Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
10.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ερευνητές βρήκαν τον ξηρό καρπό που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων

Πειραματική μελέτη σε 138 εθελοντές έδειξε πως μόνο 57gr την ημέρα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιομεταβολικές ασθένειες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕρευνητές βρήκαν τον ξηρό καρπό που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων
spot_img

Πειραματική μελέτη σε 138 εθελοντές έδειξε πως μόνο 57gr την ημέρα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιομεταβολικές ασθένειες

Τα καρδιομεταβολικά νοσήματα είναι οι κύριες αιτίες θανάτου και η κακή ποιότητα διατροφής είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου με το ∼45% των θανάτων από καρδιομεταβολικά νοσήματα να αποδίδονται σε κακή διατροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

- Advertisement -

Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, ήταν να εξεταστεί πώς η υποκατάσταση των συνηθισμένων σνακ με 57 g / ημέρα με πεκάν επηρεάζει την αγγειακή υγεία, τους παράγοντες κινδύνου για καρδιομεταβολικές ασθένειες και την ποιότητα της διατροφής, σε σύγκριση με τη συνεχιζόμενη συνήθη πρόσληψη σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών.

Στη μελέτη που διήρκεσε 3 μήνες, συμμετείχαν 138 ενήλικες με κριτήριο ≥1 μεταβολικού συνδρόμου που ήταν απαλλαγμένοι από καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ισάριθμες ομάδες. Η πρώτη ομάδα  έλαβε 57 g / ημέρα ανάλατα πεκάν και με οδηγίες να αντικαταστήσουν τα σνακ που συνήθως καταναλώνονται με τα παρεχόμενα πεκάν. Η ομάδα ελέγχου έλαβε οδηγίες να συνεχίσει να καταναλώνει τη συνήθη διατροφή τους. Οι συμμετέχοντες επισκέπτονταν το Κέντρο Μεταβολικής Διατροφής κάθε μήνα για να λάβουν πεκάν ή τη δωροκάρτα.

Η πρόσληψη πεκάν βελτίωσε την ολική χοληστερόλη, την LDL χοληστερόλη, τη μη HDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε σύγκριση με τη συνήθη ομάδα διατροφής μετά από 12 εβδομάδες. Επιπλέον, η πρόσληψη πεκάν βελτίωσε τη συνολική ποιότητα της διατροφής, όπως αξιολογήθηκε από το ΑΕΙ-2020 σε σύγκριση με τη συνήθη πρόσληψη. Επίσης η κατανάλωση πεκάν, δεν επηρέασε την αγγειακή υγεία. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι οδηγίες για την αντικατάσταση των συνηθισμένων σνακ με 57 g / ημέρα πεκάν βελτιώνουν τα λιπίδια / λιποπρωτεΐνες και την ποιότητα της διατροφής, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών.

Ωστόσο η ομάδα πεκάν έτεινε να έχει μεγαλύτερη αύξηση βάρους από την ομάδα ελέγχου. Αυτό πιθανότατα συνέβη λόγω ατελούς υποκατάστασης ενέργειας και/ή χαμηλότερης από την αναμενόμενη ενεργειακής πρόσληψης από σνακ κατά την έναρξη. Αυτό το εύρημα έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα μιας μετα-ανάλυσης 55 κλινικών δοκιμών με μέση διάρκεια 14 εβδομάδων που έδειξαν ότι η πρόσληψη ξηρών καρπών (μέση δόση 48,2 ± 20,8 g / ημέρα) δεν αυξάνει το βάρος, τον ΔΜΣ ή την περιφέρεια της μέσης .

Συμπερασματικά, η  αντικατάσταση των συνηθισμένων σνακ με 57 g / ημέρα πεκάν για 12 εβδομάδες βελτιώνει τα λιπίδια / λιποπρωτεΐνες και την ποιότητα της διατροφής, αλλά δεν επηρεάζει την αγγειακή υγεία σε ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση Η κατανάλωση πεκάν ως σνακ βελτιώνει τα λιπίδια / λιποπρωτεΐνες και την ποιότητα της διατροφής – ScienceDirect

Αναφορά: Tricia L Hart, Penny M Kris-Etherton, Kristina S Petersen, Consuming pecans as a snack improves lipids/lipoproteins and diet quality compared with usual diet in adults at increased risk of cardiometabolic diseases: a randomized controlled trial, The American Journal of Clinical Nutrition, 2025, ISSN 0002-9165, https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2025.01.024. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916525000577)

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα