Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί η οικογένεια “σαμποτάρει” όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί η οικογένεια "σαμποτάρει" όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Οι κοντινοί άνθρωποι όσων προσπαθούν να αδυνατίσουν, συχνά τους δελεάζουν με ανθυγιεινά τρόφιμα ή τους εμποδίζουν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορεί να συνωμοτούν για να σαμποτάρουν («ενεργητική και σκόπιμη υπονόμευση των στόχων βάρους ενός άλλου ατόμου») την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Surrey. 

Ανασκοπώντας τη βιβλιογραφία σε αυτόν τον τομέα, οι ερευνητές βρήκαν την αρνητική πλευρά της κοινωνικής υποστήριξης με τη μορφή δολιοφθοράς, συμπεριφοράς σίτισης και συμπαιγνίας, που όλα υπονομεύουν τις προσπάθειες όσων προσπαθούν να χάσουν βάρος. Η ομάδα του Surrey διαπίστωσε ότι οι πράξεις δολιοφθοράς, η αποθάρρυνση της υγιεινής διατροφής και η τοποθέτηση φραγμών στη συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης, συχνά υπονόμευαν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, επηρεάζοντας αρνητικά τις προσπάθειές του για απώλεια βάρους. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, οι κόρες μητέρων που έχουν χάσει βάρος μπορεί να αισθάνονται ότι προκαλούνται από αυτή την αλλαγή. Επιπλέον, οι Whale, Gillison και Smith περιέγραψαν μια σειρά τρόπων με τους οποίους οι αρνητικές πτυχές της κοινωνικής υποστήριξης μπορούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες διαχείρισης βάρους, ιδιαίτερα εάν οι φίλοι αισθάνονται ότι απειλούνται από την απώλεια βάρους άλλων. Επιπλέον, η έρευνα υπογραμμίζει επίσης τους τρόπους με τους οποίους οι μορφές δολιοφθοράς μπορούν να υπονομεύσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου και να μειώσουν τη διάθεσή του μέσω κριτικής και προσβλητικών σχολίων.

Η Jane Ogden, Καθηγήτρια Ψυχολογίας Υγείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Surrey, είπε:

“Η απώλεια βάρους συχνά οδηγεί σε αλλαγές, όπως βελτίωση της αυτοπεποίθησης έως μια αλλαγή στην κοινωνική δυναμική στις σχέσεις του. Πολλοί δεν επικροτούν τέτοιες αλλαγές και μπορεί, συνειδητά ή υποσυνείδητα, να προσπαθήσουν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες ενός ατόμου να χάσει βάρος για να διατηρήσουν τα πράγματα όπως είναι.

Στενά συνδεδεμένο με το σαμποτάζ, οι ερευνητές προσδιόρισαν το «να είσαι τροφοδότης» ως μια επιβλαβή μορφή κοινωνικής υποστήριξης. Αν και συχνά γίνεται ως χειρονομία αγάπης ή ως ένδειξη πλούτου και θέσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σκόπιμη παροχή τροφής όταν το άτομο δεν πεινάει ή προσπαθεί να φάει λιγότερο μπορεί να είναι επιζήμιο για τη διαχείριση του βάρους.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές εντόπισαν επίσης τη συμπαιγνία, η οποία συχνά θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει την καλοσύνη και τη φιλία, ως μια μορφή αρνητικής κοινωνικής υποστήριξης. Αναλύοντας μια σειρά από μελέτες, οι ερευνητές βρήκαν παραδείγματα οικογένειας, φίλων και συντρόφων που συνεννοούνταν με όσους προσπαθούσαν να χάσουν βάρος μέσω της «συνέπειας» της συμπεριφοράς τους όταν δεν είναι σύμφωνη με τους στόχους τους για απώλεια βάρους.

Ο καθηγητής Ogden πρόσθεσε:

“Οι άνθρωποι επιδιώκουν την απώλεια βάρους για διάφορους λόγους, είτε για τη γενική τους υγεία είτε για να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους. Η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους, ωστόσο μερικές φορές οι πιο κοντινοί τους ανατρέπουν τις προσπάθειές τους, δελεάζοντάς τους με ανθυγιεινά τρόφιμα ή λειτουργώντας ως εμπόδιο βοηθώντας τους να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής».

Αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Current Obesity Reports.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα