Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απίστευτο λάθος σε συμπλήρωμα βιταμίνης Β – Ειδοποίηση RASFF στην Ελλάδα και σε άλλες 26 χώρες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπίστευτο λάθος σε συμπλήρωμα βιταμίνης Β – Ειδοποίηση RASFF στην Ελλάδα και σε άλλες 26 χώρες
spot_img

Η εταιρεία που παράγει τα συμπληρώματα, είχε αντικαταστήσει λανθασμένα το νικοτιναμίδιο με το νικοτινικό οξύ.

27 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ενημερώθηκαν μέσω του RASFF για σοβαρό κίνδυνο από συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης Β. Οι χώρες που ειδοποιήθηκαν είναι: Ελλάδα, Κύπρος Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Βρετανία.

Ο λόγος είναι πως το συμπλήρωμα διατροφής περιέχει νικοτινικό οξύ 59 mg ανά ημερήσια δόση που υπερβαίνει το επίπεδο ανώτερης ημερήσιας πρόσληψης (UL) κατά πέντε φορές. Η εταιρεία που παράγει τα συμπληρώματα, είχε αντικαταστήσει λανθασμένα το νικοτιναμίδιο με το νικοτινικό οξύ γνωστό και ως νιασίνη ή νιασιναμίδη που  είναι οι πιο γνωστές μορφές της βιταμίνης Β3.

Σύμφωνα με την ειδοποίηση 15 άνθρωποι παρουσίασαν παρενέργειες μετά τη λήψη του συμπληρώματος όπως κοκκίνισμα, το οποίο μπορεί να προκληθεί από το νικοτινικό οξύ σε επίπεδα άνω των 30 mg.

H ακούσια αντικατάσταση του νικοτιναμιδίου με νικοτινικό οξύ μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες με πιθανές σοβαρές συνέπειες. Αν και παρόμοιο στη δομή, το νικοτιναμίδιο περιέχει μια ομάδα αμιδίου που απουσιάζει σημαντικά στο νικοτινικό οξύ, προσδίδοντας έτσι διαφορετικά θεραπευτικά αποτελέσματα. Το νικοτιναμίδιο δεν εμφανίζει το ίδιο προφίλ παρενεργειών με το νικοτινικό οξύ, δηλαδή αγγειοδιασταλτικές επιδράσεις (έρπωση και υπόταση) και κνησμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο