Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλήθειες και ψέματα για τις στατίνες και τις καρδιακές νόσους – Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

ΑρχικήυγείαΑλήθειες και ψέματα για τις στατίνες και τις καρδιακές νόσους - Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
spot_img

Η λάθος προσέγγιση του ιατρικού κατεστημένου που θεωρεί την χοληστερόλη ως πρωτογενές αίτιο των καρδιαγγειακών ασθενειών.

Στις 14 Νοέμβρη, η έγκυρη εφημερίδα The Irish Times, είχε ολοσέλιδο αφιέρωμα στις καρδιαγγειακές ασθένεις και την σημασία της πρόληψης έναντι αυτών. Το άρθρο στην online έκδοση της εφημερίδας μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Ο τίτλος του είναι: «Cardiovascular disease: The case for doing more on illness prevention, rather than just treatment» με υπότιτλο «Rethinking how to keep people well promises a ‘win win’ for the State and the individual».

Διαβάζοντας το άρθρο, μας προέκυψαν κάποιες απορίες…

Στατίνες και Χοληστερόλη

Ο αρθρογράφος αναλώνεται στο τι μπορούμε (και πρέπει) να κάνουμε για να μην ασθενήσουμε από καρδιαγγειακές ασθένειες αλλά δεν μιλά καθόλου για την παγκόσμια πρακτική των οικογενειακών γιατρών και των καρδιολόγων να συνταγογραφούν στατίνες.

Σημειώνω εδώ ότι οι στατίνες είναι φάρμακα που σταματούν 100% την βιοσύνθεση χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο οργανισμός του ανθρώπου που καταναλώνει στατίνες ουσιαστικάm του στερείται αυτή η πολύτιμη ένωση (χοληστερόλη) που παίρνει μέρος σε πολλές και σημαντικές βιοχημικές λειτουργίες.

Οι στατίνες όμως έχουν ισχυρές παρενέργειες. Προκαλούν μυϊκό πόνο, απώλεια μυϊκού βάρους και σε ποσοστό 50% προκαλούν διαβήτη τύπου 2. Παρ’όλες αυτές τις επικίνδυνες παρενέργειες, ο ετήσιος τζίρος των στατινών σε παγκόσμιο κλίμακα είναι 20 δις δολλάρια! Ναι! Καλά διαβάσατε…20 δις δολλάρια.

Η BigPharma βγάζει πολλά λεφτά από τις στατίνες…

Η χρόνια φλεγμονή και οι καρδιαγγειακές ασθένειες

Αντί λοιπόν, η αρθρογράφος Sheila Wayman να επικεντρωθεί στην πρωτογενή αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων που είναι η χρόνια φλεγμονή, μας κάνει ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για τα τρόφιμα, την διατροφή και τον τρόπο διαβίωσης, χωρίς όμως να αναφέρει ούτε μια φορά τις λέξεις «χρόνια φλεγμονή» και «στατίνες».

Με την ερευνητική μου ομάδα εστιάζουμε στην χρόνια φλεγμονή που προκαλεί συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων στο αίμα μας και την δημιουργία της λεγόμενης αθηρωματικής πλάκας, που είναι το πρώτο στάδιο των καρδιαγγειακών ασθενειών.

Έχουμε δημοσιεύσει το 2018 ένα άρθρο με τίτλο «Inflammation, not Cholesterol, Is a Cause of Chronic Disease» που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αυτό το άρθρο μας έχει 246 παραπομπές στο google scholar, αριθμός που δείχνει ότι δεν έχει περάσει απαρατήρητο.

Μάλιστα, μια άλλη ερευνητική ομάδα έχει δημοσιεύσει ένα editorial με τίτλο «Cholesterol versus Inflammation as Cause of Chronic Diseases», στο οποίο οι τρεις πρώτες προτάσεις των δυο συγγραφέων από την Αυστραλία είναι οι εξής:

Tsoupras and colleagues have postulated, in a recent review in Nutrients, that the key to reducing the incidence of cardiovascular disease is to control the activities of inflammatory mediators such as platelet-activating factor (PAF) by diet, exercise, and healthy lifestyle choices [1]. We agree with this sensible conclusion, which is based on the extensive scientific literature. The authors argue that their proposal is contrary to the lipid (or cholesterol) hypothesis.

Τι θα πρέπει να κάνουμε τελικά;

Αν θέλουμε να μιλήσουμε λοιπόν στα σοβαρά για τις καρδιαγγειακές ασθένειες θα πρέπει να αναφερθούμε στις στατίνες, στη χρόνια φλεγμονή και στο πόσο λάθος είναι η προσέγγιση του ιατρικού κατεστημένου να θεωρεί την χοληστερόλη ως πρωτογενές αίτιο των καρδιαγγειακών ασθενειών και να συνταγογραφεί «με τον κουβά» στατίνες που… προκαλούν διαβήτη τύπου 2! Με άλλα λόγια, το 50% των ασθενών που λαμβάνουν στατίνες κάθε μέρα και που θα ασθενήσουν με διαβήτη τύπου 2, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στατίνες εφ’όρου ζωής αλλά θα πρέπει επιπλέον να λαμβάνουν και επιπρόσθετη φαρμακευτική αγωγή για τον… διαβήτη τύπου 2.

Καλές και άγιες οι συμβουλές του στυλ «μαγειρέψτε υγιεινά», «περπατάτε πιο πολύ», «μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων (processed foods)», αλλά αν δεν πιάσουμε τον ταύρο (καρδιααγγειακές ασθένειες) από τα κέρατα (χρόνια φλεγμονή), τότε είμαστε σαν εκείνο το παραμύθι που μια πριγκίπισσα στεκόταν μπροστά στον καθρέφτη της και τον ρωτούσε πόσο όμορφη είναι!

Επιμύθιο

Για τον γράφοντα, οι πιο σημαντικοί παράγοντες που προκαλούν οξεία και χρόνια φλεγμονή είναι οι εξής:

  1. Κακή διατροφή και κακός τρόπος ζωής
  2. Ατμοσφαιρική ρύπανση
  3. Έλλειψη σωματικής άσκησης
  4. Κακή ψυχολογία και
  5. Χημειοθεραπεία (ναι, η χημειοθεραπεία προκαλεί φλεγμονή).

Θα πρέπει λοιπόν οι ομάδες R+D της βιομηχανίας τροφίμων να μελετήσουν σε βάθος την χρόνια φλεγμονή και να σχεδιάσουν αντιφλεγμονωδή τρόφιμα που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές στην μάχη μας έναντι της χρόνιας φλεγμονής και έτσι θα μείνουμε μακριά από τις στατίνες!

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν!

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο