Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΛιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες
spot_img

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Ο λιναρόσπορος έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια ως “υπερτροφή”. Μεταξύ άλλων ενισχύει την υγεία των οστών, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, βοηθάει στην πέψη λόγω των διογκωτικών του ιδιοτήτων, δεσμεύοντας μεγάλες ποσότητες υγρών, επιβραδύνει την γνωστική έκπτωση, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου και μπορεί να προστατεύσει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Παρά τα αποδεδειγμένα του οφέλη, κρύβει όμως και κινδύνους όπως δείχνουν ανακλήσεις αλλά και αναλύσεις, λόγω μόλυνσης από υδροκυάνιο και κάδμιο.

- Advertisement -

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία Ευρωπαϊκή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από λιναρόσπορο προέλευσης Πολωνίας στον οποίο βρέθηκε κυάνιο σε ποσότητα 270 mg/kg με μέγιστο όριο τα 150 mg/kg. Αλλά και εργαστηριακές αναλύσεις έχουν δείξει ότι μόνο το 5% των προϊόντων λιναρόσπορου είναι απαλλαγμένα από υδροκυάνιο, ορυκτέλαια και αλλοιώσεις.

Λόγω των παραπάνω η Αρχή ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας συνιστά στους γονείς να μην δίνουν καθόλου λιναρόσπορο σε μωρά και σε μικρά ή μεγάλα παιδιά, να δίνουν μόνο περιορισμένη ποσότητα. Επίσης ο λιναρόσπορος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εάν φτιάχνετε ροφήματα φυτικής προέλευσης στο σπίτι για παιδιά που έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα.

Το κάδμιο συσσωρεύεται στα νεφρά και το συκώτι και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά. Το κάδμιο βρίσκεται στις βασικές τροφές μας, όπως τα δημητριακά και τα λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών) και ειδικά προϊόντα όπως το τραγανό ψωμί, το μούσλι χωρίς γλουτένη, το ψωμί paleo ή το ψωμί σίκαλης μπορεί να περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες λιναρόσπορου. Οι ηλιόσποροι, τα μύδια, οι γαρίδες και η μαύρη σοκολάτα μπορούν επίσης να συμβάλουν πολύ στην πρόσληψη καδμίου. Επομένως, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες έχουν ήδη υψηλή πρόσληψη καδμίου.

Λόγω του χαμηλού σωματικού τους βάρους, το κάδμιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα παιδιά. Οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιορισμένες ποσότητες, π.χ. πασπαλισμένοι με ψωμί, μπισκότα ή τραγανό ψωμί. Αλλά εάν τα παιδιά τρώνε συχνά τραγανό ψωμί ή μούσλι, όπου ένα μεγάλο ποσοστό αποτελείται από σπόρους λιναριού (και συχνά εξίσου πολλούς ηλιόσπορους, που περιέχουν επίσης πολύ κάδμιο), μπορεί γρήγορα να λάβουν πάρα πολύ κάδμιο.

Το υδροκυανικό οξύ περιέχεται φυσικά στον λιναρόσπορο και μπορεί να απελευθερωθεί όταν συνθλίβεται.Το υδροκυάνιο είναι μία οξεία τοξική ουσία που εμφανίζεται σε δεσμευμένη μορφή ως κυανογόνοι γλυκοσίδες. Οι γλυκοσίδες που περιέχουν υδροκυανικό οξύ, είναι δευτερογενείς φυτικές ουσίες και χρησιμεύουν για την προστασία των φυτών από τα αρπακτικά. Πάνω από μια ορισμένη συγκέντρωση, το υδροκυάνιο στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα δηλητηρίασης όπως πονοκεφάλους, δύσπνοια και ζάλη – σε σοβαρές περιπτώσεις σε κώμα ή ακόμα και θάνατο.

Η συσκευασία μπορεί μερικές φορές να γράφει: “Μόνο για μαγείρεμα και ψήσιμο. Μην καταναλώνετε ωμούς”. Εάν το λέει αυτό στη σακούλα, θα πρέπει να τα ζεστάνετε πριν τα φάτε, καθώς μπορεί να περιέχουν περισσότερο κυάνιο από τα προϊόντα λιναρόσπορου που δεν πρέπει να θερμαίνονται. Χρησιμοποιήστε τα, για παράδειγμα, στο ψωμί. Η θέρμανση μειώνει την περιεκτικότητα σε κυάνιο. Εάν δεν γράφει τίποτα στο σακουλάκι, μπορείτε να τα φάτε χωρίς θέρμανση.

Στην Αυστρία οι ετικέτες στη συσκευασία των αλεσμένων λιναρόσπορων πρέπει να αναγράφεται:

  1. Οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από μία κουταλιά της σούπας (που ισοδυναμεί με περίπου 15 γραμμάρια) αλεσμένου λιναρόσπορου ανά γεύμα.
  2. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε το πολύ ένα κουταλάκι του γλυκού (περίπου 4 γραμμάρια) την ημέρα.
  3. Οι θρυμματισμένοι λιναρόσποροι δεν είναι κατάλληλοι για παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα