Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Για όλα φταίει η ζάχαρη!

ΑρχικήΝέαΠαγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Για όλα φταίει η ζάχαρη!
spot_img

Οι στοματικές ασθένειες επηρεάζουν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας σήμερα 20 Μαρτίου και παγκοσμίως, οι στοματικές ασθένειες επηρεάζουν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας -πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας FDI- στοχεύει να ενδυναμώσει τους ανθρώπους με τις γνώσεις, τα εργαλεία και την αυτοπεποίθηση για να εξασφαλίσουν καλή στοματική υγεία.

Μεταξύ 1990 και 2019, οι εκτιμώμενοι αριθμοί κρουσμάτων στοματικών παθήσεων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο, που μεταφράζεται σε αύξηση 50%, υψηλότερη από την αύξηση του πληθυσμού της γης κατά περίπου 45% την ίδια περίοδο. Οι στοματικές ασθένειες προκαλούνται από μια σειρά παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ζάχαρης, της χρήσης καπνού, της χρήσης αλκοόλ και της κακής υγιεινής και των υποκείμενων κοινωνικών και εμπορικών καθοριστικών παραγόντων. Η μελέτη ορόσημο της Vipeholm κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σάκχαρα σε κολλώδη τρόφιμα, που καταναλώνονται μεταξύ των γευμάτων, συνδέονται με σημαντική αύξηση της τερηδόνας. Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και σνακ χωρίς να αφιερώνετε χρόνο στο βούρτσισμα των δοντιών σας μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα. Γενικά κάθε φορά που καταναλώνετε ζάχαρη, τα δόντια σας δέχονται επίθεση με οξύ.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενη δράση κατά των παθήσεων του στόματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2021, οι χώρες υποστήριξαν ένα πρωτοποριακό  ψήφισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη στοματική υγεία. Φέτος, η 76η σύνοδος της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας θα υιοθετήσει το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την Στοματική Υγεία (2023-2030), το οποίο καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δικαιούται βασικές υπηρεσίες στοματικής υγείας.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω των χωρών που δίνουν προτεραιότητα στην ενσωμάτωση της στοματικής υγείας στις εθνικές τους υπηρεσίες υγείας και διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευμένοι επαγγελματίες οδοντιατρικής υγείας, μεταξύ άλλων μέτρων.

Η τερηδόνα είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την κατάσταση της στοματικής υγείας του ΠΟΥ (2022) από τους 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με ασθένειες του στόματος, περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τερηδόνα των μόνιμων δοντιών και 514 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από τερηδόνα των πρωτογενών δοντιών. 

Οι βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και συμπληρωμάτων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της τερηδόνας και στην προαγωγή της οδοντικής υγείας με την εστίαση στην παραγωγή υγιεινών προϊόντων. Αυτό διότι τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα δόντια και τα ούλα με 2 τρόπους — άμεσα μέσω της επαφής με επιβλαβή συστατικά όταν τρώμε (τοπικές επιδράσεις) — και έμμεσα μέσω της απορρόφησης συστατικών στο αίμα (συστημικές επιδράσεις). Οι τύποι φαγητού που παίρνετε, η ποσότητα, η συχνότητά τους, ο χρόνος λήψης και οι διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να προστεθούν και να αντικατοπτρίζουν τη στοματική σας υγεία.

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να έχουν βαθιά αρνητική επίδραση στα δόντια και τα ούλα μας.

  • Οξέα και διάβρωση των δοντιών. Τα ανθρακούχα ποτά και οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων περιλαμβάνουν κιτρικό οξύ, φωσφορικό οξύ, ασκορβικό οξύ, μηλικό οξύ, τρυγικό οξύ και ανθρακικό οξύ. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι η συχνότητα της διάβρωσης των δοντιών αυξάνεται στους τακτικούς καταναλωτές αναψυκτικών. Τα άτομα με ξηροστομία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών λόγω της έλλειψης αυτοκαθαριστικής δράσης του σάλιου στο στόμα.
  • Σάκχαρα. Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την τερηδόνα. Η σακχαρόζη, ένα από τα πιο κοινά σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα, θεωρείται ως η πιο επιβλαβής. Αυτό διασπάται εύκολα σε γλυκόζη και φρουκτόζη και χρησιμεύει ως υπόστρωμα για βακτήρια του στόματος. Τα στοματικά βακτήρια παράγουν οδοντική πλάκα, οδηγώντας τελικά σε τερηδόνα.
  • Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ. Τα άτομα που καπνίζουν ή μασούν καπνό ή πίνουν αλκοόλ κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος μακροπρόθεσμα. Ο κίνδυνος καρκίνου σχετίζεται με τη συχνότητα, την ποσότητα και την περίοδο κατά την οποία ένα άτομο επιδίδεται σε αυτές τις συνήθειες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα