Επίδραση της πρόσληψης αλκοόλ στους σκελετικούς μυς: Μια μεγάλη διατομική ανάλυση σε 19.914 ενήλικες.
Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients ήταν να διευκρινιστεί ο αντίκτυπος της πρόσληψης αλκοόλ στη σκελετική μυϊκή μάζα (SMM) χρησιμοποιώντας δεδομένα από 8405 άνδρες και 11.509 γυναίκες. Η μέση ηλικία στους άνδρες και τις γυναίκες ήταν 52,2 και 50,1 έτη, αντίστοιχα.
Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε τέσσερις ομάδες (τύπου Α (δεν έπιναν ποτέ), Β (τυχαία ή ήπιοι πότες), Γ (μέτρια πότες) και Δ (πολύς πότες)) ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώθηκε. Η μέση ηλικία στους άνδρες και τις γυναίκες ήταν 52,2 και 50,1 έτη, αντίστοιχα. Για την αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης χωρίς λιπαρά (FF): η μάζα FF διαιρούμενη με το τετράγωνο του ύψους (kg/m2 ). Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η συνήθης βαριά κατανάλωση αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στη σκελετική μυϊκή μάζα. Ωστόσο, από την άποψη της διατήρησης του SMM, δεν είναι απαραίτητη η πλήρης αποχή από το αλκοόλ.
Σύμφωνα με τη μελέτη η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους σκελετικούς μύες λόγω της μειωμένης πρόσληψης τροφής εκτός από το αλκοόλ, της άμεσης βλάβης στους σκελετικούς μυς που προκαλείται από την ακεταλδεΰδη, της μειωμένης αμμωνιακής κάθαρσης, της δυσβίωσης, των διαταραχών της γοναδικής ορμόνης, της αυξητικής ορμόνης. Μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ της ενδοτοξίνης, ενός δείκτη του διαρρέοντος εντέρου, και της μάζας των σκελετικών μυών (SMM) έχει αποδειχθεί σε άνδρες ασθενείς με αλκοολική κίρρωση. Από την άλλη πλευρά, δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο (12.294 περιπτώσεις) δείχνουν ότι το SMM μειώνεται με την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και στα δύο φύλα. Σε αυτή τη μελέτη, η πλειονότητα των συμμετχόντων ήταν στην ηλικιακή ομάδα 50-60 και οι συγγραφείς θεώρησαν ότι η μεγάλη καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται στη μέση ηλικία και μετά
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.