828 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από πείνα και 924 εκατομμύρια βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια, αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών με βάση στοιχεία για το 2021.
Ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από πείνα παγκοσμίως αυξήθηκε σε 828 εκατομμύρια το 2021, σημειώνοντας αύξηση περίπου 46 εκατομμυρίων από το 2020, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) που παρέχει νέα στοιχεία ότι ο κόσμος απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τον στόχο του να τερματίσει την πείνα, την επισιτιστική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό σε όλες τις μορφές μέχρι το 2030.
Η έκθεση The State of Food Security and Nutrition in the World (SOFI) του 2022 παρουσιάζει ενημερώσεις για την επισιτιστική ασφάλεια και την κατάσταση της διατροφής σε όλο τον κόσμο για το έτος 2021, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων για το κόστος και την οικονομική προσιτότητα μιας υγιεινής διατροφής. Εξετάζει ,επίσης, τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν την τρέχουσα υποστήριξή τους στη γεωργία για να μειώσουν το κόστος της υγιεινής διατροφής.
Το 11,7% του παγκόσμιου πληθυσμού υπό επισιτιστική ανασφάλεια
Έως και 828 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την πείνα το 2021, 46 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι από το προηγούμενο έτος. Αυτό συνιστά το 9,8% του πληθυσμού. Επίσης, τα αποτελέσματα δείχνουν πως περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο (29,3%) βρίσκονταν υπό μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια το 2021. Σχεδόν 924 εκατομμύρια άνθρωποι (11,7% του παγκόσμιου πληθυσμού) αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια σε σοβαρά επίπεδα, μια αύξηση κατά 207 εκατομμύρια σε δύο χρόνια.
Ανισότητες μεταξύ των φύλων και 45 εκατομμύρια παιδιά υποσιτισμένα
Το χάσμα των φύλων στην επισιτιστική ανασφάλεια συνέχισε να αυξάνεται το 2021 – το 31,9% των γυναικών στον κόσμο υπό μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, σε σύγκριση με το 27,6% των ανδρών, χάσμα αυξημένο σε σχέση με το 2020. Τρόμο προκαλεί το γεγονός, ότι 45 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών υπέφεραν από σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα μορφή επισιτισμού. Επιπλέον, 149 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είχαν καθυστερημένη ανάπτυξη και ανάπτυξη λόγω της χρόνιας έλλειψης βασικών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους, ενώ 39 εκατομμύρια ήταν υπέρβαρα.
Επαναπροσδιορισμός των αγροτικών πολιτικών
Η έκθεση σημειώνει ότι η παγκόσμια στήριξη για τον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας ανήλθε κατά μέσο όρο σε σχεδόν 630 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μεταξύ 2013 και 2018. Ωστόσο αυτά τα χρήματα κατανέμονται άνισα, τόσο κλαδικά όσο και ανά εταιρεία, καθώς το μερίδιο του λέοντος καταμερίζεται στους μεμονωμένους αγρότες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι επιδοτήσεις στοχεύουν συχνά στην παραγωγή βασικών τροφίμων, γαλακτοκομικών και άλλων τροφίμων ζωικής προέλευσης, ειδικά σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος. Το ρύζι, η ζάχαρη και τα κρέατα διαφόρων τύπων είναι τα τρόφιμα με τα περισσότερα κίνητρα παγκοσμίως, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά υποστηρίζονται σχετικά λιγότερο, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες με χαμηλό εισόδημα.
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι εάν οι κυβερνήσεις επαναχρησιμοποιήσουν τους πόρους που χρησιμοποιούν για να δώσουν κίνητρα στην παραγωγή, την προμήθεια και την κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων, θα συμβάλουν στο να κάνουν τις υγιεινές δίαιτες λιγότερο δαπανηρές, πιο προσιτές για όλους. Τέλος, η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν περισσότερο τους εμπορικούς φραγμούς για θρεπτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Με μια ματιά στο μέλλον προβλέπεται, ότι σχεδόν 670 εκατομμύρια άνθρωποι (8% του παγκόσμιου πληθυσμού) θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πείνα το 2030, ακόμα κι αν ληφθεί υπόψη μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
«Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει επανειλημμένα την εντατικοποίηση αυτών των βασικών παραγόντων της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού: συγκρούσεις, ακραίες κλιματικές συνθήκες και οικονομικές κρίσεις, σε συνδυασμό με αυξανόμενες ανισότητες», έγραψαν οι επικεφαλής των πέντε υπηρεσιών του ΟΗΕ . «Το θέμα που διακυβεύεται δεν είναι αν θα συνεχίσουν να συμβαίνουν αντιξοότητες ή όχι, αλλά πώς πρέπει να αναλάβουμε πιο δραστικά μέτρα για να οικοδομήσουμε ανθεκτικότητα έναντι μελλοντικών κραδασμών».
Ο πόλεμος, η πανδημία και η κλιματική αλλαγή είναι τα αίτια και η πείνα και η εξαθλίωση τα αποτελέσματα. Αλλά, ενώ τα βλέπουμε ξεκάθαρα όλα αυτά, δεν βλέπουμε το τέλος αυτής της κατάστασης. Το μόνο σίγουρο είναι πως μέχρι να έρθει, έχουμε ακόμα πολύ δύσκολη διαδρομή μπροστά μας.