυτής της πανεθνικής μελέτης δείχνουν ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί ήταν ανιχνεύσιμοι μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, καθώς τέτοια προϊόντα της vegan τάσης γίνονται όλο και πιο δημοφιλή», δηλώνει ο Friedel Cramer, πρόεδρος της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων (BVL).
«Παρ’ όλα αυτά, οι καταναλωτές θα πρέπει πάντα να γνωρίζουν ότι τα vegan τυριά μπορεί επίσης να περιέχουν παθογόνα μικρόβια». Οι ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών, όπως οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι ή οι ανοσοκατεσταλμένοι, θα πρέπει επομένως να αποφεύγουν τα vegan υποκατάστατα τυριού για να είναι ασφαλείς.
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology και της οποίας ηγήθηκε ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των vegan προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που διατίθενται στην Αγγλία είναι ικανοποιητικής μικροβιολογικής ποιότητας.
Παρόλο που τα vegan προϊόντα διατροφής συχνά θεωρούνται από το κοινό ότι έχουν χαμηλό μικροβιολογικό κίνδυνο ασφάλειας τροφίμων, κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών έχουν συσχετιστεί με την κατηγορία αυτή.
Ως εκ τούτου, για να διερευνήσουν τη μικροβιολογική ασφάλεια και ποιότητα των vegan γαλακτοκομικών και εναλλακτικών προϊόντων κρέατος, το διάστημα Σεπτέμβριος 2022-Μάρτιος 2023, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα vegan προϊόντων σε εγκαταστάσεις λιανικής πώλησης (89,8 %), παραγωγής (9,4 %) και εστίασης (0,9%) για να τα εξετάσουν για μια σειρά βακτηριακών παθογόνων μικροοργανισμών και δεικτών υγιεινής.
Συνολικά, συλλέχθηκαν και εξετάστηκαν 937 δείγματα, τα οποία περιλάμβαναν 414 (44%) υποκατάστατα κρέατος, 246 (26%) vegan τυριά, 138 (15%) γάλατα φυτικής προέλευσης, 112 (12%) άλλα εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, 11 (1%) εναλλακτικά ψάρια και 16 (2%) άλλα vegan προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων tofu, εναλλακτικών αυγών και vegan επιδόρπια.
Από το σύνολο των εναλλακτικών προϊόντων που εξετάστηκαν, το 92% ήταν ικανοποιητικής μικροβιολογικής ποιότητας, το 3% ήταν οριακής ποιότητας και το 5% ήταν μη ικανοποιητικό. Όλα τα δείγματα που κρίθηκαν μη ικανοποιητικά οφείλονταν στην παρουσία Escherichia coli και Enterobacteriaceae, τα οποία οι ερευνητές ερμήνευσαν ως δείκτες κακής υγιεινής.
Ο Bacillus cereus ανιχνεύθηκε σε οριακά επίπεδα σε δύο δείγματα εναλλακτικών τυριών και ο L. monocytogenes ανιχνεύθηκε σε πέντε δείγματα τόφου από έναν μόνο παραγωγό. Άλλα είδη Listeria ανιχνεύθηκαν σε δύο μπιφτέκια και δύο προϊόντα vegan κοτόπουλου. Δεν βρέθηκε σαλμονέλα.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία του να γνωρίζουν οι παραγωγοί vegan και φυτικών τροφίμων τους μικροβιακούς κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και να εφαρμόζουν τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων.