Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς ο εσπρέσο αποτρέπει το Αλτσχάιμερ

ΑρχικήΕπιστήμηΠώς ο εσπρέσο αποτρέπει το Αλτσχάιμερ
spot_img

Ο καφές εσπρέσο μετριάζει τη συσσώρευση και τη συμπύκνωση της πρωτεΐνης Tau που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ.

Σε κάθε του μορφή, ο εσπρέσο είναι ένα είδος καφέ που προσφέρει μια έκρηξη ενέργειας, ειδικά σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει την μέρα του όντας σε εγρήγορση.

- Advertisement -

Αλλά, φυσικά, ο εσπρέσο είναι πολλά παραπάνω από ένα διεγερτικό και πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει σε αυτόν και γενικότερα στον καφέ ποικίλα οφέλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια πρόσφατα δημοσιευμένη στο Journal of Agricultural and Food Chemistry της ACS (American Chemical Society) απέδειξε πως -σε εργαστηριακό περιβάλλον (in vitro)- οι ενώσεις του εσπρέσο μπορούν να αναστείλουν τη συσσώρευση πρωτεΐνης tau – διαδικασία που πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Έρευνες πάνω στις ιδιότητες του εσπρέσο και του καφέ γενικότερα έχουν αναδείξει θετικές επιδράσεις σε ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί που προκαλούν αυτές τις καταστάσεις είναι ακόμα ασαφείς, πιστεύεται ότι η πρωτεΐνη tau , όπως προαναφέρθηκε, παίζει σημαντικό ρόλο. Σε υγιείς ανθρώπους, οι πρωτεΐνες tau βοηθούν στη σταθεροποίηση των δομών στον εγκέφαλο, αλλά όταν αναπτύσσονται ορισμένες ασθένειες, μπορούν να συσσωματωθούν σε ινίδια. Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι η πρόληψη αυτής της συσσώρευσης θα μπορούσε να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τύπους εσπρέσο που υπάρχουν κοινώς σε καταστήματα. Στη συνέχεια χαρακτήρισαν τη χημική τους σύνθεση χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού. Επέλεξαν την καφεΐνη και την τριγωνελίνη, αμφότερα αλκαλοειδή, το φλαβονοειδές γενιστεΐνη και θεοβρωμίνη, μια ένωση που βρίσκεται επίσης στη σοκολάτα, για να επικεντρωθούν σε περαιτέρω πειράματα.

 Αυτά τα μόρια, μαζί με το πλήρες εκχύλισμα εσπρέσο, επωάστηκαν μαζί με μια συντομευμένη μορφή της πρωτεΐνης tau για έως και 40 ώρες.

 Καθώς η συγκέντρωση του εκχυλίσματος εσπρέσο, της καφεΐνης ή της γενιστεΐνης αυξανοταν, τα ινίδια έρχονταν πιο κοντά και δεν συσσωματώνονταν, με αποτέλεσμα το εκχύλισμα που προέκυπτε να προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τα βραχυμένα ινίδια χαρακτηρίστηκαν ως μη τοξικά για τα κύτταρα και δεν λειτουργούσαν ως «σπόροι» για περαιτέρω συσσωμάτωση.

Αν και χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα σε πραγματικές συνθήκες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, η επιστημονική ομάδα λέει ότι τα προκαταρκτικά in vitro ευρήματά τους θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο προς την εύρεση ή το σχεδιασμό άλλων βιοδραστικών ενώσεων κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα