Το ρόφημα που δεν θα κατανάλωνε ποτέ ένας διατροφολόγος επειδή είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ζάχαρη, και πρόσθετα
Ένα εξαιρετικά δημοφιλές ρόφημα έχει αποκλειστεί από το μενού διατροφολόγων. Οι ειδικοί έχουν αρκετά επιχειρήματα για να μην το συνιστούν! Τι προϊόν είναι αυτό;
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αποφύγουν την κατανάλωση γάλακτος για διάφορους λόγους, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη ή η επιθυμία να υιοθετήσουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Αντί για κλασικό γάλα, μια δημοφιλής εναλλακτική με φυτική βάση είναι το γάλα βρώμης, που έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης. Στην πραγματικότητα, έρχεται δεύτερο σε συνολικές πωλήσεις (μετά το γάλα αμυγδάλου) στην αγορά γάλακτος φυτικής προέλευσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL It: Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνου αρσενικού σε ρύζι – Η απάντηση της αλυσίδας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι προτιμότερο να φάτε ένα πακέτο πατατάκια ή να πιείτε δύο ποτήρια κρασί; – Ο Ν. Ζορζοβίλης απαντά
Σύμφωνα και με τον Νίκο Ζορζοβίλη, BSc Dietetics – MSc Sport Nutrition, το γάλα βρώμης αν και φαίνεται να έχει οφέλη για την υγεία έχει και πολλά μειονεκτήματα όπως ότι περιέχει μαλτόζη, η οποία έχει αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη (105), που είναι υψηλότερος ακόμη και από την καθαρή γλυκόζη. Ακόμη και όταν δεν έχει ζάχαρη, το γάλα βρώμης περιέχει φυσικά σάκχαρα που μπορεί να μην είναι ιδανικά για όποιον θέλει να αποτρέψει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Επίσης αν και έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μεταξύ των εναλλακτικών γάλακτος, περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μεταξύ όλων των γαλάτων φυτικής προέλευσης λόγω των αμύλων της βρώμης (16 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά φλιτζάνι), ορισμένες μάρκες χρησιμοποιούν τεχνητά ενισχυτικά γεύσης και συντηρητικά, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία δεν περιέχει ασβέστιο (εκτός αν είναι ενισχυμένο) και τέλος ένα φλιτζάνι γάλα βρώμης περιέχει περίπου επτά γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νηστίσιμα προϊόντα: Προειδοποίηση του ΣΕΕ στους Έλληνες παραγωγούς – Κίνδυνος παραπλάνησης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο ασφαλή από άποψη μικροβίων είναι τα νηστίσιμα/vegan τυριά; Το αποτέλεσμα αναλύσεων του Γραφείου Ερευνών (CVUA)
Και η διατροφολόγος Sally O’Neil από την Αυστραλία δεν το συνιστά σύμφωνα με την Daily mail. Ισχυρίζεται ότι είναι ένα επεξεργασμένο ρόφημα, πλούσιο σε υδατάνθρακες, ζάχαρη, πρόσθετα και άλλα… και πως κατά τη διαδικασία παραγωγής αφαιρούνται τα φυσικά θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές μάρκες προσθέτουν επιβλαβείς ουσίες στα προϊόντα τους. Σύμφωνα με την διατροφολόγο, ένα μόνο φλιτζάνι γάλα βρώμης μπορεί να προσφέρει ποσότητα υδατανθράκων ισοδύναμη με αυτή σε τέσσερις φέτες λευκού ψωμιού, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον έλεγχο του βάρους ή τους διαβητικούς. Επιπλέον, μπορεί να περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, καθώς και σταθεροποιητές και πηκτικά, ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψεύτικος καφές στα ράφια των σουπερμάρκετ – Οι στρατηγικές marketing που παραπλανούν τους καταναλωτές
Ορισμένες μάρκες μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και φυτικά έλαια στη σύνθεση, τα οποία δίνουν στο γάλα μια κρεμώδη υφή. Τέλος το γάλα βρώμης χαλάει γρήγορα και μπορεί να συμβάλει σε φλεγμονή στο σώμα. Ο Νίκος Ζορζοβίλης προτείνει σε όσους προτιμούν τελικά το γάλα βρώμης να επιλέγουν χωρίς ζάχαρη, να προσέχουν την ποσότητα που καταναλώνουν και να το συνδυάζουν με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως πρωτεΐνες, υγιή λίπη και φυτικές ίνες, μπορεί να μετριάσει τον αντίκτυπό του στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η Sally O’Neil πρότεινε ως υγιεινή εναλλακτική λύση το γάλα αμυγδάλου χωρίς προσθήκη ζάχαρης, το οποίο έχει χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων, καθιστώντας το ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, συνιστά το βιολογικό πλήρες ζωικό γάλα ως τη βέλτιστη λύση για όσους ανέχονται τα γαλακτοκομικά.