Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι χρώμα έχει η γλώσσα σας; Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό

ΑρχικήΟικιακάΥγεία και άσκησηΤι χρώμα έχει η γλώσσα σας; Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό
spot_img

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εικόνα της γλώσσας σας και πότε πρέπει να ανησυχήσετε.

 Όταν πηγαίνετε στο γιατρό συχνά πιέζει και βλέπει με το ειδικό ξυλαράκι (γλωσσοπίεστρο) την γλώσσα σας προκειμένου να πάρει μια ιδέα για ορισμένες πτυχές της υγείας σας. Και το χρώμα της είναι μια σημαντική ένδειξη, όπως αναφέρει σε άρθρο του το Χάρβαρντ. Ακολουθούν βασικές πληροφορίες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία της γλώσσας.

Ποια είναι η υγιής και ιδανική εμφάνιση της γλώσσας

Από κοντά, ίσως μπορείτε να δείτε ότι η γλώσσα σας καλύπτεται από μικροσκοπικά εξογκώματα (θηλώματα) που εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς: όπως να αισθάνονται τη θερμοκρασία και την αφή να αισθάνονται εάν η γεύση είναι ξινή, γλυκιά, αλμυρή κτλ και να δημιουργούν τριβή για να σας βοηθήσουν να σχηματίσετε μια μικρή μπάλα τροφής (bolus) που μπορείτε να καταπιείτε.

Η γλώσσα πρέπει να έχει στρογγυλεμένο, συμμετρικό σχήμα. Το χρώμα της είναι γενικά ανοιχτό ροζ, αν και μπορεί να έχει λίγο μοβ ή καφέ χρωματισμό στους πληθυσμούς της Αφρικής, της Ασίας και της Μεσογείου. Μπορεί επίσης να έχει μια νότα λευκής επίστρωσης.

«Η επικάλυψη προέρχεται από μια σκληρή πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη, η οποία βοηθά να μην γρατσουνιστεί η γλώσσα σας όταν τρώτε», λέει ο Δρ Tien Jiang, προσθετικός στο Τμήμα Πολιτικής Στοματικής Υγείας και Επιδημιολογίας στη Σχολή Οδοντιατρικής του Χάρβαρντ.

Μπορεί τα τρόφιμα να επηρεάσουν το χρώμα της γλώσσας;

Εννοείται! Μάλιστα τα παιδιά όταν φάνε κάποιο μπλε γλυκό κάνουν «κόντρες» για το ποιανού η γλώσσα έχει γίνει πιο μπλε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα θηλώματα μπορούν να απορροφήσουν τα χρώματα και τα υπολείμματα των τροφών και των ποτών που καταναλώνετε. Γενικά, η αλλαγή χρώματος από κάποιο τρόφιμο είναι ακίνδυνη και είναι απλώς μια οπτική ένδειξη του τι έχουμε φάει.  Μην ανησυχήσετε λοιπόν εάν η γλώσσα σκουρήνει μετά την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού ή εάν κιτρινίσει μετά την απόλαυση πιάτου που περιέχει κουρκουμά. Ο αποχρωματισμός αυτού του είδους είναι συνήθως μόνο προσωρινός. Το να πίνετε άφθονο νερό και να διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή θα ξεπλύνει τα τρόφιμα και τις βαφές που κολλάνε στη γλώσσα.

Πότε πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή γιατρού

Εάν η αλλαγή του χρώματος δεν οφείλεται σε κάποιο τρόφιμο ή ρόφημα τότε ίσως είναι σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα. Καλό θα είναι να ζητήσετε την συμβουλή γιατρού εάν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω:

  • Μια καφέ ή μαύρη γλώσσα σηματοδοτεί μια κατάσταση που ονομάζεται “μαύρη τριχωτή γλώσσα” και συμβαίνει όταν τα θηλώματα μακραίνουν πολύ. Αυτά τα μικροσκοπικά εξογκώματα συνήθως δεν έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτυχθούν επειδή απορρίπτονται τακτικά με όλη τη δραστηριότητα στο στόμα σας. Εάν αναπτυχθούν, μπορούν να παγιδέψουν βακτήρια και ένα μείγμα χρωμάτων τροφίμων, οδηγώντας σε καφέ ή μαύρη απόχρωση. Το φαινόμενο της “μαύρης γλώσσας” μπορεί να συμβεί με τη λήψη αντιβιοτικών ή αντιισταμινικών, το κάπνισμα, την ξηροστομία, την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφέ ή μαύρου τσαγιού ή κακή στοματική υγιεινή.
  • Τα παχιά λευκά μπαλώματα ή οι λευκές πληγές στη γλώσσα πιθανότατα σημαίνουν ότι έχετε υπερανάπτυξη μαγιάς στο στόμα (τσίχλα). Η τσίχλα μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις όπως ο διαβήτης ή ο HIV, οι παρενέργειες των αντιβιοτικών ή η θεραπεία του καρκίνου, η χρήση οδοντοστοιχιών, το κάπνισμα, η ξηροστομία ή η χρήση συσκευών εισπνοής στεροειδών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα λευκά μπαλώματα ή οι πληγές είναι συμπτώματα καρκίνου του στόματος.
  • Εάν η γλώσσα σας έχει επώδυνες κόκκινες ή κίτρινες πληγές, μπορεί να πρόκειται για άφθες (ερεθισμένους ιστούς), τσίχλα (που μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν ως κόκκινα μπαλώματα) ή (σε σπάνιες περιπτώσεις) καρκίνο του στόματος.
  • Μια λαμπερή κόκκινη γλώσσα μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β 12 ή μια λοίμωξη που ονομάζεται οστρακιά, δηλαδή λοίμωξη από βακτήρια στρεπτόκοκκου στο λαιμό, που συνοδεύεται από κόκκινο εξάνθημα στο σώμα. Εάν έχετε έντονα κόκκινα μπαλώματα που δεν πονάνε και φαίνεται να μεταναστεύουν από το ένα σημείο της γλώσσας στο άλλο, μπορεί να έχετε μια αβλαβή, ανίατη πάθηση που ονομάζεται “γεωγραφική γλώσσα”.

Είναι σωστή η χρήση της “ξύστρας” γλώσσας;

Γενικά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και να τα περιποιείστε με οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα. Καλό θα είναι όταν ολοκληρώσετε το βούτσισμα των δοντιών να βουρτσίσετε και τη γλώσσα για να απομακρύνεται βακτήρια και υπολείμματα τροφίμων.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ξύστρα γλώσσας για να την καθαρίσουν. Ο Δρ Jiang δεν είναι θαυμαστής, υποστηρίζοντας πως τα δεδομένα σχετικά αποτελεσματικότητά της είναι ανάμεικτα.

Συμπερασματικά εάν ανησυχείτε για το χρώμα την υφή ή την γενικότερη εικόνα της γλώσσας σας ειδικά εάν έχετε και άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, πονόλαιμο και πληγές που δεν υποχωρούν, καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και να ζητήσετε την συμβουλή του.

https://www.health.harvard.edu/blog/what-color-is-your-tongue-whats-healthy-whats-not-202309132973

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα