Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για το ένζυμο ουρεάση

ΑρχικήUncategorizedEFSA: Γνωμοδότηση για το ένζυμο ουρεάση
spot_img

Το ένζυμο τροφίμων ουρεάση (ουρία αμιδοϋδρολάση EC 3.5.1.5) παράγεται με το μη γενετικά τροποποιημένο Limosilactobacillus reuteriστέλεχος 48/72 από την Nagase (Europa) GmbH. 

Αυτό το ένζυμο τροφίμων προορίζεται για χρήση σε διαδικασίες ζυθοποιίας για την παραγωγή ιαπωνικού σάκε στα μέγιστα επίπεδα χρήσης 0,39 mg TOS/L σάκε. Η διατροφική έκθεση στο ένζυμο τροφίμων-ολικά οργανικά στερεά (TOS) υπολογίστηκε ότι ήταν έως και 0,009 mg TOS/kg σωματικού βάρους την ημέρα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. 

 Καθώς δεν έχουν εντοπιστεί άλλες ανησυχίες που να προκύπτουν από τη διαδικασία παρασκευής, η ομάδα έκρινε ότι δεν χρειάζονταν τοξικολογικές δοκιμές για την αξιολόγηση αυτού του ενζύμου τροφίμων. Έγινε αναζήτηση ομοιότητας της αλληλουχίας αμινοξέων του ενζύμου τροφής με γνωστά αλλεργιογόνα και δεν βρέθηκε αντιστοιχία. Η επιτροπή σημειώνει ότι το ένζυμο τροφίμων περιέχει ένα γνωστό αλλεργιογόνο. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αλλεργιογένεση.

Κατά την παραγωγή του ιαπωνικού σάκε, το ένζυμο τροφίμων προστίθεται στη ζύμωση ακατέργαστου ρυζιού πριν από τη διήθηση. Η ουρεάση χρησιμοποιείται για την υδρόλυση της ουρίας που παράγεται από τη μαγιά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Η υδρόλυση της ουρίας εμποδίζει το σχηματισμό καρβαμιδικού αιθυλεστέρα. Με βάση τα δεδομένα που παρέχονται για τη θερμοσταθερότητα, αναμένεται ότι η ουρεάση απενεργοποιείται κατά την παστερίωση. 

Με βάση τα δεδομένα που παρασχέθηκαν, η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ένζυμο τροφίμου ουρεάση που παράγεται με το στέλεχος Limosilactobacillus reuteri 48/72 δεν προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες χρήσης, εκτός από άτομα που έχουν ευαισθητοποιηθεί στη λυσοζύμη του ασπράδιου αυγού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο