Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνα τα συμπληρώματα διατροφής για παιδιά – Τι έδειξε έρευνα

ΑρχικήυγείαΕπικίνδυνα τα συμπληρώματα διατροφής για παιδιά - Τι έδειξε έρευνα
spot_img

Μήπως προσδοκούμε ότι τέτοια σκευάσματα θα βοηθήσουν τα παιδιά μας αλλά τελικά τους κάνουμε κακό;

Τα συμπληρώματα διατροφής για παιδιά περιέχουν έχουν βιταμίνες σε υπερδοσολογία που είναι επικίνδυνο, είναι ακριβά και περιέχουν πολύ ζάχαρη. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ελβετική ένωση καταναλωτών Konsumentenschutz η οποία διεξήγαγε έρευνα για τα σκευάσματα αυτά, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Σχολή της Βέρνης.

Από τις αναλύσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε 20 από τα συμπληρώματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, 15 βρέθηκαν υπερδοσολογικά, υπερβαίνοντας τις ελβετικές τιμές αναφοράς για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών σε μία ή περισσότερες βιταμίνες. Η υπερβολική ποσότητα μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, προκαλώντας πονοκεφάλους, ναυτία ή κόπωση.
Οι πιο συχνές υπερδοσολογίες αφορούσαν τη βιταμίνη C (σε 10 προϊόντα) και το φυλλικό οξύ, τη βιοτίνη, τη βιταμίνη Β1 και τη νιασίνη (σε 5 προϊόντα), ακολουθούμενη από τη βιταμίνη Β6 (σε 4 προϊόντα).

Επιπρόσθετα τα συγκεκριμένα προϊόντα περιείχαν ζάχαρη σε επίπεδα εθισμού γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε υπερβολική κατανάλωση που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. 

10 προϊόντα παρουσιάζουν ισχυρισμούς υγείας στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας σε συντετμημένη μορφή προκειμένου να δημιουργήσουν υπερβολικές προσδοκίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προϊόντων. Οι κατασκευαστές παίζουν με το γεγονός ότι οι γονείς, ανησυχώντας ότι τα παιδιά τους δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών, πιέζονται να αγοράσουν αυτά τα συμπληρώματα που υπόσχονται να αυξήσουν την άμυνα του ανοσοποιητικού, να τονώσουν την ανάπτυξη και να προάγουν τη συγκέντρωση. Και τα πληρώνουμε μάλιστα, «χρυσά».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπληρώματα διατροφής γενικά δεν θεωρούνται απαραίτητα, όταν ακολουθείται μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Όπως τονίζει η Josianne Walpen, project manager στο Konsumentenschutz, «χρειάζονται επειγόντως νομικές ρυθμίσεις για τη δοσολογία, αλλά και για τη διαφήμιση και τη μορφή χορήγησης τέτοιων σκευασμάτων».
Συγκεκριμένα, ζητά να περιοριστεί η διαφήμιση αυτών των προϊόντων και να καθοριστούν με νόμο μέγιστες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων για τα παιδιά, όπως συμβαίνει ήδη για τους ενήλικες, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει προβληματισμός για τα συμπληρώματα διατροφής που απευθύνονται σε παιδιά. Πριν από ένα χρόνο το περιοδικό υγείας «Salvagente» είχε διεξάγει μία έρευνα στην οποία είχε διαπιστωθεί ότι σε 16 δημοφιλή συμπληρώματα πολυβιταμινών για παιδιά, οι ποσότητες βιταμινών που περιέχονται σχεδόν ποτέ δεν αντιστοιχούν σε αυτές που αναγράφονται στην ετικέτα. Έως και 10 προϊόντα είχαν τουλάχιστον μία απόκλιση από τα επιτρεπόμενα όρια και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Σε όλες τις περιπτώσεις ήταν βιταμίνες της ομάδας Β. Δείτε όλα τα ονόματα των προϊόντων της συγκεκριμένης έρευνας ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο