Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
31.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Bibe Coffee: Η Ελληνική startup που προσφέρει απομακρυσμένη παρακολούθηση των μηχανών καφέ σε μεγάλες αλυσίδες μέσω cloud

ΑρχικήstartupBibe Coffee: Η Ελληνική startup που προσφέρει απομακρυσμένη παρακολούθηση των μηχανών καφέ σε μεγάλες αλυσίδες μέσω cloud
spot_img

H Bibe Coffee που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 4 εκ. ευρώ μίλησε στο Cibum για το λογισμικό της, το οποίο προσφέρει άμεση και ταυτόχρονη παρακολούθηση όλων των μηχανών καφέ μιας εταιρείας, για τη διασφάλιση της ποιότητας του καφέ της.

Της Βιργινίας Κιμπουροπούλου

Ο καφές είναι μια πρωινή τελετουργία που έχει αγκαλιαστεί ιδιαίτερα από τους Έλληνες εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα της  Pricefox, η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση παγκοσμίως σε μια κατάταξη για την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ (3 κιλά ετησίως).

Αυτό δεν σημαίνει παρά ένα πράγμα: ο καφές στην Ελλάδα είναι παραπάνω από μια επικερδής βιομηχανία, είναι μια σίγουρη επένδυση. Για αυτό – αν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλές από τις επιχειρήσεις εστίασης έκλεισαν ή πτώχευσαν- εξακολουθούμε να βλέπουμε πολλά καταστήματα καφέ takeaway ή καφετέριες να παραμένουν ανοιχτές ή να ανοίγουν αυτή την περίοδο.

Από αυτή την άνθιση του καφέ στη χώρα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ανάγκη για μηχανές καφέ, οι οποίες να λειτουργούν καλά και επαρκώς, προκειμένου να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση που υπάρχει. Άλλωστε, για μια αλυσίδα, όπως είναι για παράδειγμα τα Coffe Island που αριθμούν περίπου 400 καταστήματα πανελλαδικά, μια χαλασμένη μηχανή δεν σημαίνει μόνο λιγότερα κέρδη, αλλά και πολλούς δυσαρεστημένους πελάτες, των οποίων το πρωινό θα “καταστραφεί” χωρίς τον αγαπημένο του πρωινό καφέ. Επομένως, η διαρκής παρακολούθηση και ο ενδελεχής έλεγχος των μηχανημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση.

Αλλά πώς θα μπορεί μια αλυσίδα καφέ να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή την κατάσταση των μηχανών καφέ της; Μιλήσαμε με την ελληνική startup, Βibe Coffee, η οποία έχει αναπτύξει ένα μοναδικό λογισμικό για την παρακολούθησή τους απομακρυσμένα και ταυτόχρονα, το οποίο απευθύνεται τόσο σε καταστήματα όσο και σε παραγωγούς.

“Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες αγαπούν τον καφέ είναι για αυτούς ένα είδος διασκέδασης που δεν θα σταματήσουν ποτέ να θέλουν να απολαμβάνουν. Όπως και στην παγκόσμια αγορά έτσι και στην Ελλάδα με αφορμή το λεγόμενο “third wave of coffee sophistication”, η διασφάλιση της ποιότητας του καφέ που προσφέρεται αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όλες τις εταιρίες εμπορίας και διάθεσης καφέ”, αναφέρει η εταιρεία. “Στην εγχώρια αγορά τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μία σημαντική άνοδο στην ποσότητα του καφέ που καταναλώνεται ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις από τις εταιρίες του χώρου σε συστήματα και υπηρεσίες που θα διασφαλίσουν την ποιότητα του καφέ που σερβίρεται στο τελικό σημείο”.

C: Τι ακριβώς είναι το Bibe Coffe IoT;

Bibe Coffee: Eίναι μία IoT λύση απομακρυσμένης διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο, συνδέοντας οποιαδήποτε επαγγελματική μηχανή καφέ ή μύλο άλεσης καφέ στο cloud. Η συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε επαγγελματική μηχανή καφέ, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και έτους παραγωγής και συγκεντρώνει δεδομένα για την ποσότητα καφέ που καταναλώνεται, για τις βλάβες, αλλά και την πρόληψη των ζημιών στις μηχανές. Μέσα από μία εύχρηστη πλατφόρμα οι διανομείς, οι κατασκευαστές, οι αλυσίδες καφέ αλλά και μεμονομένα η κάθε καφετέρια, μπορούν να πραγματοποιούν απομακρυσμένο ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο της κατανάλωσης καφέ όλων των συνδεδεμένων μηχανών καφέ, οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Αυτό επιτρέπει τις τεχνικές ομάδες να προβλέπουν τυχόν ζημιές, να διαχειρίζονται και να ρυθμίζουν τις μηχανές απομακρυσμένα, ενώ παράλληλα βοηθάει τους προμηθευτές καφέ να ελέγχουν ό,τι ρόφημα σερβίρεται ώστε να διασφαλίζουν ότι πάντα προσφέρεται ο καλύτερος καφές, χωρίς συμβιβασμούς. Στόχος της λύσης είναι να προσφέρει στους ιδιοκτήτες καφετεριών, τις αλυσίδες  και τους προμηθευτές καφέ μια γενική και πραγματική εικόνα και έλεγχο όλων όσων συμβαίνουν μέσα στο κατάστημα.

C:Τι καινούριο προσθέτει στη βιομηχανία του καφέ; 

Βibe Coffee: Ειδικότερα στον χώρο του καφέ που δραστηριοποιείται και η εταιρία μας, οι επιχειρήσεις για χρόνια δεν είχαν πρωτογενή πληροφορία για τη λειτουργία του σημείου πώλησης και βασίζονταν κατά βάσει στην περιοδική καταγραφή δεδομένων από ανθρώπινο χέρι. Πλέον μέσω λύσεων IoT, όπως αυτή της BibeCoffee, δίνεται η δυνατότητα στις εταιρίες εμπορίας και διάθεσης καφέ αλλά και στους ιδιοκτήτες των τελικών σημείων, να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την λειτουργία του εξοπλισμού που παράγει το προϊόν και μέσω της συλλογής και αξιοποίησης πολλών διαφορετικών δεδομένων τελικά να μπορούν να επηρεάζουν την ποιότητα που απολαμβάνει ο τελικός καταναλωτής.

C: Πώς προέκυψε η ιδέα για μια τέτοια καινοτομία;

Bibe Coffee: Η ιδέα γεννήθηκε όταν ο Πάνος Βρεττός -συνιδρυτής της εταιρείας- που υπήρξε και στο παρελθόν συν-ιδιοκτήτης καφέ άρχισε να συνειδητοποιεί ότι η διασφάλιση της ποιότητας του καφέ που προσφέρεται αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όλες τις εταιρίες εμπορίας και διάθεσης καφέ. Αποφασίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια λύση –με την κατασκευή μίας συσκευής και μίας πλατφόρμας– που να μετατρέπει όλες τις επαγγελματικές μηχανές καφέ σε έξυπνα τερματικά ακριβείας. Με αυτόν τον τρόπο προσφέραμε την δυνατότητα σε όλα τα μέρη του οικοσυστήματος να επωφελούνται από την χρήση της τηλεμετρίας και να χρησιμοποιούν την πληροφορία που είναι διαθέσιμη με τον τρόπο που εξυπηρετεί τον καθένα.

C: Σε ποιες χώρες δραστηριοποιείστε και με πόσες επιχειρήσεις συνεργάζεστε; 

Bibe Coffee: Την τεχνολογία της BibeCoffee έχουν πλέον εμπιστευτεί και εγκρίνει οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές μηχανών καφέ παγκοσμίως και η εταιρία έχει πελάτες από περισσότερες από 20 χώρες κυρίως στην Ευρώπη. Πέρα από την Ευρώπη, έχουμε αρχίσει να κάνουμε σημαντικά βήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Οι πελάτες μας είναι καφετέριες, αλυσίδες καφέ και προμηθευτές καφέ οι οποίοι, αναγνωρίζοντας τα οφέλη της απομακρυσμένης τεχνολογίας, επιθυμούν να προωθήσουν την τεχνολογία της BibeCoffee ενσωματώνοντάς την  ΙοΤ συσκευή στη γραμμή παραγωγής, στο εργοστάσιο που παράγονται οι μηχανές ή να την αξιοποιήσουν στις μηχανές καφέ που είναι διαθέσιμες στην αγορά. Αυτή την στιγμή, οι μεγαλύτεροι Κατασκευαστές Μηχανών Καφέ έχουν εμπιστευτεί την λύση της BibeCoffee καθιστώντας την μια “plug and play” τεχνολογία για το 75% των μηχανών καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο.

C:Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση στη βιομηχανία του καφέ αυτή την περίοδο;  Ποιες ανάγκες έχουν δημιουργηθεί ειδικά μετα την πανδημία; 

Bibe Coffee: Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αναγκάστηκε να προσαρμόσει τη λειτουργία τους λόγω των συνεπειών που προκλήθηκαν μετά την πανδημία. Ο εξαποστάσεως χειρισμός των μηχανών του καφέ θεωρείται πλέον υποχρεωτικός για την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι επιτόπιες επισκέψεις δεν είναι πλέον τόσο εύκολες. Οι περισσότερες εταιρίες στο χώρο του καφέ εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να μεταμορφώσουν ψηφιακά όλες τις δραστηριότητές τους, ενσωματώνοντας τη λύση μας σε όλο τον στόλο των μηχανών τους καφέ. Παράλληλα, καθώς οι καταναλωτές έχουν γίνει πλέον ιδιαίτερα απαιτητικοί σε σχέση με τον προϊόν που αγοράζουν και δεν δέχονται καμία «έκπτωση» ως προς την ποιότητα των προϊόντων και την ταχύτητα των υπηρεσιών, η ανάγκη για διασφάλιση της φήμης της εταιρίας, είναι τώρα περισσότερο επιτακτική από οποιαδήποτε άλλη φορά.

Η Bibe Coffee ως εταιρεία SaaS (Software as a Servise, δηλαδή που παρέχουν το λογισμικό τους ως υπηρεσία) αντλεί τα έσοδά της κυρίως από τις μηνιαίες συνδρομές για κάθε μηχανή καφέ που συνδέεται στην πλατφόρμα της, ενώ έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν χρηματοδότηση ύψους 4 εκατομμυριών ευρώ από κορυφαία funds όπως οι Venture Friends, Uni.Fund και οι Eleven Ventures.

C: Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Bibe Coffee: Η ανάπτυξη για την εταιρεία μας τα επόμενα χρόνια φαίνεται να επιφυλάσσει ωραίες εκπλήξεις, δεδομένου ότι έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υψηλές απαιτήσεις από τους πελάτες μας. Έχουμε κάποιες χιλιάδες προ παραγγελιές για εγκαταστάσεις μηχανών μέχρι το τέλος του 2023 και προβλέπουμε ότι εγκαταστάσεις θα υπερ-πολλαπλασιαστούν μέχρι το 2025.

Όραμά μας είναι οποιαδήποτε μηχανή καφέ κυκλοφορεί σε παγκόσμιο επίπεδο να έχει εγκατεστημένη την τεχνολογία της BibeCoffee και οι καταναλωτές να αναγνωρίζουν το brand της BibeCoffee ως μίας εταιρίας τεχνολογίας που συμβάλει ουσιαστικά στην εμπειρία γεύσης που βιώνουν. Η ποιότητα πλέον σε ό,τι αγοράζει ο καταναλωτής μπορεί να είναι δεδομένη και εξασφαλισμένη. Το ίδιο και η καθημερινότητα του κάθε ιδιοκτήτη καφέ στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει για να εξασφαλίσει ότι κάθε μέρα σερβίρει με τον καλύτερο τρόπο τους αγαπημένους του πελάτες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Συμπληρώματα διατροφής: Ή λανθασμένη ή άσκοπη η χρήση τους, σύμφωνα με μελέτη

Νέα μελέτη καταδεικνύει την αλόγιστη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι γίνεται με τα κομμάτια και τα περιττώματα αρουραίων στα τρόφιμα; Δεκάδες ανακλήσεις τροφίμων και λουκέτα σε εστιατόρια

Καταγραφή πρόσφατων περιστατικών και ανάλυση για τους λόγους παρουσίας τρωκτικών μέσα σε τρόφιμα ή σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και σε εστιατόρια και για τους τρόπους εντοπισμού και αντιμετώπισης.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στις κορυφαίες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη!

Ο ένας θάνατος στους πέντε στην Ευρώπη οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα