Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Musee de la Frite: Μουσείο τηγανιτής πατάτας τώρα και στις Βρυξέλλες

ΑρχικήΝέαΔιεθνήMusee de la Frite: Μουσείο τηγανιτής πατάτας τώρα και στις Βρυξέλλες
spot_img

Της Χριστίνας Κοψίνη

Τώρα έχετε έναν πρόσθετο λόγο να ταξιδέψετε στις Βρυξέλλες για να ξαναβρείτε το χαμένο σας χιούμορ. Τρόπος του λέγειν το «τώρα» αφού κι εκεί  η κατάσταση με τον Covid-19 δεν είναι και πολύ καλύτερη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς  ότι ο αριθμός των  εισαγωγών στις Εντατικές, σε μία χώρα με σχεδόν ισάριθμο πληθυσμό με τον δικό μας, ανέβηκε χθες (7 /12)  στους 816 ασθενείς και μάλιστα την ώρα που ένας στους τρεις  υγειονομικούς  (30% βάσει των δημοσιευμάτων του βελγικού Τύπου) από το προσωπικό των Εντατικών μονάδων να είναι στα  όρια του burn-out.

Aυτό το «τώρα», λοιπόν, μπορεί να είναι αύριο, μεθαύριο ή και του χρόνου ή καλύτερα   στα τέλη του 2023, όταν θα έχει ανοίξει τις πόρτες του το Musee de la Frite  (Mουσείο της Τηγανιτής Πατάτας). Η πρωτεύουσα του Βελγίου τιμά το εθνικό (?) της προϊόν με ένα μουσείο σχεδόν στην καρδιά της Grand Place. Σε ένα διατηρητέο τριώροφο  κτίριο του 1697, στη Rue de la Tete d’ Or 9, εκεί που μέχρι πριν από δύο χρόνια στέγαζε το Μουσείο Κακάο και Σοκολάτας το οποίο μετακόμισε σε άλλο κτίριο. Κι επειδή τα μουσεία  της σοκολάτας αισίως  έφτασαν τα 10 στο Βέλγιο, ο Eddy Van Belle  ο οποίος έχει ήδη σχεδιάσει το μουσείο τηγανιτής πατάτας στη γραφική βελγική πόλη Μπριζ, αποφάσισε να δημιουργήσει κι ένα δεύτερο στας Βρυξέλλας!

Αν στη Μπριζ οι επισκέπτες του μουσείου τηγανιτής πατάτας  ξεπερνούν  ετησίως τους 90.000, φανταστείτε τι έχει να γίνει στην πρωτεύουσα που σφύζει από τουρισμό όλες τις (προ Covid-19)  εποχές του χρόνου.

Η αίτηση για άδεια  κατασκευής ενός μουσείου de la Frite κοντά στην Grand-Place στις Βρυξέλλες, έχει υποβληθεί από τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για την εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση   στη Μπριζ το 2008 και όπως δήλωσε στα βελγικά ΜΜΕ ο ίδιος ο Eddy Van Belle, το νέο μουσείο στις Βρυξέλλες θα είναι μεν εμπνευσμένο από το μουσείο της Μπριζ, αλλά θα είναι «πιο ψηφιακό».

«Η αρχική ιδέα είναι οι επισκέπτες να έρχονται, να μπαίνουν στον ανελκυστήρα σε σχήμα φρίτας μέχρι τον τρίτο όροφο και στη συνέχεια να επιστρέφουν αργά προς τα κάτω, επισκεπτόμενοι τους διάφορους εκθεσιακούς χώρους». Σε αυτούς του χώρους θα εκτίθεται η διαδρομή της πατατούλας από την χώρα προέλευσης της,  το Περού μέχρι τη γη του Τεν Τεν.  Όσοι αναζητούν κάτι παραπάνω στην ιστορία των τροφίμων θα μάθουν όχι μόνο την ιστορία της φριτέζας αλλά και το πώς ξεφλουδίστηκαν και κόπηκαν αρχικά οι πατάτες, σε κύκλους πριν επιβληθεί η  σύγχρονη έκδοση της στο τηγάνι.  Επίσης  θα υπάρχει αναφορά στην ιστορία των σαλτσών “Γιατί λέμε κέτσαπ; Θα εξηγήσουμε ότι προέρχεται από την Ασία. Για τη μαγιονέζα, θα εξηγήσουμε ότι προέρχεται από την πόλη Mahon, των Βαλεαρίδων Νήσων”, λέει ο Eddy Van Belle. Κι ακόμη  το Μουσείο για τους μικρούς επισκέπτες  θα έχει διαδραστικά τερματικά καθώς και παιχνίδια για παιδιά. Από τον «σκοπευτή πατάτας»  ο οποίος θα πετάει πυρομαχικά στα σκαθάρια του Κολοράντο που επιτίθενται στην πατάτα»,  μέχρι ένα καμπαρέ (!) για παιδιά με σακούλες πατάτες που τραγουδούν.

 Kαι πλησιάζοντας προς το τέλος της έκθεσης θα υπάρχει ο  χώρος για γευσιγνωσία όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να γευτούν  πατάτες από διαφορετικές ποικιλίες  και σε διαφορετικές ποικιλίες λιπαρών και φυτικών ελαίων.

 Εάν πάλι, τίποτε από αυτά δεν σας συγκινεί και απλώς το μόνο που θέλετε είναι γευτείτε τις βελγικές φρίτες τηγανισμένες στο λίπος της χήνας (ή της πάπιας;) θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε  ένα χωνάκι από τα νέα περίπτερα πώλησης στους δρόμους και τις πλατείες. Αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με στόχο να δώσουν νέα πνοή στα παραδοσιακά περίπτερα, τα νέα μικρά υπαίθρια μαγαζάκια θα γίνουν τόσο συνώνυμα με τις Βρυξέλλες όσο οι κόκκινες τηλεφωνικές θυρίδες με το Λονδίνο. Αυτό πιστεύουν πολλοί Βέλγοι  που φυσικά θεωρούν την φρίτα βελγικής προέλευσης κι όχι γαλλικής.  Μία ακόμη αντίθεση για να θυμίζει τις διαμάχες των δύο χωρών που στο παρελθόν ήταν πολύ πιο δραματικές από αυτό που υπαινίσσεται το παρακάτω  αστείο των Γάλλων και πρώην κατακτητών του Βελγίου:

 “Ποια είναι η καλύτερη ώρα στις Βρυξέλλες;”  ρωτά κάποιος, ενδεχομένως Γάλλος.

 “Η ώρα που φεύγει το τραίνο για το Παρίσι” απαντά ο συνομιλητής του, Γάλλος, χωρίς αμφιβολία.

https://youtu.be/3fkIl-4_4Yo

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο