Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
25 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός για επιμόλυνση σε λεκιθίνη σόγιας που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων σε δεκάδες χώρες και στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυναγερμός για επιμόλυνση σε λεκιθίνη σόγιας που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων σε δεκάδες χώρες και στην Ελλάδα
spot_img

Ειδοποίηση RASFF από τη Γερμανία – Η λεκιθίνη σόγιας χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή τροφίμωνΣυμβουλές στη βιομηχανία τροφίμων

Οι παρτίδες ενός πρόσθετου τροφίμων, της λεκιθίνης σόγιας, που εισάγεται από την Ινδία στη Βρετανία, βρέθηκαν να περιέχουν αδήλωτη πρωτεΐνη φιστικιού, ωθώντας τις αρχές να προειδοποιήσουν για σοβαρό κίνδυνο για τους αλλεργικούς καταναλωτές.

Το ζήτημα τέθηκε από τη Γερμανία μέσω του Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) στα τέλη Απριλίου και επηρεάζει δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η λεκιθίνη σόγιας χρησιμοποιείται γενικά ως γαλακτωματοποιητής ή λιπαντικό, όταν προστίθεται στα τρόφιμα, αλλά έχει επίσης χρήσεις ως αντιοξειδωτικό και προστατευτικό γεύσης σε διάφορα τρόφιμα όπως στη σοκολάτα, τη μαργαρίνη, το ψωμί, το παγωτό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα βρεφικά παρασκευάσματα και τα μαγειρευτά τρόφιμα.

Η από 19 Απριλίου ειδοποίηση της Γερμανίας στο RASFF σχετικά με αυτό το περιστατικό, αναφέρει συγκεκριμένα πως εντοπίστηκε μόλυνση με πρωτεΐνη φιστικιού (αραχίδας) σε πρόσθετο τροφίμων, υγρή λεκιθίνη σόγιας. Τελευταία επικαιροποίηση πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου.

Η εν λόγω ειδοποίηση κοινοποιήθηκε σε ένα πλήθος χωρών που εμπλέκονται ή ενδέχεται να εμπλέκονται στην διακίνηση και εμπορία του συγκεκριμένου σκευάσματος, σχεδόν από όλα τα μέρη του κόσμου, Αμερική, Ευρώπη, Ωκεανία και Αφρική.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τις εξής χώρες: Ανδόρα, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ινδία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Κουβέιτ, Λετονία, Λιθουανία, Μαλαισία, Μαρόκο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Πακιστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Κατάρ, Ρουμανία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Νότια Αφρική, Ισπανία,  Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς επίσης κοινοποιήθηκε και στο INFOSAN.

Για το εμπλεκόμενο προϊόν, επίσης έχουν πραγματοποιηθεί 3 δοκιμές μέσα στον Απρίλιο, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν υψηλή περιεκτικότητα στο αλλεργιογόνο, όπως αναφέρει το RASFF:

Η European Lecithin Manufacturers Association (ELMA) δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για το θέμα και προχώρησε σε πρόσθετες αναλύσεις και ελέγχους για να αποτρέψει την παρουσία φιστικιού και πρωτεΐνης φιστικιού στη λεκιθίνη σόγιας. Μέχρι στιγμής, μόνο το πρόσθετο από την Ινδία είναι γνωστό ότι επηρεάζεται. Η ELMA συμβούλεψε τους παραγωγούς τροφίμων που χρησιμοποιούν λεκιθίνης σόγιας από την Ινδία να πραγματοποιήσουν ανάλυση κινδύνου και να αξιολογήσουν τρόπους επικοινωνίας του πιθανού κινδύνου στους αλλεργικούς καταναλωτές.

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) και τα Πρότυπα Τροφίμων της Σκωτίας (FSS) ανέφεραν ότι ορισμένες παρτίδες λεκιθίνης σόγιας που εισήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν να περιέχουν αδήλωτη πρωτεΐνη φιστικιού. 

Σε νεότερη ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία για τη διάθεση μη ασφαλών τροφίμων στην αγορά.

Ο FSA εργάζεται επειγόντως με τις επιχειρήσεις και τις τοπικές αρχές για να διερευνήσει το θέμα και είναι διαβεβαιωμένη ότι τα στοιχεία που έχουν παρασχεθεί από τη βιομηχανία μέχρι σήμερα υποδηλώνουν ότι το περιστατικό έχει ελεγχθεί.

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων, Tina Potter, δήλωσε:

«Ακολουθώντας τις οδηγίες της FSA και των Food Standards Scotland, οι έμποροι λιανικής ενήργησαν γρήγορα και υπεύθυνα για να πραγματοποιήσουν τις δικές τους αξιολογήσεις κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίμων και να διατηρήσουν τα προϊόντα μέχρι να βεβαιωθούν ότι ήταν ασφαλή.

«Όλες οι πληροφορίες που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής από επιχειρήσεις υποδεικνύουν ότι δεν έχει διατεθεί στην αγορά κανένα μη ασφαλές φαγητό και δεν έχουμε λάβει αναφορές για αλλεργικές αντιδράσεις που να σχετίζονται με αυτό το ζήτημα.

«Η συμβουλή μου σε όσους πάσχουν από αλλεργία στα φιστίκια είναι να συνεχίσουν να ακολουθούν προσεκτικά την προληπτική επισήμανση αλλεργιογόνων στα προϊόντα όπως κάνουν συνήθως και να εγγραφούν στις ειδοποιήσεις μας για αλλεργίες, ώστε να ειδοποιηθούν σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν αργότερα τυχόν ανακλήσεις προϊόντος».

Είναι σημαντικό όσοι έχουν αλλεργία στα φιστίκια να προσέχουν ιδιαίτερα να αποφεύγουν την κατανάλωση προϊόντων που φέρουν προληπτικές προειδοποιήσεις ότι μπορεί να περιέχουν φιστίκια ή ξηρούς καρπούς, ενώ διεξάγονται περαιτέρω έρευνες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα