Βιοενεργά πεπτίδια στο ελληνικό πρωτόγαλα κατσίκας: Σχέση με τον ανθρώπινο μεταβολισμό.
Το πρωτόγαλα είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την ανάπτυξη των νεογέννητων θηλαστικών. Αυτή η κύρια πηγή τροφής κατά τις πρώτες ημέρες της βρεφικής ζωής είναι πλούσια σε λειτουργικά συστατικά που ευνοούν την ανοσία και την ανάπτυξη του νεογνού. Σε σύγκριση με το ώριμο γάλα, στο πρωτόγαλα παρατηρείται υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και πεπτίδια και χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Οι λειτουργικές ιδιότητες του πρωτογάλακτος συνδέονται στενά με την απελευθέρωση βιοδραστικών πεπτιδίων κατά τη γαστρεντερική πέψη των πρωτεϊνών του πρωτογάλακτος.
Μελέτη του Ιδρύματος Βιοϊατρικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, του Instituto Gulbenkian de Ciência, της Πορτογαλίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Κέντρου Δημόσιας Υγείας, Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ακαδημίας Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής, του ΕΚΠΑ, ανέλυσε διεξοδικά το πρωτεόμιο ορού γάλακτος του πρωτογάλακτος από αυτόχθονες ελληνικές κατσίκες για να εξετάσει την επίδραση των βιοδραστικών πεπτιδίων που απελευθερώνονται κατά την πέψη στον ανθρώπινο μεταβολισμό.
Συνολικά εντοπίστηκαν 898 πρωτεΐνες στο πρωτόγαλα, 40 από τις οποίες ήταν σε πολύ υψηλότερη ποσότητες σε σύγκριση με το ώριμο γάλα. Η ενζυματική διάσπαση ρυθμισμένων προς τα πάνω πρωτεϊνών από βασικές πρωτεάσες του γαστρεντερικού σωλήνα και ηανάλυση πεπτιδικών αλληλουχιών εντόπισαν 117 πεπτίδια που προέβλεπαν (με >80% εμπιστοσύνη) να επηρεάσουν το μεταβολισμό, κυρίως μέσω της ρύθμισης του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης, της έκκρισης της οδού ινσουλίνης και της οξειδοαναγωγικής οδού. Αυτή η εργασία προάγει την κατανόησή μας για τα διατροφικά βιοενεργά πεπτίδια και τη σχέση τους με τον ανθρώπινο μεταβολισμό, τονίζοντας τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση πρωτογάλακτος.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Πετρέ, Μ.Λ., Κοντούλη Περτέση, ΑΝ, Μπούλιογλου, ΟΕ, Σαραντίδη, Ε., Κοροβέση, Α.Γ., Κοζέη, Α., Κατσαφάδου, Α.Ι., Τσαγγάρης, Γ.Τ., Τριχοπούλου, Α., & Αναγνωστόπουλος, Α.Κ. (2024). Βιοενεργά πεπτίδια στο ελληνικό πρωτόγαλα κατσίκας: Σχέση με τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Foods , 13 (23), 3949. https://doi.org/10.3390/foods13233949