Οι διατροφικές επιλογές και οι συνέπειές τους επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία σύμφωνα με μελέτη του Brigham and Women’s Hospital.
Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Brigham and Women’s Hospital, διαπίστωσε ότι ορισμένοι μεταβολίτες του πλάσματος – ουσίες που δημιουργούνται όταν το σώμα διασπά την τροφή – συσχετίστηκαν με τις παγκόσμιες βαθμολογίες γνωστικών λειτουργιών σε διάφορες φυλές και εθνότητες. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.
«Η μελέτη μας έχει τεράστια πλεονεκτήματα στην επέκταση του μεγέθους του δείγματος και στην προσθήκη δημογραφικών στοιχείων σε σύγκριση με ό,τι είχε κάνει η προηγούμενη έρευνα», δήλωσε η Tamar Sofer, PhD, και διευθύντρια του Biostatistics Core Program in Sleep Medicine Epidemiology. «Ελπίζουμε τα ευρήματά μας να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές και να βελτιώσουν τη γνωστική τους υγεία».
Σήμερα, οι ερευνητές μπορούν να ανακαλύψουν βιοδείκτες που σχετίζονται με αλλαγές στην υγεία και ασθένειες, χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις όπως το μεταβολικό προφίλ, το οποίο μπορεί να ερευνήσει χιλιάδες μεταβολίτες σε δείγματα αίματος. Μια αρχική μελέτη στη Βοστώνη που εξέτασε ηλικιωμένους ενήλικες από Πουέρτο Ρίκο βρήκε μια σειρά μεταβολιτών που συσχετίστηκαν με μετρημένες γνωστικές λειτουργίες. Βασιζόμενοι σε αυτό το έργο, οι ερευνητές του Brigham εξέτασαν συσχετίσεις μεταβολίτη-γνωστικής λειτουργίας σε 2.222 ενήλικες Ισπανόφωνους/Λατίνους στις ΗΠΑ και σε 1.365 Ευρωπαίους και 478 Αφροαμερικανούς. Στη συνέχεια εφάρμοσαν αναλύσεις Mendelian Randomization (MR) για να προσδιορίσουν τις αιτιώδεις συσχετίσεις μεταξύ των μεταβολιτών και της γνωστικής λειτουργίας,
Η ομάδα ανακάλυψε ότι έξι μεταβολίτες συσχετίστηκαν σταθερά με χαμηλότερη παγκόσμια γνωστική λειτουργία σε όλες τις μελέτες. Τέσσερα από αυτά ήταν σάκχαρα ή παράγωγα σακχάρων. Ένας άλλος μεταβολίτης, η βήτα-κρυπτοξανθίνη, συσχετίστηκε με υψηλότερη παγκόσμια γνωστική λειτουργία στο HCHS/SOL και επίσης συσχετίζεται ισχυρά με την κατανάλωση φρούτων.
«Είναι πιθανό αυτοί οι μεταβολίτες να είναι βιοδείκτες μιας πιο άμεσης σχέσης μεταξύ της διατροφής και της γνωστικής λειτουργίας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Einat Granot-Hershkovitz, PhD, που εργάστηκε σε αυτή τη μελέτη ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Sofer στο Brigham.
Η ίδια η διατροφή μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή πολλών μεταβολιτών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με θετικές ή αρνητικές συσχετίσεις με τη γνωστική λειτουργία. Σε αυτή τη μελέτη, η βαθμολογία της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα βήτα-κρυπτοξανθίνης, η οποία συσχετίστηκε θετικά με τη γνωστική λειτουργία. Η μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε επίσης αρνητικά με τα επίπεδα άλλων μεταβολιτών, τα οποία συσχετίστηκαν με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με γνωστικά οφέλη.
Πηγή: EurekAlert