Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης βακτηρίων που παρουσιάζουν αντοχή στα αντιβιοτικά

ΑρχικήυγείαΑποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης βακτηρίων που παρουσιάζουν αντοχή στα αντιβιοτικά
spot_img

Νέα έρευνα αναδεικνύει νανοσωματίδια πράσινου τσαγιού-αργύρου ως ισχυρό εργαλείο.

      Νανοσωματίδια πράσινου τσαγιού-αργύρου ως ισχυρό εργαλείο ενάντια σε παθογόνα όπως βακτήρια και ζυμομύκητες, κατέδειξαν ερευνητές στο Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών (IPC PAS), μέσα από νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nanoscale Advances. Στόχος τους ήταν να αναπτύξουν μια αποτελεσματική μέθοδο για την καταπολέμηση των βακτηρίων που κατά τα άλλα δεν επηρεάζονται από αντιμικροβιακούς παράγοντες, όπως τα αντιβιοτικά.

    Μετά την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, η επιτυχής εφαρμογή τους οδήγησε στη ραγδαία ανάπτυξη του φαρμακείου, παρέχοντας όλο και περισσότερα φάρμακα κατά πολλών παθογόνων. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ανθεκτικότητας σε αυτές τις ενώσεις, καθιστώντας μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα, η αντοχή στα αντιβιοτικά έχει εμφανιστεί ταχύτερα από την πρόοδο των αντιβιοτικών. 

   Πριν από λίγους μήνες, η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να δοκιμάσει να συνδυάσει νανοσωματίδια αργύρου, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές τους ιδιότητες, και εκχυλίσματα τσαγιού πλούσια σε πολυφαινόλες που διαθέτουν επιπλέον αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η ιδέα δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα ευρέως φάσματος έναντι παθογόνων μικροοργανισμών χρησιμοποιώντας πράσινα υβριδικά νανοσωματίδια αργύρου (AgNPs), τα οποία είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικά από όλα τα συστατικά και ακόμη πιο αποτελεσματικά από ορισμένα αντιβιοτικά. 

    Στην εργασία τους, τρεις γνωστές ποικιλίες τσαγιού: μαύρο τσάι (B-Tea), πράσινο τσάι (G-Tea) και τσάι Pu-erh (R-Tea) χρησιμοποιήθηκαν ως κάλυμμα, το οποίο δρα ως σταθεροποιητής για την προστασία τα συντιθέμενα σωματίδια από τη συσσωμάτωση. Με αυτόν τον τρόπο, τα σωματίδια προσφέρουν υψηλή ενεργό επιφάνεια σε σύγκριση με άλλα σκευάσματα. Επιπλέον, μια τέτοια σύνθεση είναι φιλική προς το περιβάλλον για τη χρήση φυσικών συστατικών κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης. Οι παραγόμενες δομές ποικίλλουν σε σχήμα και μέγεθος από 34 έως 65 nm, ανάλογα με τον τύπο του τσαγιού που χρησιμοποιείται κατά τη σύνθεση και παρουσιάζουν διαφορετική αντιδραστικότητα προς τους μικροοργανισμούς.

    Οι αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες των νανοσωματιδίων αργύρου που παρασκευάζονται με εκχυλίσματα τσαγιού είναι μεγαλύτερες από αυτές των νανοσωματιδίων αργύρου μόνο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινολικές ενώσεις, ισοφλαβονοειδή. Αυτοί οι συνδυασμοί, χρησιμοποιώντας βιολογικά ενεργά εκχυλίσματα τσαγιού και μικρότερες ποσότητες νανοσωματιδίων αργύρου, φαίνεται να είναι ένας πιθανός τρόπος για την καταπολέμηση μιας σειράς λοιμώξεων και ακόμη και την αντικατάσταση των αντιβιοτικών σε ορισμένες εφαρμογές. 

   Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντιμικροβιακά υβριδικά νανοσωματίδια είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των βακτηρίων σε σύγκριση με τα αντιβιοτικά ή τις ενώσεις ξεχωριστά. Αν και δεν σκοτώθηκαν όλα τα βακτήρια, αυτή είναι μια σημαντική βελτίωση που θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία των υπερμικροβίων χρησιμοποιώντας πολύ χαμηλότερες δόσεις από άλλες εμπορικά διαθέσιμες ενώσεις. Η ποσότητα των υβριδικών νανοσωματιδίων αργύρου που απαιτούνται για την αντιμετώπιση βακτηρίων ή μυκητιασικών λοιμώξεων είναι εξαιρετικά χαμηλή, καθιστώντας τα οικονομικά αποδοτικά, επομένως το κλειδί για την καλή χρήση τους δεν είναι μόνο η λειτουργικότητα, αλλά και το χαμηλό κόστος εφαρμογής. Είναι επίσης μια προσέγγιση που μπορεί επίσης να προσαρμοστεί για την καταπολέμηση άλλων δύσκολα θεραπεύσιμων βακτηριακών λοιμώξεων.

    Στο μέλλον, ο κύριος στόχος των ερευνητών είναι να χρησιμοποιούν νανοσωματίδια στην καθημερινή ζωή, ξεκινώντας από τις γεωργικές εφαρμογές, αντικαθιστώντας τις επιβλαβείς ενώσεις που χρησιμοποιούνται στα χωράφια για να ξεπεράσουμε τις προσβολές στα φυτά και να μας φέρουν πιο κοντά στη βιολογική γεωργία. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, το προτεινόμενο υλικό θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε βιοϊατρικές εφαρμογές, όπως ένα πρόσθετο για επιδέσμους τραυμάτων για προστασία από αρνητικά κατά Gram και θετικά κατά Gram βακτήρια. Ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τη νανοτεχνολογία για να αναπτύξουν πιο στοχευμένες θεραπείες για ανθεκτικά στα φάρμακα υπερβακτηρίδια.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο