Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για το ένζυμο ουρεάση

ΑρχικήUncategorizedEFSA: Γνωμοδότηση για το ένζυμο ουρεάση
spot_img

Το ένζυμο τροφίμων ουρεάση (ουρία αμιδοϋδρολάση EC 3.5.1.5) παράγεται με το μη γενετικά τροποποιημένο Limosilactobacillus reuteriστέλεχος 48/72 από την Nagase (Europa) GmbH. 

Αυτό το ένζυμο τροφίμων προορίζεται για χρήση σε διαδικασίες ζυθοποιίας για την παραγωγή ιαπωνικού σάκε στα μέγιστα επίπεδα χρήσης 0,39 mg TOS/L σάκε. Η διατροφική έκθεση στο ένζυμο τροφίμων-ολικά οργανικά στερεά (TOS) υπολογίστηκε ότι ήταν έως και 0,009 mg TOS/kg σωματικού βάρους την ημέρα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. 

 Καθώς δεν έχουν εντοπιστεί άλλες ανησυχίες που να προκύπτουν από τη διαδικασία παρασκευής, η ομάδα έκρινε ότι δεν χρειάζονταν τοξικολογικές δοκιμές για την αξιολόγηση αυτού του ενζύμου τροφίμων. Έγινε αναζήτηση ομοιότητας της αλληλουχίας αμινοξέων του ενζύμου τροφής με γνωστά αλλεργιογόνα και δεν βρέθηκε αντιστοιχία. Η επιτροπή σημειώνει ότι το ένζυμο τροφίμων περιέχει ένα γνωστό αλλεργιογόνο. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αλλεργιογένεση.

Κατά την παραγωγή του ιαπωνικού σάκε, το ένζυμο τροφίμων προστίθεται στη ζύμωση ακατέργαστου ρυζιού πριν από τη διήθηση. Η ουρεάση χρησιμοποιείται για την υδρόλυση της ουρίας που παράγεται από τη μαγιά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Η υδρόλυση της ουρίας εμποδίζει το σχηματισμό καρβαμιδικού αιθυλεστέρα. Με βάση τα δεδομένα που παρέχονται για τη θερμοσταθερότητα, αναμένεται ότι η ουρεάση απενεργοποιείται κατά την παστερίωση. 

Με βάση τα δεδομένα που παρασχέθηκαν, η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ένζυμο τροφίμου ουρεάση που παράγεται με το στέλεχος Limosilactobacillus reuteri 48/72 δεν προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες χρήσης, εκτός από άτομα που έχουν ευαισθητοποιηθεί στη λυσοζύμη του ασπράδιου αυγού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο