Και η σύγχυση συνεχίζεται…
Σταματά η κατάσχεση των εναλλακτικών κρεάτων που προέρχονται από φυτά, από τα ράφια των σούπερ μάρκετ της Νοτίου Αφρικής, μια απόφαση που έλαβε το 2022 η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας (FSA), κατόπιν απαγόρευσης της χρήσης λέξεων όπως “κρέας”, στα προϊόντα αυτά. Η απόφαση αυτή ανατράπηκε, μετά από παρέμβαση του Συμβουλίου Καταναλωτικών Αγαθών της Νότιας Αφρικής ( CGCSA) που οδήγησε το Ανώτατο Δικαστήριο να εκδόσει εντολή της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με το PlantBasedNews.
«Η ProVeg χαιρετίζει αυτήν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Γιοχάνεσμπουργκ», δήλωσε ο διευθυντής του οργανισμού ευαισθητοποίησης για τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, ProVeg Νότιας Αφρικής, Donovan Will. «Εκτιμούμε τις προσπάθειες της CGCSA και ελπίζουμε ότι αυτή η τελευταία εξέλιξη ενθαρρύνει το [τμήμα γεωργίας] να συναντηθεί με τους ενδιαφερόμενους στον χώρο που βασίζεται σε φυτά για να συζητήσουν περαιτέρω το θέμα».
Ένα χρόνο πριν, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν και αυτό ανάμεσα στις χώρες που επρόκειτο να αυξήσει τους περιορισμούς όσον αφορά τις επισημάνσεις φυτικών προϊόντων με όρους όπως “γάλα” ή “βούτυρο”, μια κίνηση που κατέκρινε το ProVeg International, χαρακτηρίζοντας την ως “περιττή λογοκρισία”. Σύγχυση όσον αφορά τις επισημάνσεις επικρατεί και στη Γαλλία, η οποία ενώ το 2021 θέσπισε διάταγμα που απαγόρευε τη χρήση ονομασιών για τρόφιμα φυτικής προέλευσης, τελικά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, το γαλλικό ανώτατο διοικητικό δικαστήριο σταμάτησε το κυβερνητικό διάταγμα εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Νωρίτερα φέτος, η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα σχέδια για την απαγόρευση των λέξεων «κρέας» στα vegan προϊόντα είναι πλέον απίθανο να συμβεί.
Θεωρητικά, η απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας, Γεωργικής Μεταρρύθμισης και Αγροτικής Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής (DALRRD) υποστήριξε ότι έλαβε την απόφαση απαγόρευσής σε λέξεις όπως «μπιφτέκι» και «λουκάνικο» για προϊόντα φυτικής προέλευσης, για να σώσει τους αγοραστές από τη σύγχυση. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται να μην επετεύχθη, αφού παρόλο που η DALRRD διέταξε την FSA να κατάσχει όλα τα προϊόντα που πωλούνται και που χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους στη συσκευασία, μετά από προτροπή της ProVeg, η CGCSA υποστήριξε ότι βάσει της νοτιοαφρικανικής νομοθεσίας δεν ήταν σαφές πώς οι κατασχέσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν νομικά ή με άλλο τρόπο. Περιέγραψε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως «συλλογική νίκη για τον τομέα των αναλόγων κρέατος, ο οποίος είναι μια αυξανόμενη πηγή για εναλλακτικά φυτικά προϊόντα διατροφής, καθώς και μια πηγή απασχόλησης σε όλη την αλυσίδα αξίας». Επομένως, μπέργκερ, λουκάνικα και άλλα προϊόντα φυτικής προέλευσης μπορούν πλέον να διατίθενται προς πώληση στη Νότια Αφρική.