Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης είναι πιο ωφέλιμη για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από ό,τι η μέτρια άσκηση ή η προπόνηση με αντίσταση μόνο, δείχνει μελέτη.
Η σωματική δραστηριότητα/άσκηση είναι ένα καθιερωμένο εργαλείο για την αντιμετώπιση των διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία και τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας.
Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 92 κοινωνικοοικονομικά ευάλωτες ηλικιωμένες γυναίκες συνέκρινε την αποτελεσματικότητα διαφορετικών προγραμμάτων άσκησης με βάση την κοινότητα χαμηλού κόστους για τη βελτίωση ή/και τη διατήρηση καρδιαγγειακών και λειτουργικών παραμέτρων, όπως η περίμετρος της μέσης, η αρτηριακή πίεση και κυρίως η αρτηριακή δυσκαμψία, παράγοντας κινδύνου για αθηροσκλήρωση.
Το κύριο συμπέρασμα της μελέτης που διεξήχθη από τη Σχολή Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο και δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, είναι ότι η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) σε συνδυασμό με την προπόνηση αντίστασης (RT) για την οικοδόμηση μυϊκής δύναμης ήταν η πιο ωφέλιμη επιλογή για την υγεία των γυναικών.
Στο HIIT, σύντομες περίοδοι έντονης ή εκρηκτικής αναερόβιας άσκησης εναλλάσσονται με σύντομες περιόδους αποκατάστασης. Περιλαμβάνει ασκήσεις για ολόκληρο το σώμα που εκτελούνται στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες από αθλητές υψηλών επιδόσεων και έχει γίνει τάση τα τελευταία χρόνια, κυρίως επειδή οι συνεδρίες είναι σύντομες και δεν χρειάζεται εξοπλισμός.
Τα άλλα πρωτόκολλα που δοκιμάστηκαν ήταν αερόβια προπόνηση μέτριας έντασης σε συνδυασμό με προπόνηση αντίστασης. Οι εθελοντές πραγματοποίησαν τα προγράμματα άσκησης δύο φορές την εβδομάδα για εννέα μήνες σε τέσσερα κοινοτικά κέντρα της γειτονιάς που διευθύνονται από μια ΜΚΟ. Η κλινική κατάσταση, οι ανθρωπομετρικές μετρήσεις και οι ειδικές παράμετροι υγείας (καρδιαγγειακή, λειτουργική, κινητικότητα κ.λπ.) αξιολογήθηκαν πριν από την πρώτη συνεδρία (βασική γραμμή), στο τέλος της εννεάμηνης παρέμβασης και τρεις μήνες μετά.
Το HIIT σε συνδυασμό με RT και μέτριας έντασης αερόβια προπόνηση σε συνδυασμό με RT ήταν εξίσου αποτελεσματικά όσον αφορά τη μείωση της περιφέρειας της μέσης (κατά 3,3 cm κατά μέσο όρο). Αυτό το όφελος παρέμεινε μετά το τέλος της περιόδου εκπαίδευσης. Ωστόσο, μόνο το HIIT σε συνδυασμό με RT μείωσε αποτελεσματικά τη συστολική αρτηριακή πίεσηκαι την αρτηριακή ακαμψία (αρτηριακή δυσκαμψία τείνει να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου) η οποία παρέμεινε έτσι τρεις μήνες μετά το τέλος της περιόδου προπόνησης.
Και τα τρία προγράμματα ήταν αποτελεσματικά όσον αφορά τη βελτιωμένη λειτουργική απόδοση (λαβή χειρός, ευελιξία, δύναμη κάτω άκρων και κινητικότητα), αλλά μόνο το HIIT σε συνδυασμό με RT διατήρησε τουλάχιστον εν μέρει τις βελτιώσεις μετά την παρέμβαση.
«Η έλλειψη βελτίωσης των καρδιαγγειακών παραμέτρων για τις ομάδες που έκαναν RT μόνο ή μέτριας έντασης αερόβια προπόνηση σε συνδυασμό με RT υποδηλώνει ότι το HIIT ήταν υπεύθυνο για τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και της αρτηριακής ακαμψίας. Η ανωτερότητα του HIIT μπορεί να οφείλεται, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, στην ανάγκη για συνεχή προσαρμογή των αιμοφόρων αγγείων κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής προπόνησης», είπαν οι ερευνητές.
Κατά τη διάρκεια του HIIT, ο καρδιακός ρυθμός και ο όγκος του εγκεφαλικού επεισοδίου (ο όγκος του αίματος που αντλείται από την καρδιά κατά τη διάρκεια κάθε συστολικής συστολής) αυξάνονται. Η άνοδος είναι συνήθως ανάλογη με την ένταση της άσκησης. Οι αρτηρίες και τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται για να λάβουν την αυξημένη ροή αίματος (αγγειοδιαστολή), συστέλλοντας ξανά ενώ το σώμα ανακάμπτει και η ροή του αίματος μειώνεται.
Η υπόθεση των ερευνητών που έκαναν την έρευνα είναι ότι ο πρωταρχικός μηχανισμός πίσω από τη βελτίωση της αρτηριακής ακαμψίας σχετίζεται με αυτή τη συνεχή προσαρμογή των αιμοφόρων αγγείων και την αύξηση ή μείωση της παραγωγής αγγειοδιασταλτικών ουσιών κατά τη διάρκεια εκρήξεων άσκησης που εναλλάσσονται με την αποκατάσταση.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα της μελέτης που δείχνουν τα οφέλη ενός οικονομικά προσιτού προγράμματος άσκησης θα συμβάλουν σημαντικά στην ευημερία των ηλικιωμένων γυναικών με χαμηλό εισόδημα, οι οποίες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και στη διαμόρφωση δημόσιας πολιτικής σχετικά με την πρόληψη αυτών των ασθενειών.
Προηγούμενες μελέτες από την ομάδα του έδειξαν ότι το HIIT δεν ενέχει κινδύνους για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία ή διαβήτη, ή ακόμη και για κλινικούς πληθυσμούς γενικά.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ