Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
36.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και η χαμηλή χοληστερόλη συνδέεται με κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

ΑρχικήυγείαΚαι η χαμηλή χοληστερόλη συνδέεται με κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής
spot_img

Χαμηλή υπολειμματική χοληστερόλη και ο επακόλουθος κίνδυνος νέας εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής: Μια προοπτική μελέτη κοόρτης.

Η κολπική μαρμαρυγή (AF) είναι μια συχνή αρρυθμία με υψηλές επιπτώσεις νοσηρότητας και θνησιμότητας. Η AF αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, άνοιας και συνολικής θνησιμότητας. Παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν αναγνωριστεί ευρέως ως παράγοντες που συμβάλλουν στην κολπική μαρμαρυγή.

Η δυσλιπιδαιμία, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης (TC), χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης (HDL-C), υψηλής χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών (LDL-C) ή υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (TG), είναι ένας καλά εδραιωμένος παράγοντας κινδύνου για αθηροσκληρωτική νόσο και αρκετές μελέτες έχουν περιγράψει μια παράδοξη αντίστροφη σχέση μεταξύ της χοληστερόλης ορού και του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής, αλλά παραμένει άγνωστο εάν η υπολειμματική χοληστερόλη (RC) σχετίζεται με την επίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Heart Rhythm διερεύνησε τη σχέση μεταξύ μειωμένη χοληστερόλης και κολπικής μαρμαρυγής. Στην μελέτη συμμετείχαν συνολικά 392.783 άτομα χωρίς κολπική μαρμαρυγή κατά την έναρξη , οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 12,8 χρόνια. Συνολικά 23.558 συμμετέχοντες παρουσίασαν περιστατικό AF και σύμφωνα με τους ερευνητές το χαμηλότερο επίπεδο χοληστερόλης συσχετίστηκε  με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης AF. Τα αποτελέσματα παρέμειναν ισχυρά σε μια σειρά αναλύσεων ευαισθησίας. Στις αναλύσεις ασυμφωνίας, παρατηρήθηκε σημαντικά υψηλότερος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής σε συμμετέχοντες με ασύμφωνα χαμηλά επίπεδα RC/υψηλή LDL-C από ό,τι σε εκείνους με αντίστοιχα υψηλά επίπεδα RC/LDL-C.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής ανεξάρτητα από τους παραδοσιακούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα κομμάτια και τα περιττώματα αρουραίων στα τρόφιμα; Δεκάδες ανακλήσεις τροφίμων και λουκέτα σε εστιατόρια

Καταγραφή πρόσφατων περιστατικών και ανάλυση για τους λόγους παρουσίας τρωκτικών μέσα σε τρόφιμα ή σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και σε εστιατόρια και για τους τρόπους εντοπισμού και αντιμετώπισης.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στις κορυφαίες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη!

Ο ένας θάνατος στους πέντε στην Ευρώπη οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Νέα προειδοποίηση από το ΥΠΕΝ για τα πλαστικά καλαμάκια – Κυρώσεις για τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς

Τέλος στους αυθαίρετους ισχυρισμούς «πολλαπλών χρήσεων» ή «επαναχρησιμοποιήσιμο» σε πλαστικά προϊόντα, όπως τα καλαμάκια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα