Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμια ημέρα οσπρίων: Η δύναμη της νεολαίας να μεταμορφώσει τα συστήματα αγροδιατροφής

ΑρχικήΝέαΠαγκόσμια ημέρα οσπρίων: Η δύναμη της νεολαίας να μεταμορφώσει τα συστήματα αγροδιατροφής
spot_img

Η καλλιέργεια των οσπρίων, σε συνδυασμό με τη δύναμη των νέων, μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ενός μετασχηματισμού στα γεωργικά μας συστήματα, δήλωσε ο QU Dongyu, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), σε μια διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οσπρίων. 

«Τα συστήματα αγροδιατροφής μας χρειάζονται μια αλλαγή παραδείγματος», είπε ο Dongyu, δηλώνοντας ότι «η εστίαση στα όσπρια μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε αυτόν τον μετασχηματισμό και να επιτύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).»

Η Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τον ρόλο των οσπρίων στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της επισιτιστικής ασφάλειας και τη συμβολή τους στην επίτευξη μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Το θέμα της φετινής γιορτής είναι «Οσπρια για την ενδυνάμωση της νεολαίας στην επίτευξη βιώσιμων συστημάτων αγροδιατροφής». Επί του παρόντος, υπάρχουν 1,8 δισεκατομμύρια νέοι στον κόσμο μεταξύ 10 και 24 ετών που έχουν τη δημιουργικότητα και την ενέργεια για ανανέωση προοπτικών και ευκαιριών και, όπως επιβεβαίωσε ο Qu, είναι μια δυνατότητα που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

«Τα όσπρια συμβάλλουν στη δημιουργία ευκαιριών διαβίωσης και ισότητας, τα οποία είναι απαραίτητα για βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής. Ο FAO υποστηρίζει σθεναρά τη νεολαία να γίνει κινητήριος δύναμη της θετικής αλλαγής», είπε ο Qu.

Οι νέοι μπορούν να φέρουν προστιθέμενη αξία στην προώθηση των οσπρίων ρίχνοντας φως σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες κατά μήκος της αλυσίδας αξίας, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης καινοτομιών για τον μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής και την ενίσχυση της βιώσιμης παραγωγής που βασίζεται σε παλμούς. Οι νέοι είναι οι καλύτεροι διαχειριστές για την καινοτομία παλμών και η δεκτικότητά τους στην καινοτομία μπορεί να προκαλέσει πραγματική αλλαγή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βασικές ομιλίες από τους Ngozi Okonjo-Iweala, Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Naoko Yamamoto, Βοηθό Γενικό Διευθυντή για Υγιή Πληθυσμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), Nevzat Birişik, Γενικό Διευθυντή Γεωργικής Έρευνας και Πολιτικών στο Υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και η Σίντι Μπράουν, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Παλμών (GPC).

Η δύναμη των παλμών

Τα όσπρια συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των συστημάτων διατροφής και αποτελούν έναν από τους κύριους παράγοντες της υγιεινής διατροφής. Είναι απαραίτητα για τη διαφοροποίηση των συστημάτων γεωργικής παραγωγής που συμβάλλουν στη Καλύτερη Παραγωγή και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη βιώσιμη φυτική παραγωγή λόγω της ικανότητάς τους να παγιδεύουν το ατμοσφαιρικό άζωτο και να βελτιώνουν τον κύκλο εργασιών του φωσφόρου, ενισχύοντας τους κύκλους θρεπτικών συστατικών του εδάφους και ένα καλύτερο περιβάλλον. 

Τα όσπρια είναι επίσης μια προσιτή πηγή πρωτεΐνης για ένα μεγάλο ποσοστό των αγροτικών πληθυσμών του κόσμου που μπορεί να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε διαφοροποιημένες δίαιτες. Αυτά τα είδη είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας σημαντικές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων που είναι σημαντικά για την καλή υγεία, συμβάλλοντας στην Καλύτερη Διατροφή.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων μετά την επιτυχία του Διεθνούς Έτους Οσπρίων το 2016, το οποίο εφαρμόστηκε από τον FAO. Έκτοτε, η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από πολλά κράτη μέλη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο