ΑρχικήυγείαΜελέτη: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τα συμπτώματα ακράτειας στις γυναίκες

Μελέτη: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τα συμπτώματα ακράτειας στις γυναίκες

3 λεπτά ανάγνωσης

Η διαταραχή διατροφής και ορισμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για ακράτεια ούρων σε γυναίκες μέσης ηλικίας 

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη από Φινλανδούς ερευνητές, η διατροφική συμπεριφορά σχετίζεται με συμπτώματα διαταραχών του πυελικού εδάφους σε μεσήλικες γυναίκες. Ο επιπολασμός των διαταραχών του πυελικού εδάφους αυξάνεται καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Η στέρηση οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση, η φυσική γήρανση, το αναπαραγωγικό ιστορικό και οι παράγοντες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση μπορεί να οδηγήσουν σε δομική και λειτουργική ανεπάρκεια του πυελικού εδάφους. Επιπλέον, οι επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η ποιότητα της διατροφής και η διατροφική συμπεριφορά, μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στους μηχανισμούς των διαταραχών του πυελικού εδάφους.

- Advertisement -

«Η διατροφική συμπεριφορά έχει μελετηθεί ελάχιστα ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για διαταραχές του πυελικού εδάφους», λέει η διδακτορική ερευνήτρια Mari Kuutti από τη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας του Πανεπιστημίου Jyväskylä. «Μελετήσαμε πώς η διαταραγμένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων».

Η διαταραγμένη διατροφή περιλαμβάνει την υπερκατανάλωση τροφής, την περιοριστική διατροφή καθώς και την εναλλαγή μεταξύ των δύο συμπεριφορών. «Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν διαταραγμένη διατροφή είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τα συμπτώματα των διαταραχών του πυελικού εδάφους από ό,τι οι γυναίκες που ανέφεραν κανονική διατροφή», λέει η Kuutti.

- Advertisement -

Οι διαταραχές που μελετήθηκαν ήταν η ακράτεια ούρων λόγω στρες, η επιτακτική ακράτεια ούρων, η ακράτεια κοπράνων και οι δυσκολίες δυσκοιλιότητας και αφόδευσης.

Οι διαταραχές του πυελικού εδάφους είναι συχνές

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν συμπτώματα διαταραχών του πυελικού εδάφους. Το πιο συχνό ήταν η ακράτεια ούρων λόγω στρες. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η διατροφική συμπεριφορά και η κατανάλωση ορισμένων διατροφικών στοιχείων σχετίζονταν με την εμφάνιση των συμπτωμάτων των διαταραχών του πυελικού εδάφους. Για παράδειγμα, η υψηλότερη κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων έτοιμων τροφίμων και fast food αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων ακράτειας και επιτακτικής ούρησης. Αντίθετα η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και η συνολικά υψηλότερης ποιότητας διατροφή μείωσαν τον κίνδυνο για ακράτεια ούρων λόγω πίεσης.

Ως προληπτικό μέτρο, θα πρέπει να αξιολογείται η διατροφική συμπεριφορά των γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων και να παρέχεται καθοδήγηση προς την κατεύθυνση υγιεινών διατροφικών προτύπων.

Η έρευνα αποτελεί μέρος της μελέτης ERMA, στους συμμετέχοντες της οποίας περιλαμβάνονται πάνω από 1.000 γυναίκες ηλικίας 47 έως 55 ετών που ζουν στην περιοχή Jyväskylä. Οι συμμετέχουσες αυτοαναφέρθηκαν στη διατροφική τους συμπεριφορά όπως και σε δημογραφικούς παράγοντες (ηλικία, δείκτης μάζας σώματος, εκπαίδευση, σωματική επιβάρυνση και σωματική δραστηριότητα) και γυναικολογικούς παράγοντες (κύηση, ισοτιμία, κατάσταση εμμηνόπαυσης και υστερεκτομή) μέσω ερωτηματολογίων.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/17455057241305075

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Κανονισμός PPWR: Γιατί η βιομηχανία ζητά να σταματήσουν οι πρόσθετες απαιτήσεις από τις μεγάλες αλυσίδες

Μην ζητάτε περισσότερα από όσα προβλέπει ο PPWR», το μήνυμα της βιομηχανίας

Κρέας: Ανθεκτικό βακτήριο εντοπίστηκε σε προϊόντα, εργαζόμενους και καταναλωτές

Νέα μελέτη εντοπίζει πολυανθεκτικά στελέχη εντερόκοκκου και γενετικές ομοιότητες μεταξύ διαφορετικών πηγών