Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα σάκχαρα και τα παράγωγα σακχάρων μειώνουν τη γνωστική λειτουργία!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα σάκχαρα και τα παράγωγα σακχάρων μειώνουν τη γνωστική λειτουργία!
spot_img

Οι διατροφικές επιλογές και οι συνέπειές τους επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία σύμφωνα με μελέτη του  Brigham and Women’s Hospital. 

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Brigham and Women’s Hospital, διαπίστωσε ότι ορισμένοι μεταβολίτες του πλάσματος – ουσίες που δημιουργούνται όταν το σώμα διασπά την τροφή – συσχετίστηκαν με τις παγκόσμιες βαθμολογίες γνωστικών λειτουργιών σε διάφορες φυλές και εθνότητες. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

«Η μελέτη μας έχει τεράστια πλεονεκτήματα στην επέκταση του μεγέθους του δείγματος και στην προσθήκη δημογραφικών στοιχείων σε σύγκριση με ό,τι είχε κάνει η προηγούμενη έρευνα», δήλωσε η Tamar Sofer, PhD, και διευθύντρια του Biostatistics Core Program in Sleep Medicine Epidemiology. «Ελπίζουμε τα ευρήματά μας να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές και να βελτιώσουν τη γνωστική τους υγεία».

Σήμερα, οι ερευνητές μπορούν να ανακαλύψουν βιοδείκτες που σχετίζονται με αλλαγές στην υγεία και ασθένειες, χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις όπως το μεταβολικό προφίλ, το οποίο μπορεί να ερευνήσει χιλιάδες μεταβολίτες σε δείγματα αίματος. Μια αρχική μελέτη στη Βοστώνη που εξέτασε ηλικιωμένους ενήλικες από Πουέρτο Ρίκο βρήκε μια σειρά μεταβολιτών που συσχετίστηκαν με μετρημένες γνωστικές λειτουργίες. Βασιζόμενοι σε αυτό το έργο, οι ερευνητές του Brigham εξέτασαν συσχετίσεις μεταβολίτη-γνωστικής λειτουργίας σε 2.222 ενήλικες Ισπανόφωνους/Λατίνους στις ΗΠΑ και σε 1.365 Ευρωπαίους και 478 Αφροαμερικανούς. Στη συνέχεια εφάρμοσαν αναλύσεις Mendelian Randomization (MR) για να προσδιορίσουν τις αιτιώδεις συσχετίσεις μεταξύ των μεταβολιτών και της γνωστικής λειτουργίας,

Η ομάδα ανακάλυψε ότι έξι μεταβολίτες συσχετίστηκαν σταθερά με χαμηλότερη παγκόσμια γνωστική λειτουργία σε όλες τις μελέτες. Τέσσερα από αυτά ήταν σάκχαρα ή παράγωγα σακχάρων. Ένας άλλος μεταβολίτης, η βήτα-κρυπτοξανθίνη, συσχετίστηκε με υψηλότερη παγκόσμια γνωστική λειτουργία στο HCHS/SOL και επίσης συσχετίζεται ισχυρά με την κατανάλωση φρούτων.  

«Είναι πιθανό αυτοί οι μεταβολίτες να είναι βιοδείκτες μιας πιο άμεσης σχέσης μεταξύ της διατροφής και της γνωστικής λειτουργίας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Einat Granot-Hershkovitz, PhD, που εργάστηκε σε αυτή τη μελέτη ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Sofer στο Brigham.

Η ίδια η διατροφή μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή πολλών μεταβολιτών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με θετικές ή αρνητικές συσχετίσεις με τη γνωστική λειτουργία. Σε αυτή τη μελέτη, η βαθμολογία της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα βήτα-κρυπτοξανθίνης, η οποία συσχετίστηκε θετικά με τη γνωστική λειτουργία. Η μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε επίσης αρνητικά με τα επίπεδα άλλων μεταβολιτών, τα οποία συσχετίστηκαν με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με γνωστικά οφέλη.

Πηγή: EurekAlert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο