Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καλύτερος καφές με πιο ανομοιόμορφο άλεσμα

ΑρχικήΕπιστήμηΚαλύτερος καφές με πιο ανομοιόμορφο άλεσμα
spot_img

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Huddersfield ανακάλυψαν ένα μοντέλο για να πετύχουν την ιδανική εκχύλιση καφέ.

Ο καφές εσπρέσο, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή όλων των δημοφιλών ροφημάτων καφέ, παράγεται με την άλεση των καβουρδισμένων κόκκων. Έπειτα για το ρόφημα το ζεστό νερό περνάει μέσα από το στρώμα κόκκων καφέ υπό υψηλή πίεση και το διαλυτό περιεχόμενο των κόκκων καφέ διαλύεται σε αυτό, μια διαδικασία που ονομάζεται εκχύλιση.

Μια έρευνα του 2020 διαπίστωσε, όμως, ότι όσο περισσότερο αλεσμένοι και ομοιόμορφοι είναι οι κόκκοι, τόσο πιο “αδύναμο” βγαίνει και το ρόφημα.

Αλλά τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Huddersfield στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Fysics o Fluids, μελέτησαν το αποτέλεσμα που θα είχε η ανομοιόμορφη εκχύλιση καφέ χρησιμοποιώντας ένα απλό μαθηματικό μοντέλο: χωρίζοντας τον καφέ σε δύο μέρη.

Στη μία πλευρά έβαλαν πιο σφιχτά αλεσμένο καφέ από την άλλη, γεγονός που προκάλεσε μια αρχική διαφορά στην αντίσταση ροής κάνοντας το νερό να ρέει πιο γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, η εκχύλιση του καφέ μείωσε περαιτέρω την αντίσταση ροής, καθώς οι κόκκοι καφέ χάνουν περίπου 20% έως 25% της μάζας τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αναφέρει ο ιστότοπος της AIP Publishing που παραθέτει την έρευνα.

Για να αποφεύγεται αυτό, δημιούργησαν ένα μοντέλο, στο οποίο ο καφές θα ήταν πιο ανομοιόμορφα και λιγότερο αλεσμένος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ροή και να μειώνεται η αντίσταση, με αποτέλεσμα καλύτερη εξαγωγή βελτιωμένης ποιότητας καφέ.

Η κατανόηση της προέλευσης της ανομοιόμορφης εκχύλισης και η αποφυγή ή η αποτροπή της θα μπορούσε να επιτρέψει καλύτερες παρασκευές και σημαντική οικονομική εξοικονόμηση χρησιμοποιώντας τον καφέ πιο αποτελεσματικά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα