Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Δημοσιεύθηκε νέο πιστοποιημένο υλικό αναφοράς για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο σιτάρι

ΑρχικήΝέαΕΕ: Δημοσιεύθηκε νέο πιστοποιημένο υλικό αναφοράς για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο σιτάρι
spot_img

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre – JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κορυφαίος πάροχος πιστοποιημένων υλικών αναφοράς (CRMs) παγκοσμίως, μόλις κυκλοφόρησε ένα νέο CRM για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο σιτάρι, ERM-BC706, πιστοποιημένο για την περιεκτικότητα σε 20 από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα.

Το νέο CRM θα επιτρέψει στα εργαστήρια να επικυρώσουν τις μεθόδους μέτρησης σύμφωνα με κατευθυντήρια γραμμή που παρέχει η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην παρούσα κατευθυντήρια γραμμή, τα τρόφιμα ομαδοποιούνται με βάση τη σύνθεσή τους σε δέκα μεγάλες κατηγορίες της φυτικής ή ζωικής καταγωγής τους, αντανακλώντας τις διαφορετικές αναλυτικές προκλήσεις στην επικύρωση της μεθόδου και τον ποιοτικό έλεγχο για διαφορετικούς τύπους τροφίμων.

Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα πρέπει να είναι ασφαλή για τους καταναλωτές και όσο το δυνατόν χαμηλά και, ως εκ τούτου, η νομοθεσία της ΕΕ όρισε ανώτατα όρια καταλοίπων (ΑΟΚ) για κάθε παρασιτοκτόνο σε κάθε τρόφιμο. Το ΑΟΚ είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά ανεκτό σε τρόφιμα ή ζωοτροφές.

Τα επίσημα εργαστήρια ελέγχου των χωρών της ΕΕ μετρούν τακτικά τα επίπεδα καταλοίπων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των ΑΟΚ. Για τα μη συμμορφούμενα προϊόντα, οι εθνικές αρχές λαμβάνουν μέτρα επιβολής.

Ωστόσο, η μέτρηση των καταλοίπων φυτοφαρμάκων εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση. Επί του παρόντος, περισσότερα από 300 διαφορετικά γεωργικά προϊόντα πρέπει να συμμορφώνονται με τα ΑΟΚ για περισσότερα από 800 διαφορετικά φυτοφάρμακα. Τα εργαστήρια πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι μέθοδοι μέτρησης τους μπορούν να αποφέρουν ακριβή και ακριβή αποτελέσματα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Για να επιτευχθεί αυτό, τα διεθνή πρότυπα απαιτούν από τα εργαστήρια να χρησιμοποιούν εργαλεία ποιοτικού ελέγχου, όπως CRMs, για να ελέγχουν εάν τα αναλυτικά αποτελέσματά τους είναι ακριβή.

Το νέο CRM ERM-BC706 είναι αντιπροσωπευτικό για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο όπως σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτο και σίκαλη. Συμπληρώνει ήδη υφιστάμενα CRMs για λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε νερό (αγγούρι, ERM-BC403), υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι (φασόλια σόγιας, ERM-BC700), αυγά (ERM-ΒΒ125), γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (BCR-187 και BCR-188) και λιπαρά ζωικής προέλευσης (ERM-BB430).

Ως υπηρεσία επιστήμης και γνώσης της Επιτροπής, αποστολή του Joint Research Centre είναι να στηρίζει τις πολιτικές της ΕΕ με ανεξάρτητα στοιχεία καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου πολιτικής.

Το JRC είναι οργανωμένο σε 10 Διευθύνσεις που καλύπτουν διαφορετικούς τομείς πολιτικής. Μία από αυτές, η Διεύθυνση F – «Υγεία, Καταναλωτές και Υλικά Αναφοράς» είναι, μεταξύ άλλων υπηρεσιών, υπεύθυνη για την παραγωγή υλικών αναφοράς που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εργασίες για τα υλικά αναφοράς (RMs), συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιημένων υλικών αναφοράς (CRMs), διεξάγονται στις εγκαταστάσεις Geel του JRC, η οποία βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Βρυξελλών, στο Βέλγιο.

Πολλές πολιτικές της ΕΕ βασίζονται στα αποτελέσματα των μετρήσεων, μερικές φορές στο στάδιο της έναρξης για τον εντοπισμό συγκεκριμένων ζητημάτων που απαιτούν ρύθμιση, αλλά συχνότερα στη φάση εφαρμογής για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης και της προόδου.

Τα πιστοποιημένα υλικά αναφοράς – CRM είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων των μετρήσεων. Είναι ζωτικής σημασίας για τη βαθμονόμηση των μετρήσεων σε σύνθετα φυσικά και τεχνητά συστήματα, για τη συγκριτική αξιολόγηση και τον εσωτερικό ελέγχο και αναφορά του εργαστηρίου.

Πηγή: FSA

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα