Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα για το ελληνικό πρωτόγαλα κατσίκας – Βρέθηκαν 898 πρωτεΐνες

ΑρχικήυγείαΈρευνα για το ελληνικό πρωτόγαλα κατσίκας – Βρέθηκαν 898 πρωτεΐνες
spot_img

Βιοενεργά πεπτίδια στο ελληνικό πρωτόγαλα κατσίκας: Σχέση με τον ανθρώπινο μεταβολισμό.

Το πρωτόγαλα είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την ανάπτυξη των νεογέννητων θηλαστικών. Αυτή η κύρια πηγή τροφής κατά τις πρώτες ημέρες της βρεφικής ζωής είναι πλούσια σε λειτουργικά συστατικά που ευνοούν την ανοσία και την ανάπτυξη του νεογνού. Σε σύγκριση με το ώριμο γάλα, στο πρωτόγαλα παρατηρείται υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και πεπτίδια και χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Οι λειτουργικές ιδιότητες του πρωτογάλακτος συνδέονται στενά με την απελευθέρωση βιοδραστικών πεπτιδίων κατά τη γαστρεντερική πέψη των πρωτεϊνών του πρωτογάλακτος.

Μελέτη του Ιδρύματος Βιοϊατρικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, του Instituto Gulbenkian de Ciência, της Πορτογαλίας, του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Κέντρου Δημόσιας Υγείας, Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ακαδημίας Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής, του ΕΚΠΑ, ανέλυσε διεξοδικά το πρωτεόμιο ορού γάλακτος του πρωτογάλακτος από αυτόχθονες ελληνικές κατσίκες για να εξετάσει την επίδραση των βιοδραστικών πεπτιδίων που απελευθερώνονται κατά την πέψη στον ανθρώπινο μεταβολισμό.

Συνολικά εντοπίστηκαν 898 πρωτεΐνες στο πρωτόγαλα, 40 από τις οποίες ήταν σε πολύ υψηλότερη ποσότητες σε σύγκριση με το ώριμο γάλα. Η ενζυματική διάσπαση ρυθμισμένων προς τα πάνω πρωτεϊνών από βασικές πρωτεάσες του γαστρεντερικού σωλήνα και ηανάλυση πεπτιδικών αλληλουχιών εντόπισαν 117 πεπτίδια που προέβλεπαν (με >80% εμπιστοσύνη) να επηρεάσουν το μεταβολισμό, κυρίως μέσω της ρύθμισης του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης, της έκκρισης της οδού ινσουλίνης και της οξειδοαναγωγικής οδού. Αυτή η εργασία προάγει την κατανόησή μας για τα διατροφικά βιοενεργά πεπτίδια και τη σχέση τους με τον ανθρώπινο μεταβολισμό, τονίζοντας τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση πρωτογάλακτος.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Πετρέ, Μ.Λ., Κοντούλη Περτέση, ΑΝ, Μπούλιογλου, ΟΕ, Σαραντίδη, Ε., Κοροβέση, Α.Γ., Κοζέη, Α., Κατσαφάδου, Α.Ι., Τσαγγάρης, Γ.Τ., Τριχοπούλου, Α., & Αναγνωστόπουλος, Α.Κ. (2024). Βιοενεργά πεπτίδια στο ελληνικό πρωτόγαλα κατσίκας: Σχέση με τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Foods , 13 (23), 3949. https://doi.org/10.3390/foods13233949

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο