Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι ακολουθούν vegan και vegetarian δίαιτες για θρησκευτικούς, ηθικούς, περιβαλλοντικούς ή οικονομικούς λόγους. Ενώ αυτές οι δίαιτες έχουν κάποια οφέλη για την υγεία, μπορεί επίσης να στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Β12 και D3, εάν δεν είναι καλά σχεδιασμένες ή δεν περιλαμβάνουν τα σωστά συμπληρώματα.
Ερευνητές αναφέρουν στο American Chemical Society Food Science &Technology, ότι έχουν ήδη συσκευάσει τη γνωστή σε όλους μας καραμέλα ζελεδάκι, με γεύση φράουλας, εμπλουτισμένη με τις προαναφερθείσες βιταμίνες και με συνταγή που δεν περιέχει ζωικά προϊόντα, ώστε οι vegans και οι vegetarians να μπορούν να φτάσουν τις συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις τους (RDA).
Ορισμένες βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη Β12, βρίσκονται αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα, ενώ εναλλακτικά μπορούν να ληφθούν από άλλες πηγές. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορούν να παράξουν βιταμίνη D3 όταν το δέρμα τους εκτίθεται στο φως του ήλιου, αλλά πολλοί δεν είναι αρκετά εκτεθειμένοι στο ηλιακό φως για να καλύψουν την απαίτηση για αυτή τη βιταμίνη. Ως εκ τούτου, η βιταμίνη Β12, προσλαμβάνεται κυρίως μέσω ψαριών, αυγών και εντοσθίων, τα οποία δεν τρώγονται από vegans και μερικούς vegetarians.
Για να αποφευχθούν οι παγίδες των ελλείψεων των βιταμινών, οι άνθρωποι που τηρούν φυτικές δίαιτες συχνά λαμβάνουν συμπληρώματα, αλλά είναι δύσκολο να τοποθετηθούν τόσο η βιταμίνη Β12 όσο και βιταμίνη D3 σε ένα ενιαίο χάπι, λόγω των διαφορετικών διαλυτοτήτων τους. Μια λύση θα μπορούσε να είναι να τοποθετηθούν σε τζελ γεμισμένα με γαλάκτωμα, όπως τα ζελεδάκια.
Προηγούμενοι ερευνητές έχουν δείξει ότι η πηκτίνη, ένας φυτικός πολυσακχαρίτης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηκτωματοποιητής σε τρόφιμα χωρίς ζωικά προϊόντα. Έτσι, η Samantha Pinho και οι συνεργάτες της ήθελαν να δουν αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μόνο φυτικά συστατικά, όπως η πηκτίνη, για να παράγουν ένα γλυκό ζελεδάκι, εμπλουτισμένο με βιταμίνες Β12 και D3, και κατά πόσο αυτό θα ήταν αποδεκτό από τους καταναλωτές.
Οι ερευνητές έκαναν για πρώτη φορά ένα γαλάκτωμα, συνδυάζοντας ρυθμιστικό διάλυμα κιτρικού, ινουλίνη, αραβικό κόμμι, έλαιο λιναρόσπορου και βιταμίνη D3, και δημιούργησε ξεχωριστά το gel πηκτίνης, διαλύοντας ένα είδος πηκτίνης, χλωριούχο ασβέστιο και βιταμίνη Β12 σε ένα ρυθμιστικό διάλυμα κιτρικού. Στη συνέχεια, ανακατεύοντας γρήγορα το γαλάκτωμα στο gel πηκτίνης με ζάχαρη, η ομάδα παρήγαγε ένα gel γεμισμένο με το γαλάκτωμα. Το gel, αφού στέγνωσε, μετατράπηκε σε ένα κοκκινωπό κολλώδες υλικό. Για να το εξελίξουν σε ένα κατάλληλο προϊόν διατροφής, οι ερευνητές πρόσθεσαν μια φυσική γεύση φράουλας και έπλασαν το gel σε καραμελάκια πλάτους περίπου 1,25 εκατοστών.
Στις αισθητηριακές δοκιμές, 120 ανεκπαίδευτοι αξιολογητές έδωσαν στα ζελεδάκια υψηλές βαθμολογίες για γεύση, χρώμα, άρωμα και τη συνολική αποδοχή. Περίπου οι μισοί από τους αξιολογητές δήλωσαν ότι θα αγόραζαν το εμπλουτισμένο ζελεδάκι, με ένα άλλο 36% να λέει ότι μπορεί να αγοράσει το προϊόν.
Οι ερευνητές δηλώνουν, σύμφωνα με το Science Daily, ότι τα αποτελέσματά τους ανοίγουν το δρόμο για να κάνουν τα τρόφιμα πιο θρεπτικά.