Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δημοφιλείς πάγκοι κουζίνας ευθύνονται για κρούσματα ανίατης πνευμονοπάθειας

ΑρχικήυγείαΔημοφιλείς πάγκοι κουζίνας ευθύνονται για κρούσματα ανίατης πνευμονοπάθειας
spot_img

Γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους πάγκους κουζίνας από τεχνητή πέτρα, μετά από κρούσματα ανίατης πνευμονοπάθειας.

Ήρθε η ώρα να απαγορευθεί η τεχνητή πέτρα – ένα σταθερό και δημοφιλές υλικό για τους πάγκους κουζίνας – για να αποτρέψει την ανίατη πνευμονοπάθεια που προκαλείται από την κατασκευή και την τοποθέτησή της, λέει μια ομάδα γιατρών στο περιοδικό Thorax μετά τη θεραπεία των πρώτων 8 περιπτώσεων ασθένειας από σκόνη χαλαζία (πυριτίωση) που αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πυριτίαση προκαλείται από την αναπνοή της κρυσταλλικής σκόνης πυριτίου και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να την αναπτύξουν ως αποτέλεσμα των εργασιών τους στα ορυχεία, τα λατομεία, την κοπή λίθων και τις κατασκευές, σημειώνουν. 

Φτιαγμένη από θρυμματισμένα πετρώματα δεμένα μαζί με ρητίνες και χρωστικές, η τεχνητή πέτρα, γνωστή και ως κατασκευασμένη ή ανασυσταθείσα πέτρα ή «χαλαζίας», έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία 20 χρόνια, ειδικά για χρήση σε πάγκους κουζίνας, εξηγούν οι ερευνητές. Οι πάγκοι κουζίνας φτιαγμένοι από αυτό το υλικό είναι ωραίοι στην όψη και ταυτόχρονα είναι εύχρηστοι και πιο ανθεκτικό στη φθορά από τη φυσική πέτρα.

Αλλά η αυξανόμενη δημοτικότητά τους συνοδεύτηκε από την εμφάνιση μιας σοβαρής και ταχέως προοδευτικής μορφής πυριτίωσης (τεχνητή πυριτίωση λίθων), που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πυρίτιο (πάνω από 90%) σε σύγκριση με το μάρμαρο (3%) και τον γρανίτη (30% ), και τη λεπτή σκόνη που δημιουργεί όταν κόβεται. 

Όταν οι πάγκοι προετοιμάζονται για εγκατάσταση, συχνά κόβονται «στεγνά» και γυαλίζονται με γωνιακό μύλο ή άλλα εργαλεία χειρός χωρίς τη χρήση νερού για την καταστολή της δημιουργίας σκόνης, ενισχύοντας περαιτέρω τον όγκο της λεπτής σκόνης, εξηγούν οι συγγραφείς. 

Περιπτώσεις πυριτίωσης τεχνητών λίθων έχουν αναφερθεί από το Ισραήλ, την Ισπανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Αυστραλία και το Βέλγιο από το 2010. Ωστόσο, ενώ η τεχνητή πέτρα έχει χρησιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για παρόμοια περίοδο, δεν είχαν αναφερθεί περιπτώσεις μέχρι τα μέσα του 2023 , όταν 8 άνδρες παραπέμφθηκαν σε εξειδικευμένη κλινική πνευμονοπάθειας.

Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 34, αλλά κυμαινόταν από 27 έως 56 τη στιγμή της διάγνωσης. Έξι γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και επτά ήταν καπνιστές

Η μέση αθροιστική έκθεσή τους στη σκόνη πέτρας ήταν 12,5 χρόνια, αλλά κυμαινόταν από 4 έως 40 χρόνια. Τέσσερις από αυτούς είχαν εκτεθεί σε σκόνη πέτρας για 4 έως 8 χρόνια και υπολόγισαν ότι το 50%-100% των υλικών που είχαν χρησιμοποιήσει ήταν τεχνητή πέτρα με πρόσθετο γρανίτη, μάρμαρο και άλλες «φυσικές» πέτρες.

Δύο αξιολογήθηκαν για μεταμόσχευση πνεύμονα. 3 αξιολογήθηκαν για αυτοάνοση νόσο. Δύο υποβλήθηκαν σε θεραπεία για ευκαιριακή πνευμονική λοίμωξη που προκλήθηκε από μη φυματιώδη μυκοβακτήρια.

Όλοι οι άνδρες εργάζονταν σε μικρές εταιρείες με λιγότερους από 10 υπαλλήλους. Παρόλο που κανένας δεν δούλεψε στην κατασκευή ή την εγκατάσταση του πάγκου εργασίας, όλοι πραγματοποίησαν τη διαδικασία «τελικού φινιρίσματος», συγκεκριμένα κόβοντας και γυαλίζοντας τους πάγκους πριν από την εγκατάσταση. 

Όλοι ανέφεραν ότι αυτό έγινε χωρίς συνεχή ρίψη του νερού και χωρίς την κατάλληλη αναπνευστική προστασία. Και ακόμη και όπου υπήρχε εξαερισμός του συνεργείου, οι άνδρες δήλωσαν ότι το σύστημα δεν είχε υποστεί σέρβις ή καθαρισμό τακτικά. Κανένας από αυτούς δεν γνώριζε την ενεργή παρακολούθηση της αερομεταφερόμενης σκόνης στο χώρο εργασίας.

Ενάντια στις ιατρικές συμβουλές, τρεις συνεχίζουν να εργάζονται με τεχνητή πέτρα και στη συνέχεια ανέφεραν μειωμένη έκθεση σε ορατή σκόνη μετά την εισαγωγή των ηλεκτρικών αναπνευστήρων και την καταστολή του νερού. Δύο σταμάτησαν τη δουλειά και ένας συνέχισε να εργάζεται, αλλά δεν είναι πλέον εκτεθειμένος στη σκόνη. Ένας πέθανε και άλλος ένας συνεχίζει τις εξετάσεις.

«Η έναρξη της νόσου είναι πιθανό να σχετίζεται με τα επίπεδα έκθεσης, υποδηλώνοντας ότι τα επίπεδα, τουλάχιστον για ορισμένες περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο… ήταν εξαιρετικά υψηλά και υπονοώντας ότι οι εργοδότες απέτυχαν να ελέγξουν την έκθεση στη σκόνη και να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς υγείας και ασφάλειας», επισημαίνουν οι συγγραφείς. 

«Η αγορά [τεχνητής πέτρας] κυριαρχείται από μικρές εταιρείες στις οποίες έχει αποδειχθεί ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας είναι δύσκολη. Επιπλέον, τουλάχιστον ορισμένοι κατασκευαστές πάγκων εργασίας ενδέχεται να μην παρέχουν επαρκείς τεχνικές πληροφορίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους», προσθέτουν.

«Ακόμη και με τη διακοπή της έκθεσης, η εξέλιξη της νόσου έχει σημειωθεί σε πάνω από το 50% των περιπτώσεων σε [κατά μέσο όρο] 4 ετών. Η πρόληψη της νόσου είναι επομένως κρίσιμη», τονίζουν.

Αν και ο αριθμός των εργαζομένων που εκτίθενται στη σκόνη πυριτίου δεν είναι γνωστός, η παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι τα κρούσματα είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, επισημαίνουν.

Η τρέχουσα καθοδήγηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά την παρακολούθηση των εργαζομένων στον κλάδο μετά από 15 χρόνια, αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό να χάσει περιπτώσεις και δεν λαμβάνει υπόψη την ένταση, όχι μόνο τη διάρκεια, της έκθεσης, προτείνουν.

«Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πρόληψη της επιδημίας που παρατηρείται σε άλλες χώρες. Οι περιπτώσεις που παρουσιάζουμε δείχνουν την αποτυχία του εργοδότη να αναλάβει την ευθύνη για τον έλεγχο της έκθεσης στους χώρους εργασίας του. Απαιτούνται επειγόντως εθνικές κατευθυντήριες γραμμές, καθώς και εργασία για την απαρίθμηση του πληθυσμού σε κίνδυνο και τον έγκαιρο εντοπισμό περιπτώσεων», επιμένουν.

«Η εισαγωγή μιας νομικής απαίτησης για την αναφορά περιπτώσεων πυριτίωσης [τεχνητής πέτρας], η εφαρμογή κανονισμών για την υγεία και την ασφάλεια με επίκεντρο τις μικρές εταιρείες και η απαγόρευση του τεχνητού λίθου στο Ηνωμένο Βασίλειο (όπως εισήχθη στην Αυστραλία το 2024) πρέπει να ληφθούν υπόψη». προτρέπουν.

Σε ένα συνδεδεμένο άρθρο, ο Δρ Κρίστοφερ Μπάρμπερ, των Νοσοκομείων Διδασκαλίας του Σέφιλντ λέει ότι η ιστορία είναι διδακτική, παραθέτοντας τις παρατηρήσεις του Δρ Κάλβερτ Χόλαντ το 1843 σχετικά με την υγεία των εργαζομένων σε μαχαιροπίρουνα του Σέφιλντ.

Αυτοί οι εργάτες διαμόρφωσαν μεταλλικά πιρούνια χρησιμοποιώντας έναν περιστρεφόμενο μύλο και ανέπτυξαν ανίατο «άσθμα μύλου» ως αποτέλεσμα των πολύ υψηλών επιπέδων σκόνης που δημιουργούνται από τα πιρούνια «ξηρής λείανσης» (χωρίς νερό).

Ο Barber σχολιάζει: «Σχεδιαστικά, οι πάγκοι εργασίας [τεχνητής πέτρας] (όπως οι πέτρες λείανσης) έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο για να τους κάνουν πιο σκληρούς και ανθεκτικούς. Η ξηρή επεξεργασία τους με ηλεκτρικά εργαλεία χωρίς τη χρήση καταστολής νερού, τοπικού εξαερισμού και προστατευτικού εξοπλισμού της αναπνοής εκθέτει τους εργαζομένους σε πολύ υψηλά επίπεδα σκόνης διοξειδίου του πυριτίου, σε πολλές περιπτώσεις δύο τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες από τα νόμιμα όρια έκθεσης.  

Ο Holland σημείωσε την ευπάθεια των εργαζομένων σε μαχαιροπίρουνα και ο Barber κάνει παραλληλισμούς με αυτούς που εργάζονται με τεχνητή πέτρα.

«Πολλοί από αυτούς που κινδυνεύουν από πυριτίαση [τεχνητής πέτρας] στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ είναι μετανάστες εργαζόμενοι των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η αγγλική, που μπορεί να έχουν κακή κατανόηση των κινδύνων για την υγεία και περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», γράφει. 

Και είναι πιο πιθανό να έχουν περιορισμένες οικονομικές επιλογές, αναγκάζοντας ορισμένους να συνεχίσουν τις επιβλαβείς εκθέσεις ενάντια στις ιατρικές συμβουλές, προσθέτει.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα πάγκων κουζίνας [τεχνητής πέτρας], η άφιξη της πυριτίωσης [τεχνητής πέτρας] στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτι που φοβούνται οι κλινικοί για αρκετό καιρό», λέει. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο επανεξετάζει επί του παρόντος τα όρια έκθεσης για τη σκόνη κρυσταλλικού πυριτίου εν μέσω αυξανόμενων διεθνών ανησυχιών σχετικά με τις επιπτώσεις της στην υγεία.

«Υπάρχει τρέχουσα συζήτηση σχετικά με τα όρια έκθεσης στο εισπνεύσιμο κρυσταλλικό πυρίτιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσφατη συζήτηση μεταξύ των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ. Αυτή η έρευνα υποστηρίζει τη μείωση των επιτρεπόμενων ορίων έκθεσης από 0,1 mg/m³ σε 0,05 mg/m³” σε μια βάρδια εργασίας 8 ωρών, συμπεραίνουν οι ερευνητές. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο