Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον Αντώνη Σαρλή, ιδιοκτήτη της FARMA SARLI, με αφορμή τη διάκριση της εταιρείας στα βραβεία FEA 2024
Αντώνης Σαρλής: «Με σεβασμό στην παράδοση και τον στόχο για φυσικές και 100% βιολογικές καλλιέργειες και προϊόντα»
Ο Αντώνης Σαρλής, ιδιοκτήτης της FARMA SARLI, του Βιολογικού Αγροκτήματος που βρίσκεται σε μία εύφορη κοιλάδα που δημιουργείται από την συμβολή των χειμάρρων Μανικιάτη και Κολέθρας και ασχολείται με την αναβίωση του παραδοσιακού τρόπου καλλιέργειας των τοπικών προϊόντων, την αγνή εκτροφή ζώων, καθώς και την επεξεργασία των παραγόμενων προϊόντων, με απόλυτα βιολογικό τρόπο και σεβασμό προς το περιβάλλον, μίλησε στο Cibum με αφορμή την διάκριση της εταιρείας στα Food Expert’s Awards (FEA) 2024. Η φάρμα έλαβε το βραβείο Best in taste Customer’s choice για το προϊόν συκοπάστελο.
Το εξοχικό που έγινε… επιχείρηση
«Η ιδέα της φάρμας ξεκίνησε σαν ένα εξοχικό όπου δημιούργησαν οι γονείς μου για να μεγαλώσω εγώ και η αδερφή μου πιο κοντά στην φύση. Κάθε Σαββατοκύριακο λοιπόν φεύγαμε από την Αθήνα και πηγαίναμε στην φάρμα όπου περνούσαμε ποιοτικό οικογενειακό χρόνο μαθαίνοντας για τις καλλιέργειες και τα ζώα που είχαμε, και πώς να τα μεγαλώνουμε με βιολογικό τρόπο. Πολύ αργότερα περί το 2006 ξεκινήσαμε να χτίζουμε τις καινούριες κτηριακές εγκαταστάσεις του κτήματος, αλλά η ιδέα της μετατροπής σε επιχείρηση ξεκίνησε το 2012 όταν η παραγωγή των κτημάτων μας υπερέβη κατά πολύ την δική μας κατανάλωση και αυτά που δίναμε ως δώρα σε φίλους. Ξεκινήσαμε σιγά σιγά με αρχικό προϊόν τα Π.Ο.Π. Ξηρά σύκα Κύμης και στη συνέχεια με αυτά σαν βασικό υλικό και με την συμβολή πολλών επαγγελματιών του χώρου υγείας και διατροφής διαμορφώσαμε διάφορα υποπροϊόντα. Παράλληλα καθώς οι κτηματικές εκτάσεις μεγάλωναν ασχοληθήκαμε και με άλλες καλλιέργειες και πλέον παράγουμε το δικό μας λάδι, κρασί, τυρί ζυμαρικά κ.α. Φτιάξαμε και 8 δωμάτια επισκεπτών σε μία πέτρινη βίλα και διαμορφώσαμε την εμπειρία του αγροκτήματος ως ένα μέρος ξεκούρασης όπου ο επισκέπτης τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με προϊόντα που παράγουμε εμείς. Είναι μια επιχείρηση που χτίζουμε σιγά σιγά με πολύ κόπο και που εξελίσσουμε κάθε χρόνο σε μεγάλο βαθμό, προσπαθώντας παράλληλα να μην ξεφεύγουμε από την παράδοση και τον αρχικό στόχο για φυσικές και 100% βιολογικές καλλιέργειες και προϊόντα», εξηγεί ο κος Σαρλής ξεδιπλώνοντας την ιστορία του Αγροκτήματος.
«Η κύρια παραγωγή του κτήματος παραμένουν τα ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ ΚΥΜΗΣ Π.Ο.Π. με τα οποία σαν πρώτη ύλη δημιουργήσαμε το βραβευμένο συκοπάστελο, έναν κύλινδρο πάστας σύκου εμπλουτισμένο με ξύσμα πορτοκαλιού, κανελογαρύφαλο και καρύδι που ονομάσαμε σουτζούκι σύκου, μία μαρμελάδα η οποία δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη που ονομάσαμε άλειμμα σύκου, τα δικά μας συκοσοκολατάκια με ¼ καρυδιού στο καθένα, σύκο γλυκό του κουταλιού και το σιρόπι σύκου με τον ξεχωριστό τρόπο παραγωγής του. Τον τελευταίο χρόνο εξελίσσουμε και ένα νέο προϊόν που ευελπιστούμε να μπορέσουμε να βάλουμε στην παραγωγή του χρόνου. Τα υπόλοιπα προϊόντα μας έχουν να κάνουν με τις ελιές ( λάδι και βρώσιμες), τα ζυμαρικά μας που παράγουμε με δικά μας αυγά, γάλα και βιολογικό αλεύρι. Τέλος χάρη στη ζωική παραγωγή και στους στάβλους που διαθέτουμε στο κτήμα έχουμε την δυνατότητα να παράγουμε τα δικά μας τυριά, γάλα κ.α. Όλα μας τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα βιολογικά από ελληνικό και ευρωπαϊκό φορέα και παράγονται σύμφωνα με τα ISO 22000 και 14001 και οι συσκευασίες μας είναι 100% ανακυκλώσιμες», τονίζει ο κύριος Σαρλής αναφερόμενος στα εμβληματικά προϊόντα της φάρμας.
Και συνεχίζει: «Τα προϊόντα μας τα διαθέτουμε σε καταστήματα της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού με εξαγωγές σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά ακόμα και στην Ινδία, Εμιράτα, Αμερική κ.α. Οι πελάτες μας τα βρίσκουν σε βιολογικά μαγαζιά και ντελικατέσεν σε ένα δίκτυο καταστημάτων που μεγαλώνει κάθε χρόνο. Τώρα όσον αφορά τη διαμονή στη Φάρμα λόγω των αναρριχητικών πεδίων της περιοχής έχουμε πολλούς αθλητές που μας επισκέπτονται και ζητούν αυτή την υγιεινή διατροφή που προσφέρουμε, αλλά έχουμε επίσης και πολλές οικογένειες και ζευγάρια που έρχονται για να συμμετέχουν και σε εργασίες του αγροκτήματος και να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα ζωάκια μας.
Η προέλευση των πρώτων υλών για τις δικές μας παρασκευές έρχεται αποκλειστικά από τα δικά μας κτήματα. Αυτό πολλές φορές μας έχει δυσκολέψει καθώς μια κακοκαιρία ή μια ακαρπία, όπως έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με τις ξηρασίες, μειώνει την παραγωγή και δεν μας επιτρέπει να μεγαλώσουμε σαν επιχείρηση με γρήγορους ρυθμούς. Στα πρωινά τώρα θα προτιμήσουμε, για προϊόντα που δεν παράγουμε εμείς, να υποστηρίξουμε ντόπιους παραγωγούς και γενικότερα την τοπική κοινότητα».
Πράσινη επιχείρηση σε όλα!
«Επειδή προσπαθούμε να είμαστε μια πράσινη επιχείρηση, έχουμε κάνει κάποια σημαντικά βήματα για να το πετύχουμε αυτό. Όλες μας οι συσκευασίες είναι 100% ανακυκλώσιμες, τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι βιολογικά και σε κανένα μας προϊόν δεν υπάρχουν συντηρητικά ή χρωστικές και προσπαθούμε με μία καινούρια επένδυση να έχουμε ρεύμα μόνο από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό έχει περάσει και στο κομμάτι της φιλοξενίας καθώς γίνεται διαχωρισμός σκουπιδιών σε ανακυκλώσιμα και μη, τα αποφάγια γίνονται τροφή για τα ζώα μας και ότι δεν μπορεί να καταναλωθεί από αυτά πηγαίνει στον κομποστοποιητή μας και γίνεται φυσικό λίπασμα.
Κύριος και αναγκαίος στόχος είναι να τελειώσει και η νέα επένδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αγορά και επέκταση της κτηματικής έκτασης, καθώς και η αύξηση της παραγωγής. Θέλουμε επίσης να τελειοποιήσουμε και ένα καινούριο προϊόν με βάση το σύκο και να μπορέσουμε να το βγάλουμε του χρόνου στην αγορά», καταλήγει ο κύριος Σαρλής.
Φανατικοί αναγνώστες του cibum
Αναφερόμενος στο cibum ο κύριος Σαρλής λέει χαρακτηριστικά: «Το Cibum το γνωρίσαμε σαν αναγνώστες των πολύ ενημερωτικών άρθρων που δημοσιεύει τυχαία ψάχνοντας πληροφορίες για μία νομοθεσία των τροφίμων. Με την περιήγηση στο σάιτ είδαμε και τα υπόλοιπα άρθρα και δράσεις και σύντομα γίναμε φανατικοί αναγνώστες…»