Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η ψυχοβιοτική δίαιτα και πώς επιδρά στον έλεγχο του στρες;

ΑρχικήΝέαΤι είναι η ψυχοβιοτική δίαιτα και πώς επιδρά στον έλεγχο του στρες;
spot_img

Μελέτη απέδειξε πως οι δίαιτες με τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση επιδρούν θετικά στον έλεγχο του στρες.

Η σύγχρονη πραγματικότητα είναι απίστευτα στρεσογόνος για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Και αυτό συμβαίνει σε όλους τους τομείς στη ζωή, είτε αφορούν την εργασία είτε τις ανθρώπινες σχέσεις, όλα προκαλούν στρες. Συνδυαστικά με την πανδημία, δεν είναι τυχαίο που μια μελέτη από τη Διοίκηση Βετεράνων των ΗΠΑ, στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, κατέγραψε αύξηση των ψυχικών διαταραχών.

Επειδή στην Ελλάδα, αλλά και σε διάφορα άλλα κράτη, υπάρχει μια (εσφαλμένη) κουλτούρα αντιμετώπισης των παραγόντων που μπορούν να ενισχύσουν αρνητικά μια ήδη υπάρχουσα κατάσταση στην ψυχική υγεία, όπως η θλίψη ή το στρες, πρώτα με τη διατροφή ή με αλλαγές στη συνήθεια, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αναζητούν τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση του στρες και του άγχους.

Και ενώ τροφές, όπως αυτές με περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 ή η μεσογειακή διατροφή, έχουν αποδειχθεί πράγματι δραστικές ως προς τη βελτίωση της διάθεσης, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature από την APC Microbiome, το ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στο University College Cork, προτείνει πως η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση είναι επίσης ένας τρόπος να μπει “τέλος” στο στρες μέσω της διατροφής.

 Οι επιστήμονες αποκάλεσαν αυτή τη δίαιτα “ψυχοβιοτική”. Για να αποδείξουν την υπόθεσή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συμμετέχοντες που κατανάλωναν αυστηρά τρόφιμα που είχαν υποστεί ζύμωση και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για ένα χρονικό διάστημα 4 εβδομάδων, ενώ άλλοι συνέχισαν να ακολουθούν μια τυπική δίαιτα. Ως αποτέλεσμα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν πολύ λιγότερο άγχος από τους άλλους που ακολουθούσαν μια τυπική ισορροπημένη διατροφή. 

Σύμφωνα με δηλώσεις της διατροφολόγου Jenna Hope στον ιστότοπό Woman and Home, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το ψωμί με προζύμι, το ξινολάχανο και το κεφίρ, καθώς και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα πράσινα φυλλώδη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια, μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις λειτουργίες του στρες του σώματος, καθώς περιέχουν πολλά προβιοτικά, συμβάλλοντας στη θρέψη του εντέρου. Αυτό παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας όπως οξικό, βουτυρικό και προπιονικό που πιστεύεται ότι συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, όπως βελτιωμένη διάθεση, καλύτερος ύπνος, αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ωστόσο, για όποιον αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα ψυχικής υγείας και το στρες του έχει εκτοξευθεί στα ύψη, η διατροφή δεν πρόκειται να βοηθήσει από μόνη της. Παρόλα αυτά μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη βοήθεια, αν κάποιος λαμβάνει αγωγή ή θεραπεία. Αν βρίσκεστε σε μια δύσκολη ψυχολογική κατάσταση ή αισθάνεστε πως βρίσκεστε σε αδιέξοδο, είναι σημαντικό να απευθύνεστε πρώτα από όλα σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Μπορείτε, επίσης, να καλέσετε γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, όπως το 10306.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα